Sorban dőlnek ki a fák országszerte, néhol 120 kilométeres széllökés is lehet

Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:41
Szélviharban kidőlt fa az Orczy téren
Fotó: Népszava
Kora délutánig már száznál több riasztást kaptak a tűzoltók.
Országszerte már több mint száz alkalommal riasztották a tűzoltókat kedd kora délutánig a vihar okozta károk miatt, ám személyi sérülés nem történt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A tájékoztatás szerint elsősorban kidőlt fák, leszakadt ágak miatt kérték a tűzoltók segítségét, de több helyen a villamos vezetékek is leszakadtak.
A legtöbb beavatkozásra eddig az Észak-Dunántúlon, így Győr-Moson-Soporon, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de a fővárosban és annak környékén is jelentős feladatokat ad a viharos erejű szél.

Sopronban egy autót, Győrben pedig hármat rongáltak meg lezuhanó faágak. Veszprém térségében a 8-as főúton több helyen közlekedési lámpákat szakított le a vihar, a pápai Türr István Gimnázium tetejét pedig megbontotta az erős szél. Továbbá több fa kidőlt Veszprémben, Pápán, Cseszneken, Olaszfalu térségében, Nemesszalókon, Balatonrendesen és Balatonfüreden. Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán, szintén egy kidőlt fához riasztották a tűzoltókat, Dad településen pedig egy fa elektromos vezetékre dőlt.
Ami Budapestet illeti, a II. kerületben egy fa és egy oszlop dőlt rá egy személyautóra, a XVI. kerületben egy fa egy vezetékre dőlt, a XI. kerületben pedig azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy fa személyautóra, kerítésre, illetve közvilágítási vezetékre dőlt egyszerre. A III. kerületben ugyancsak kidőlt fák akadályozzák a forgalmat két helyen is, XIII. kerületben egy épület tűzfaláról pedig téglák hullottak a kövezetre. Az alábbi kép a VIII. kerületben készült, ott is autókra dőlt egy fa.
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint autójával ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen.
Figyelmeztetést adott ki a Főpolgármesteri Hivatal is a viharos időjárás miatt. Mint írják, keddre az erős szél miatt többek között a fővárosra és Pest megyére is másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, vagyis Budapest területén a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát is. Ebben a helyzetben Budapest vezetése kéri a fővárosiakat, hogy mind gyalogosan, mind gépjárművel fokozott figyelemmel közlekedjenek, illetve a leszakadó ágak, hulló cserepek miatt körültekintően válasszanak parkolóhelyet. Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság folyamatos kapcsolatban van az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal - tartalmazza a közlemény.

120 kilométeres széllökések is előfordulhatnak

A legerősebb széllökések a Dunántúlon és a középső országrészben általában 70-100 km/h között várhatók késő estig, majd estétől keleten, északkeleten is kialakulhatnak 70 km/h feletti széllökések - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. A délutáni órákban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység tágabb környezetében) 100-120 km/h közötti széllökések is lehetnek, este, késő este északkeleten a szélérzékeny Bodrogköz térségében van esély egy-egy hasonló széllökésre.
A késő esti óráktól a szerda reggelig nagyobb területen 70 km/h alatt alakulhatnak a legerősebb széllökések, majd szerda délelőttől az esti, késő esti órákig a középső országrész északi részeinek kivételével gyakran lesz viharos (70-100 km/h) az északi, északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákban egy-egy 100-110 km/h-s széllökés nem zárható ki.

„Becsület napja”: tiltakozik a Hegyvidéki Önkormányzat

Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:34
Korábban a Budai Várban tartották a rendezvényt
Fotó: Népszava
Pokorni Zoltán polgármesternek nincs törvényi lehetősége megakadályozni a szélsőjobboldali rendezvényt. Marad a tiltakozás.
Távol szeretném tartani magam mindenféle politikai rendezvénytől, nem kívánok nyilatkozni – mondta lapunknak Lambert Zoltán katolikus lelkipásztor, a Városmajori Jézus Szíve templom plébánosa. Ahogyan arról beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást: a XII. kerületi Városmajorban szombaton megrendezik az úgynevezett becsület napja alkalmából tartandó szélsőjobboldali demonstrációt. Az esemény helyszíne nem most először lesz a Városmajor, ezért is hívtuk fel az ott lévő templom plébánosát, hogy megkérdezzük a véleményét. Lambert Zoltán nem volt tisztában azzal, miféle rendezvényről van szó, ám azt követően sem kívánt érdemben állást foglalni, hogy értésére adtuk: ilyenkor náci-nyilas szervezetek szoktak felvonulni. Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármesterének kérdéseket küldtünk. Van-e szándéka, lehetősége rá, hogy törvényi eszközökkel fellépjen a rendezvény megakadályozása érdekében? A jogi mozgástértől függetlenül: politikai értelemben fel kíván-e lépni a szélsőjobboldali rendezvénnyel szemben? A Hegyvidéki Önkormányzattól kapott válasz szerint a „kerület polgármesterének nincs törvényi lehetősége, hogy megakadályozza a rendezvényt”. Az önkormányzat ugyanakkor tiltakozó közleményt jelentetett meg a honlapján. Budapest ostromának 75. évfordulójára ebben az évben is felvonulást szerveznek szélsőséges szervezetek, magánszemélyek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján félő, hogy félelmet keltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő személyek vonulnak fel, sok ezer ember emlékét meggyalázva ezzel – olvasható a közleményben. Az önkormányzat megnyugtatónak nevezte a rendőrség döntését, amely megtiltotta a gyülekezést és a felvonulást ezeknek a szervezeteknek. Meglepő a bíróság döntése, amely mégis engedélyezte a felvonulást: „arra kérjük a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését, tegyen meg mindent, hogy félelemkeltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő felvonulók ne zavarhassák meg az itt élők nyugalmát.” 2017 elején, Orbán Viktor kormányfő és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke találkozója után a felek megállapodtak abban, hogy a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására. A rendezvényt azonban (a téves sajtóhírekkel szemben) ennek ellenére továbbra is megtartották, tavaly például éppen a Városmajorban. Kérdésekkel fordultunk Orbán Viktorhoz is. Kíváncsiak voltunk rá, megítélése szerint mi az oka annak, hogy változatlanul megrendezhetik közterületen az eseményt. Próbáltuk azt is megtudni, hogy – akár jogi, akár politikai értelemben – szándékozik-e újabb lépéseket tenni. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke eddig nem reagált.
Szerző
Frissítve: 2020.02.04. 20:20

A reptéren és a határátkelőkben is várja a kínai turistákat a rendőrség

Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:14
Egészségügyi maszkot visel egy utas a koronavírus-járvány miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 4-én
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kamerás hőmérővel figyelik, hogy kinek lehet láza, a fertőzésgyanús utasokat kórházba szállítják.
Nagy erőkkel vesz részt a koronavírus-járvány hazai megelőzésében az Országos Rendőr-főkapitányság. Mint közleményükben írják, a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren az utazási adatokat is értékelve szűrik vizsgálják az egyes utasokat: testhő-kamerákkal figyelik őket, és láz esetén egy egészségügyi team dönt a továbbiakról – ha valóban fertőzésgyanúról van szó, az érintetteket kórházba szállítják. A vizsgálat a közúti határátkelőkre is kiterjed: azon a hat schengeni közúti határátkelőhelyen (Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye), „ahol a tapasztalatok szerint érkezhetnek kínai turistacsoportokat szállító autóbuszok Magyarországra”, az utasok ellenőrzése az Országos Mentőszolgálat munkatársaival együtt történik – írja a police.hu.
Az OMSZ munkatársa itt is lázmérést tart, és protokoll szerint kikérdezi a megállított utasokat. Ha valaki lázas, és más adatok is arra utalnak, hogy felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor az utas a határátkelőhelyen kialakított elkülönítőbe kerül a mentőszolgálat kiérkezéséig, majd szintén kórházba kerül. A rendőrség hangsúlyozza, hogy valamennyi közúti átkelőben gondoskodtak  a szolgálatban lévő állomány védőfelszereléséről: baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitril kesztyűt, gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszkot adnak munkatársainak, és a  higiénés rendszabályokkal kapcsolatban is oktatják őket.
Szerző