Tavaly háromezer kilakoltatás történt Magyarországon

Publikálás dátuma
2020.02.05. 17:33
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az esetek kétharmadában ingatlanárverés után tettek utcára lakókat és családokat, májusban pörögtek fel igazán a végrehajtások.
Hány kilakoltatást hajtottak végre Magyarországon 2019-ben, megyei, Budapest esetében pedig kerületi szinten? Ezt a viszonylag egyszerű kérdést tette fel Pintér Sándor belügyminiszternek Oláh Lajos, a DK képviselője – hogy aztán ne kapjon rá kormányzati választ.
Pintér helyett ugyanis Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára reagált jelezve, hogy a kérdés kapcsán „az Igazságügyi Minisztérium információval, adatokkal nem rendelkezik”. Nagy kérdés, hogy akkor egyáltalán miért ők válaszolnak, hiszen ha rossz a címzett, a minisztériumok eleve az illetékesnek továbbítják a képviselői megkereséseket. Ráadásul 2018-ban éppen Völner küldött adatokat Oláh kilakoltatásra vonatkozó kérdéseire.
Az államtitkár ezúttal szerencsére megemlítette, hogy a a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján elérhetőek bizonyos adatok; innen tájékozódott a Népszava is, az oldalon megtaláltuk a MBVK 2019. november 15-én publikált összesítését.
A közzétett lista szerint tavaly október végéig összesen 2985 kilakoltatás történt.

A végrehajtások kétharmadában, 2005 esetben a lakások sikeres árverése után költöztették ki a korábbi tulajdonosokat, és adták át az ingatlant – a Nemzeti Eszközkezelő kérésére 281 nem fizető bérlőt lakoltattak ki, lakásügyi határozat végrehajtásával pedig 535 család vagy lakó veszítette el otthonát. Hogy az eljárások hány személyt, köztük hány gyereket és idős embert  érintettek, arra az összesítés nem tér ki. Völner szerint erre vonatkozó adatot sem az Igazságügyi Minisztérium, sem az MBVK és maguk a végrehajtók sem gyűjtenek, talán nem véletlenül.
Az összesítés alapján alkalmanként a kilakoltatási moratórium idején is történtek végrehajtások: 2019 elejétől április végéig 168 ilyen esetet jegyzett fel a bírói kar; zömében árverés után tettek az utcára korábbi tulajdonosokat, de kipenderítettek 26 önkényes lakásfoglalót is.
A folyamat azonban májusban, a 2019-ben elrendelt tilalom lejártával pörgött fel igazán, ekkor egy hónap alatt 852 kilakoltatást regisztráltak.

Későbbi adatok nem ismertek – a téli moratórium kezdetéig még két hét telt el az összesítés lezárása után – a számok alakulására azonban kihathatott az is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester október 18-án leállíttatta az összes, főváros által kezdeményezett kilakoltatást, ehhez pedig kerületi szinten csatlakozott Józsefváros is.
Szerző

Lejer Zoltán a Jobbik új pártigazgatója

Publikálás dátuma
2020.02.05. 16:22

Lejer Zoltánt, az eddigi Bács-Kiskun megyei regionális igazgatót választotta a Jobbik pártigazgatójává szerdai ülésén az ellenzéki politikai erő elnöksége.
A tanácskozásról kiadott közlemény szerint tíz jelölt közül találta őt a feladatra legalkalmasabbnak a testület. Másfél évtizeden át Szabó Gábor volt a Jobbik pártigazgatója; őt január végén egyetlen jelöltként választott újra másik posztján, az országos választmány élén a Jobbik tisztújító kongresszusa.
Szerző

Terjed az influenza, egyetlen hét alatt 30 ezren mentek miatta orvoshoz

Publikálás dátuma
2020.02.05. 14:55
Illusztráció
Fotó: Népszava
Már 38 kórházban lépett életbe teljes vagy részleges látogatási tilalom. A legtöbb beteg a 14 év alattiak közül kerül ki.
Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az országban - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Január 27. és február 2. között harmincezren, az előző hetinél 72 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Mint írták, valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A betegek 38 százaléka 0-14 éves gyerek, 33,4 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,6 százaléka és 7 százaléka 60 éven felüliek közül került ki. 
A laboratóriumi vizsgálatok az esetek többségében az influenza A vírusát mutatták ki.

Az országban jelenleg Budapest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Komárom és Pest megye egyes kórházaiban vannak érvényben teljes, illetve részleges látogatási tilalmak. A teljes, 38 intézményt soroló lista megtekinthető az ÁNTSZ honlapján.