Megbukott az Orban-kormány

Publikálás dátuma
2020.02.05. 15:05
Ludovic Orban
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Nem szavazott bizalmat Ludovic Orban kormányának a román parlament. Ugyanakkor Klaus Iohannis államfő már bejelentette, ismét Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással.
Megbukott a Ludovic Orban vezette jobbközép román kormány a kétkamarás román parlamentben szerdán rendezett bizalmi szavazáson. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 261 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.
A PSD és az RMDSZ ily módon megakadályozta a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet a parlamenti vitát mellőzve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alig három hónapja beiktatott kisebbségi kormánya.

 A kormány bukása megnyitja az utat az év végén esedékes parlamenti választások előrehozása előtt. Orban korábban azt nyilatkozta, ha bukik a kormány, talpára esik. Az újságírói kérdésre válaszoló kormányfő ezzel arra utalt, hogy az általa vezetett, a közvélemény-kutatások szerint a választók csaknem fele által támogatott PNL éppen a választások előrehozásában érdekelt, a párt korábbi vezetője, Klaus Iohannis államfő pedig már bejelentette: ha a parlament megbuktatja a kormányt, ismét Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással.
Frissítve: 2020.02.05. 15:08

100 ezren áram nélkül Koszovóban, 160 kilométeres szél Ausztriában - sebeit nyalogatja a szélvihar után Európa

Publikálás dátuma
2020.02.05. 13:32

Fotó: Shutterstock
Bár itt is 654 esethez riasztották a tűzoltókat, a keddi extrém időjárása nem Magyarországot sújtotta a legdurvábban.
A viharos szél miatt végül 654 esethez riasztották a tűzoltókat kedden. A legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és fővárosban is számos helyen adott munkát az időjárás: több mint száz épületben keletkeztek károk. A viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról és harminchét ponton villanyvezetékeket szaggatott le. A legtöbb helyen fákat csavart ki a szélvihar, de Pápán például tűzfalat bontott, Szigligeten egy nádast lobbantott lángra, Pest megyében pedig visszatolta a füstöt a kéményekbe, öt esetben szén-monoxid-mérgezést okozva. Ám a keddi extrém időjárása nem Magyarországot sújtotta a legdurvábban:
több mint 100 ezren maradtak áram nélkül Koszovóban kedd este a heves esőzés és az erős szélvihar miatt

- közölte a koszovói áramszolgáltató szerdán. A mintegy óránkénti 80 kilométeres erősségű szél több meghibásodást is okozott, vezetékek szakadtak le, villanyoszlopok dőltek ki, ezért a javítási munkálatok hosszabb időt vesznek igénybe - közölték. A viharos szél Szerbiában is károkat okozott. A magyar határ menti térségben tetőket rongált meg és fákat döntött ki a szél. A hirtelen lehűlés havat is hoz magával - közölte a szerbiai meteorológiai szolgálat. A várakozások szerint Közép- és Dél-Szerbiában húsz centiméteres hótakaróra lehet számítani, ezért az autósokat óvatosságra intették. A havas és a jeges utak Bosznia-Hercegovinában fennakadásokat okoznak a közlekedésben. Az autósokat - főként a hegyi utakon közlekedőket - óvatosságra intették a jegesedés miatt. A rossz időjárási viszonyok miatt Montenegróban a legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki.
De nem úszta meg a viharokat a nyugati szomszédunk sem: mint az Euronews írja,
Ausztriára 160 kilométeres széllökésekkel sújtott le a ciklon, 11 ezer háztartásban okozva áramkimaradást.

Felső-Ausztriában, a német határhoz közeli területeken volt a legrosszabb a helyzet. Az osztrák régió több síterepét is lezárták, a viharos szél miatt a síliftek sem közlekedtek. A magasabban fekvő területeken nőtt a lavinaveszély. De az ítéletidő egész Ausztriában fennakadásokat okozott, fákat csavart ki, tetőket és autókat rongált meg. A tűzoltókat csaknem 500 esethez hívták ki.
Valamivel könnyebben megúszta Szlovákia, bár a Bumm.sk szerint ott is 279 alkalommal vonultak ki a tűzoltók is a keddi szélvihar okozta károk miatt. Az erős szél fákat döntött ki, tetőket rongált meg és kamionokat borogatott fel az utakon, a hóolvadás és a csapadék pedig pincéket árasztott el.
Frissítve: 2020.02.05. 13:34

Több száz embert kellett kitelepíteni Új-Zélandon árvizek miatt

Publikálás dátuma
2020.02.05. 12:15

Fotó: STR / AFP
Szükségállapotot hirdettek.
Több száz ember kényszerült ideiglenesen elhagyni az otthonát szerdán Új-Zéland déli részén a heves esőzések okozta árvizek miatt. A hatóságok Gore, Mataura és Wyndham városok lakóit szólították fel, hogy azonnal távozzanak házaikból. A hét elején több száz turistát kellett helikopterrel kimenekíteni az ország egyik leghíresebb kirándulóhelyéről, a Milford Sound fjordról, miután a megáradt folyók és földcsuszamlások miatt több autóút használhatatlanná vált. A hatóságok szükségállapotot hirdettek ki a Déli-sziget legdélibb területén, Southland régióban az áradások miatt. Az előrejelzések szerint az időjárás javulni fog, bár még várható némi csapadék, olyan heves esőzésre, mint amilyen az árvizeket előidézte, már nem kell számítani.
Szerző