KSH;ipari termelés;gazdasági növekedés;koronavírus;

2020-02-06 21:23:22

Meglepetés év végére: visszaesett a hazai ipar és nem egyszeri botlásnak tűnik

Meglepetésre visszaesett a magyar ipar, és a kilátások sem a kedvezők. A koronavírus gazdasági hatások tovább rontanak a helyzeten.

Egyszeri botlás, vagy trendszerű gyengülés előjele – ezt találgatták tegnap az elemzők a meghökkentően gyenge ipari termelési adatok alapján. Decemberben éves szinten 1,2 százalékkal csökkent a termelés, a munkanapokkal korrigált mutató pedig 3,7 százalékos hanyatlásról tanúskodik a KSH előzetes adati alapján. Így már három egymást követő hónapban mérséklődött az ipari termelés havi alapon, legutóbb 2015 végén volt ilyen rossz sorozatot. Az ágazat összességében pedig 5,4 százalékos emelkedéssel zárta 2019-es évet, ami viszont kifejezetten kedvező az elmúlt évek teljesítményének fényében.   

A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentős volt a visszaesés, míg a számítógép, elektronikai- és optikai termék gyártásában lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítás továbbra is nőtt. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője órási negatív meglepetésnek minősítette a KSH előzetes adatát, és ez azt jelzi számunkra, hogy a fejlett piacokon látott kedvezőtlen fordulat ténylegesen elérte hazánkat, vagyis a gyengélkedés már nem átmeneti jelenség. A rendelésállomány jelentős csökkenése is erre enged következtetni. Az ipar botladozása egyúttal azt is jelenti, hogy markánsan lassulhatott a negyedik negyedévben a GDP-növekedés üteme, és a gazdasági bővülés közelebb lesz a 4, mint az 5 százalékhoz. 

A hazaival egy időben megjelent német ipari adatok sem adnak okot optimizmusra. A vártat meghaladó, 8,7 százalékos éves szintű visszaesés a német ipari rendelésállományban mindenképpen figyelmeztető jel. Bár mindeddig a magyar ipar meglepően ellenállónak bizonyult az európai, illetve a német lassulással szemben, elképzelhető, hogy ez mérséklődhet az elkövetkező időszakban.

A szektort övező bizonytalanságokat a koronavírus terjedése csak tovább erősítheti. A Kínából kiindult járvány gazdasági hatásait mind a mai napig nem számszerűsítették az elemzők. Álláspontjuk szerint  világjárványra nem kell számítani, ugyanakkor a kínai cégek leállása a világgazdaság globálissá válása miatt – tulajdonképpen majdnem mindent Kínában gyártanak – éreztetni fogják hatásukat az európai, így a magyar cégek termelésében is. Több banki modellszámítás szerint márciusig folyamatosan emelkedni fog a koronavírus fertőzéses esetek száma Kínában.

A növekedés várható lassulásáról tanúskodik a K&H Bank vállalatvezetői felmérése is: a nagyvállalati növekedési index tovább csökkent, így jelenleg 4 ponton áll. Középtávon jelentősen mérséklődött a gazdasági növekedésre számítók aránya, a nagyvállalati beruházási tervek is eléggé visszafogottak.