Lejer Zoltán a Jobbik új pártigazgatója

Publikálás dátuma
2020.02.05. 16:22

Lejer Zoltánt, az eddigi Bács-Kiskun megyei regionális igazgatót választotta a Jobbik pártigazgatójává szerdai ülésén az ellenzéki politikai erő elnöksége.
A tanácskozásról kiadott közlemény szerint tíz jelölt közül találta őt a feladatra legalkalmasabbnak a testület. Másfél évtizeden át Szabó Gábor volt a Jobbik pártigazgatója; őt január végén egyetlen jelöltként választott újra másik posztján, az országos választmány élén a Jobbik tisztújító kongresszusa.
Szerző

Terjed az influenza, egyetlen hét alatt 30 ezren mentek miatta orvoshoz

Publikálás dátuma
2020.02.05. 14:55
Illusztráció
Fotó: Népszava
Már 38 kórházban lépett életbe teljes vagy részleges látogatási tilalom. A legtöbb beteg a 14 év alattiak közül kerül ki.
Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az országban - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Január 27. és február 2. között harmincezren, az előző hetinél 72 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Mint írták, valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A betegek 38 százaléka 0-14 éves gyerek, 33,4 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,6 százaléka és 7 százaléka 60 éven felüliek közül került ki. 
A laboratóriumi vizsgálatok az esetek többségében az influenza A vírusát mutatták ki.

Az országban jelenleg Budapest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Komárom és Pest megye egyes kórházaiban vannak érvényben teljes, illetve részleges látogatási tilalmak. A teljes, 38 intézményt soroló lista megtekinthető az ÁNTSZ honlapján.

Három budai önkormányzat együtt határolódott el a neonáci megemlékezéstől

Publikálás dátuma
2020.02.05. 14:49
"becsület napi" szélsőjobbos felvonulás
Fotó: Draskovics Ádám
Közös kiállítással emlékeznek meg a kerületek február 8-án az ostromban elhunyt katonákra és civilekre - és távol tartják magukat a szélsőjobbos propagandától.
 Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt. A harcokban 120.000 katona és közel 40.000 civil vesztette az életét, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Az I., II. és XII. kerületi Önkormányzat fontosnak tartja a megemlékezést Budapest második világháborús ostromára, ennek érdekében az eseményre saját programokkal készülnek – olvasható a három önkormányzat az MTI Országos Sajtószolgálatának elküldött közleményében.  A budai kerületek 2020. február 8-án megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékeznek az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. Mint a szervezők hozzáteszik, a feladat nagyon nehéz, hiszen az 1945 utáni propaganda ugyanolyan torz képet festett az eseményekről, mint a későbbi és jelenlegi szélsőjobboldali ideológiai csoportok. A kiállítás anyagát Ungváry Krisztián történész állította össze – a közlemény szerint „az ő személye garancia arra, hogy a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek.” A három önkormányzat azt is hangsúlyozza: 
elhatárolódnak minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét”. (…)

  A közlemény szerint „az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus. 75 évvel később, a túlélőknek és a leszármazottaknak egy fontos dolguk van: emlékezni és figyelmeztetni. Emlékezni mindenkire, aki a harcok során pusztult el, és figyelmeztetni, hogy hová vezet a szélsőséges ideológia és a gyűlölet.”
A szélsőjobbosok évről évre megtartják az általuk „becsület napjának” nevezett programot, amit mindig jelentős tiltakozás kísér: ennek ellenére a Városmajorban idén engedélyt kaptak a rendezvény megtartására, igaz, a budai Várból kitiltották őekt. Mint lapunk beszámolt róla, a hatósági döntés ellen korábban felszólalt Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester is, a tiltakozáson kívül azonban nem volt más eszköze a szélsőjobbos program megakadályozására.
Szerző