Debrecen;MODEM;

Nem lesznek elbocsátások, mert már voltak a Modemben

A Népszava értesülése szerint a kortárs képzőművészeti helyszínek húzták a rövidebbet Debrecenben.

A Debreciner több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy 16 dolgozójának elbocsátására kényszerül a debreceni Modem, valamint szüneteltetni fogja a működését a Modemhez tartozó Sesztina Galéria és a B24 Galéria is. A portál hétfői értesülése szerint a Modemben – és más önkormányzati fenntartású kulturális intézményeknél – azért lesznek jelentős elbocsátások, mert 2020-ban kevesebb forrásból gazdálkodhatnak az intézmények, kevesebb pénz jut a városi költségvetésből a kultúra egyes helyi bázisaira. A Debreciner szerint az önkormányzati felügyelet alatt álló létesítmények létszámleépítése a Déri Múzeumot is érintheti. A lap megkereste Debrecen kultúráért felelős polgármesterét, Puskás Istvánt, aki nem válaszolt.

Csütörtökön az önkormányzat álláspontját hűen tükröző Dehirnek nyilatkozott Papp László polgármester, aki fake newsnak nevezte azokat a sajtóban megjelenő információkat, miszerint Debrecen forrásokat vonna el a kultúrától – holott a Debreciner cikke nem ezt állította, hanem azt, hogy bizonyos debreceni kulturális intézményektől – így a Modemtől – von el forrásokat a város.

Puskás István alpolgármester pénteken tartott sajtótájékoztatót. Részben már ismert tényeket közölt – a Csokonai Színház felújítására, valamint a város új teátrumára, a Latinovits Színházra 10,2 milliárd forintot költenek –, de annyit elárult: munkatér és programhelyszín lesz a B24 Galéria, miközben a kiállítási profil is megmarad. A Népszava írásban kérdezte az alpolgármestert, hogyan alakul a Déri Múzeum és a Modem idei költségvetése, mi igaz az elbocsátásokról, galériabezárásokról szóló hírekből, de nem válaszolt. A Déri Múzeum igazgatója, Angi János szabadságon van, így nem tudtuk elérni – a múzeum részéről annyit közöltek, se a költségvetés csökkenéséről, se elbocsátásról nem tudnak –, míg a Modem vezetője, Koroknai Edit az alpolgármesterhez irányította lapunknak mondván, a város költségvetését csak jövő csütörtökön fogadja el a közgyűlés.

A Népszavának ugyanakkor több forrás is elmondta: a Modemben már múlt héten megtörténtek az elbocsátások azonnali hatállyal, szakmai indoklás nélkül – kurátoroknak, teremőröknek mondtak fel. A létszámleépítés oka pedig, hogy Debrecen jelentős pénzt von el a Modemtől. A B24 Galéria gyakorlatilag az egyetem színházáé, színjátszó köröké lesz az egyetem finanszírozásában, a galériavezetőt, Szoboszlai Lillát is elbocsátották, míg a szintén a kortárs képzőművészetet bemutató Sesztina Galéria teljesen megszűnik. Forrásaink szerint Debrecen vezetése inkább a színházak finanszírozását részesíti előnyben – a kortárs művészeti központok rovására.