Előfizetés

„Becsület napja”: tiltakozik a Hegyvidéki Önkormányzat

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:34
Korábban a Budai Várban tartották a rendezvényt
Fotó: Népszava
Pokorni Zoltán polgármesternek nincs törvényi lehetősége megakadályozni a szélsőjobboldali rendezvényt. Marad a tiltakozás.
Távol szeretném tartani magam mindenféle politikai rendezvénytől, nem kívánok nyilatkozni – mondta lapunknak Lambert Zoltán katolikus lelkipásztor, a Városmajori Jézus Szíve templom plébánosa. Ahogyan arról beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást: a XII. kerületi Városmajorban szombaton megrendezik az úgynevezett becsület napja alkalmából tartandó szélsőjobboldali demonstrációt. Az esemény helyszíne nem most először lesz a Városmajor, ezért is hívtuk fel az ott lévő templom plébánosát, hogy megkérdezzük a véleményét. Lambert Zoltán nem volt tisztában azzal, miféle rendezvényről van szó, ám azt követően sem kívánt érdemben állást foglalni, hogy értésére adtuk: ilyenkor náci-nyilas szervezetek szoktak felvonulni. Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármesterének kérdéseket küldtünk. Van-e szándéka, lehetősége rá, hogy törvényi eszközökkel fellépjen a rendezvény megakadályozása érdekében? A jogi mozgástértől függetlenül: politikai értelemben fel kíván-e lépni a szélsőjobboldali rendezvénnyel szemben? A Hegyvidéki Önkormányzattól kapott válasz szerint a „kerület polgármesterének nincs törvényi lehetősége, hogy megakadályozza a rendezvényt”. Az önkormányzat ugyanakkor tiltakozó közleményt jelentetett meg a honlapján. Budapest ostromának 75. évfordulójára ebben az évben is felvonulást szerveznek szélsőséges szervezetek, magánszemélyek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján félő, hogy félelmet keltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő személyek vonulnak fel, sok ezer ember emlékét meggyalázva ezzel – olvasható a közleményben. Az önkormányzat megnyugtatónak nevezte a rendőrség döntését, amely megtiltotta a gyülekezést és a felvonulást ezeknek a szervezeteknek. Meglepő a bíróság döntése, amely mégis engedélyezte a felvonulást: „arra kérjük a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését, tegyen meg mindent, hogy félelemkeltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő felvonulók ne zavarhassák meg az itt élők nyugalmát.” 2017 elején, Orbán Viktor kormányfő és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke találkozója után a felek megállapodtak abban, hogy a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására. A rendezvényt azonban (a téves sajtóhírekkel szemben) ennek ellenére továbbra is megtartották, tavaly például éppen a Városmajorban. Kérdésekkel fordultunk Orbán Viktorhoz is. Kíváncsiak voltunk rá, megítélése szerint mi az oka annak, hogy változatlanul megrendezhetik közterületen az eseményt. Próbáltuk azt is megtudni, hogy – akár jogi, akár politikai értelemben – szándékozik-e újabb lépéseket tenni. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke eddig nem reagált.

A reptéren és a határátkelőkben is várja a kínai turistákat a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:14
Egészségügyi maszkot visel egy utas a koronavírus-járvány miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 4-én
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kamerás hőmérővel figyelik, hogy kinek lehet láza, a fertőzésgyanús utasokat kórházba szállítják.
Nagy erőkkel vesz részt a koronavírus-járvány hazai megelőzésében az Országos Rendőr-főkapitányság. Mint közleményükben írják, a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren az utazási adatokat is értékelve szűrik vizsgálják az egyes utasokat: testhő-kamerákkal figyelik őket, és láz esetén egy egészségügyi team dönt a továbbiakról – ha valóban fertőzésgyanúról van szó, az érintetteket kórházba szállítják. A vizsgálat a közúti határátkelőkre is kiterjed: azon a hat schengeni közúti határátkelőhelyen (Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye), „ahol a tapasztalatok szerint érkezhetnek kínai turistacsoportokat szállító autóbuszok Magyarországra”, az utasok ellenőrzése az Országos Mentőszolgálat munkatársaival együtt történik – írja a police.hu.
Az OMSZ munkatársa itt is lázmérést tart, és protokoll szerint kikérdezi a megállított utasokat. Ha valaki lázas, és más adatok is arra utalnak, hogy felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor az utas a határátkelőhelyen kialakított elkülönítőbe kerül a mentőszolgálat kiérkezéséig, majd szintén kórházba kerül. A rendőrség hangsúlyozza, hogy valamennyi közúti átkelőben gondoskodtak  a szolgálatban lévő állomány védőfelszereléséről: baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitril kesztyűt, gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszkot adnak munkatársainak, és a  higiénés rendszabályokkal kapcsolatban is oktatják őket.

Nincs vírusfertőzött a karanténban

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.02.04. 14:58

Fotó: Béres Márton / Népszava
Nincs vírus annak a kínai nőnek a szervezetében, akit hétfőn este lázas állapotban szállítottak a reptéri elkülönítés után a Szent László kórházba – jelentette be a sajtónak kedden kora délután Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.
Az asszonyt 14 napos karanténban tartják, de már nincs láza, nem köhög, mindössze kicsit fáj a torka. A karanténban most a hét magyaron és a tegnap este beszállított kínai asszonyon kívül még egy fiatal egyetemista is van. Ő 12 nappal ezelőtt hagyta el a fertőzött Vuhant, így őt már csak két napig tartják az kórház zárt épületében. A férfi két hete Vuhanból, a járvány góc területéről indult haza, Magyarországra előbb vonatra szállt, majd repülővel is utazott. Az infektológus főorvos szerint jól van a Kínából katonai különgéppel hazahozott hét magyar is. Senkinek nincsenek vírus fertőzésre utaló tünetei. Egyelőre őket még a családtagjaik sem látogathatják. A betegség gyanújához nem elég, ha valaki lázas, a fertőzés gócpontjának a területéről is kell érkeznie. Szlávik János kérdésre válaszolva elmondta: a hétfőn beszállított lázas nő esetében nincs szükség a vele utazók vizsgálatára. A nőnek nincs vírus a szervezetében, másrészt nemigen van arra adat, hogy azonos gépen utazók között terjedt volna a fertőzés. Gyanú esetén a légitársaságok utaslistái alapján azonosíthatók a vírus fertőzöttek közelében utazók személye is. Azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn megerősítette, hogy a magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai nő január 12-én hagyta el Magyarországot, és hétfőn érkezett vissza. Vuhanban sem ő, sem családtagjai nem jártak, tehát kicsi volt az esélye annak, hogy a lázát a koronavírus okozza.