A náddal együtt a Balatont is kiirtják: eszement ütemben nő az illegális építkezések száma

Publikálás dátuma
2020.02.05. 21:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az elmúlt években több mint hét hektárnyi nádast vágtak ki a Balaton-parton, ezzel pusztulásra ítélve a helyi élővilágot is.
Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai; az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele pedig tavaly is irtást végzett az aratás helyett - írja az MTI.  Az új légi fotók elemzései alapján Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző hidrobiológus a Balatoni Szövetség (BSz) szerdai balatonfenyvesi elnökségi ülésén felhívta a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetőinek a figyelmét arra, hogy a megbontott, megrongált nádas minősége romlik, erodálódik, és "ha nem lesz nád, végül Balaton sem lesz". A tó mintegy 1200 hektárnyi nádasának a vízminőség és a partvédelem mellett jelentős a szerepe a vízi élővilág megőrzése miatt is - hangsúlyozta.
A szakember elmondta, a 2019 augusztusi fotók alapján 7,5 hektárnyi nádast irtottak ki a négy évvel korábbi állapothoz képest.

 Több mint egy-egy hektárnyi nádas tűnt el Balatonakali, Balatonföldvár és Szántód határa, valamint Fonyód partjairól, és ezer négyzetméternél nagyobb területről pusztították ki a növényt Balatonfenyves, Balatonalmádi, Keszthely, Balatonmáriafürdő, Gyenesdiás, Badacsonytomaj, Szárszó, Zamárdi, Siófok, Balatongyörök, Balatonudvari és Badacsonytördemic térségében is.
A balatoni nádasokat jelentősen károsítják az illegális stégek, bejárók, feltöltések is, amelyekből már öt éve is 1700-at számláltak - a friss összesítés erről még csak részben készült el. Pomogyi Piroska példaként Balatongyörök légi fotóin mutatta be, hogy a 6 kilométeres partszakasszal rendelkező település előtti nádasokban már négy éve is 91 illegális stég, bejáró, feltöltés látszott, amelyek száma 2019-re 36-tal nőtt. A szakember javasolta, hogy a tóparti települések webkamerák segítségével, tanösvények létesítésével, tájékoztató táblákkal hívják fel a figyelmet a nádasok fontosságára. Hozzátette, a helyben élőknek és az üdülőknek is érezniük, tudniuk kell, hogy az ő felelőségük is a balatoni nádas megvédése, és ha kell, tegyenek feljelentést. 
Szerző

„Hagyományőrző szervezetként” alakult újra a Munkásőrség

Publikálás dátuma
2020.02.05. 21:22
Munkásőrök, dobtáras géppisztolyokkal 1972-ben
Fotó: Wikipedia
Soraikba „nem ijedős fiatalokat várnak”, akik szívesen ápolnák a munkásmozgalmi hagyományokat.
 Az „Ellenforradalom 1956” avagy „Kommunista oldal” elnevezés alatt futó Facebook-oldal röpítette világgá a hírt néhány napja, hogy civil szervezetként hivatalosan is újjáalakult a Munkásőrség – mutat rá cikkében a Magyar Hang. A régi-új szervezet – amely Munkásőr Társaság néven fut – soraiba várja mind az egykori munkásőröket, mind a „nyomdokaikba lépni kívánó, nem ijedős fiatalokat”. Az első összejövetelüket márciusban fogják tartani „a Párt ökleként” is emlegetett szervezet tagjai.
Önmagukat így jellemzik honlapjukon:
„A Hagyományőrző Munkásőr Társaság eszmeiségében baloldali, munkásmozgalom történeti hagyományok ápolására, és humanitárius célok megvalósítására törekvő civil szervezet.     A Munkásőrség története iránt érdeklődő jó szándékú magyar baloldali, és a baloldali eszmei irányzatokkal szimpatizáló állampolgárok társadalmi egyesülése, amelynek célja a munkásmozgalmi hagyományok ápolásával, az 1957-1989 között működő Munkásőrség írásos és tárgyi emlékeinek feldolgozásával, gyűjtésével és publikálásával hozzájárulni a magyar és egyetemes történelem gyarapításához, mind színvonalasabbá tételéhez.”

Mint a lap emlékeztet, 1989. október 31-én az ún. „négyigenes” népszavazáson a szavazók 94,9%-a a Munkásőrség megszüntetésére szavazott. Ez csak megerősítette a már korábban elfogadott 1989. évi XXX. törvényt, melynek következtében a testület 1989. október 20-án jogutód nélkül feloszlott. Vélhetőleg ezért is hangsúlyozzák a szervezők a Facebook bejegyzésükben, hogy civil szervezetként alakítják azt újra. A társaság honlapján látható egyenruhások ugyanakkor jól látható vörös csillagot viselnek, ami tiltott önkényuralmi jelképnek számít. Az ügyre a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is felfigyelt, aki az Alkotmányhivatalhoz fordult, kérve: kísérjék figyelemmel a Munkásőr Társaság tevékenységét. Tényi hozzátette, szerinte Magyarország Alaptörvényével, a hatályos jogrenddel ellentétes, ha a Munkásőrség utódaként alakul civil szervezet.
Szerző

Közel háromszáz épületet rongált meg szerdán a viharos erejű szél

Publikálás dátuma
2020.02.05. 20:10
A sportcsarnok leszakadt teteje Törökszentmiklóson, az Almásy úton 2020. február 5-én
Fotó: Mészáros János / MTI
Tizenkét megyében kimaradt az áramszolgáltatás, a kidőlt fák autóutakat, síneket torlaszoltak el.
Országszerte csaknem háromszáz épületben, köztük 37 közintézményben okozott kárt a viharos szél szerdán - jelentette be szerda este Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese.
Dóka az MTI-nek elmondta, továbbra is több mint kétszáz helyen dolgoznak a tűzoltók. A legtöbb esetük Budapesten, Pest, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Győr-Moson-Sopron, és Veszprém megyében volt. A leszakadt vezetékek miatt 12 megye egy-egy területén szünetelt átmenetileg az áramszolgáltatás, a kidőlt fák, leszakadt faágak pedig több helyen a közúti és a vasúti közlekedést is akadályozták.  
A széllökések erejét jelzi, hogy a távirati iroda beszámolója alapján
Törökszentmiklóson egy sportcsarnok komplett tetőzetét letépte a szél, majd a parkoló autókra sodorta a 600 négyzetméteres szerkezetet.

A helyettes szóvivő kitért arra is, hogy a fővárosban is sokszor riasztották a tűzoltókat, főleg fakidőlések, leszakadt faágak miatt. Budapesten több mint harminc épületben keletkezett kár.
A viharos szélben leszakadt ponyvát igazítja egy munkás a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániatemplom állványzatán a VIII. kerületi Horváth Mihály téren
Fotó: Mónus Márton / MTI
Az OKF kéri a lakosságot, figyeljék az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéseit. Az OMSZ előrejelzése szerinta késő esti órákig az ország nagy részén várhatók viharos széllökések. Csütörtökre némileg mérséklődik a szél, de az ország nagy részére továbbra is figyelmeztetés lesz érvényben.
Szerző
Frissítve: 2020.02.06. 15:27