Előfizetés

"Jó" hír: megkezdődött az idei pollenszezon

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.07. 15:32

Fotó: AFP
A hirtelen jött enyhülés hatására a múlt héten országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei.
Megkezdődött az idei pollenszezon - jelentette be a tisztifőorvos pénteken a Facebook-oldalán. Mint írták: a hirtelen jött enyhülés hatására a múlt héten országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei. Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérte, sőt a mogyoró pollenterhelése helyenként már magas volt. A Nemzeti Népegészségügy Központ javasolja, hogy a mogyoró, az éger, vagy a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól. A következő napokban, a visszatérő hűvösebb idő hatására átmenetileg várhatóan mérséklődik a pollenterhelés és jellemzően az alacsony-közepes tartományban marad. Tüneteket okozó szintet továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el. A meteorológiai előrejelzés alapján a jövő héten sem várható tartósan fagyos idő, így várhatóan fokozatosan erősödni fog a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása - tették hozzá. Megjegyezték: a pollenallergiás betegeknek gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, az életvitel, a nyaralás megtervezésére. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő pollenjelentése Polleninformációk címen.

Ingerlékennyé, türelmetlenné tehet a szél és a fej is fájhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.07. 12:00

Fotó: Eric Audras/PhotoAlto / AFP
A hangulatot javíthatja, hogy a hét eleji markáns hidegfront után megnyugodott az időjárás, sűrűbben láthatjuk a napot, de a panaszok velünk maradhatnak és a megfázásveszély is jelentős.
A viharos széllel kísért markáns hidegfront mögött némileg megnyugodott az idő. A reggelek hidegek, néhol nyirkosak és napközben sem melegszik fel túlságosan a levegő. A következő napokban is frontmentes idő várható, a hétvégén ugyan hűvös, de már pihentetőbb napokban lesz részünk. A szél a hételejihez képest fokozatosan mérséklődik, de teljesen el nem múlik és visszatértek a reggeli fagyok; néhol akár mínusz 5 fok alá is hűlhet a levegő. A napsütés ellenére délutánonként is az átlag alatt maradnak a hőmérsékleti értékek, a hőérzeten a szél is tovább ront – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.   
Újabb front a héten már nem érkezik, ennek ellenére a panaszok nem szűnnek meg. Az időjárásra fokozottan érzékenyek melegfronti tüneteket észlelhetnek és a változékonyság is okozhat panaszokat. Az időnként erős légmozgás „zizivé”: ingerlékennyé és türelmetlenné tehet, fejfájást okozhat, aminek görcsös fajtája amúgy is gyakori és tartós lehet. A kopásos ízületi bántalmakkal élők akár erős végtagfájdalmakat is tapasztalhatnak. Többeknek ingadozhat a vérnyomása, átmeneti rosszulléteket is tapasztalhatnak – olvasható a Meteo Klinika honlapján. Nem ritkák a tartós alvásproblémák sem. Sokan szenvednek álmosságtól és fáradtságérzettől, idegi feszültségtől, stressztől, amelyeket az időjárás okoz vagy felerősít.
 A derűs, ám hűvös időben nagy a megfázásveszély, ezért érdemes rétegesen öltözködni. A járványidőszak miatt is fokozott kockázatnak van kitéve az átrobogó hidegfront miatt is megviselt immunrendszerünk, ezért azt javasolt vitaminokkal „tuningolni”. 
A rég várt napfény viszont javítja a hangulatot és a közérzetet, a friss levegőn tett sétával is erősíthetjük az szervezetünk ellenálló-képességét. Az előző napokban jelentősen kitisztult a levegő, már a légszennyezettség sem magas, érdemes tehát minél többet sétálni, kirándulni.

Soha nem vizsgált állat magyarázhatja meg a macskaallergia gyakoriságát

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.07. 11:50

Fotó: Andrew Gal/NurPhoto / AFP
A lajhármakihoz, a világ egyetlen mérgező harapású főemlőséhez hasonlóan a házi kedvencek is védekezési célból termelnek egy allergiát kiváltó fehérjét.
A Queenslandi Egyetemen dolgozó Bryan Fry által vezetett kutatócsoport az indonéziai Cikananga Vadmentő Központban tanulmányozta a lajhármakikat – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. "A lajhármaki a világ egyetlen ismert főemlőse, amely méreggel rendelkezik, ám ennek ellenére gyakorlatilag soha nem tanulmányozták" – mondta a szakember, megjegyezve, hogy bár a tudomány számára ez az állat egyelőre csupa rejtély, aranyos külseje miatt az illegális kisállat-kereskedelemben meglehetősen népszerűnek számít. A lajhármakik a könyökükben lévő mirigyekből nyerik a mérgező váladékot, amelyet lenyalogatva összekevernek a nyálukkal. "Általában a társaikkal harcolva vetik be a mérgüket, amely lassú sebgyógyulást okoz" – magyarázta Fry. "Amikor azonban embert harapnak meg, az áldozatnál olyan tünetek jelentkeznek, mintha allergiás sokkja lenne" – tette hozzá.
A szakember szerint a hasonlóság még szembetűnőbbé vált a laboratóriumi vizsgálatok során. "Megvizsgáltuk a lajhármaki mérgében lévő fehérje DNS-szekvenciáját és megállapítottuk, hogy az gyakorlatilag azonos a macskákon lévő allergén hatású fehérjével" - fejtette ki a kutató. Fry és kollégáinak elmélete szerint mivel a lajhármakik védekezésre használják ezt a fehérjét, könnyen lehet, hogy a macskáknál is védelmi célokat szolgál az allergiát kiváltó anyag. "Nem lehet véletlen, hogy olyan sok ember allergiás a macskákra. Olyasmi lehet ez, amely evolúciósan alakult ki a vadonban, hogy védelmet nyújtson a ragadozók ellen" – mondta a szakember.
"Az a képesség, hogy védekezésképpen allergiás reakciót tudnak kiváltani, nem lehet csupán a lajhármakik sajátossága, hanem olyasvalami, amely időben párhuzamosan a macskáknál is kialakulhatott" - jegyezte meg Fry, aki a jövőben további vizsgálatokkal fogja tesztelni az elméletét.