Fehéroroszország;Oroszország;olajár;

2020-02-08 08:50:28

Bajban a fehérorosz gazdaság, nem enged Moszkva az olaj árából

Nyugat felé tapogatózik Minszk, amiatt aggódnak, hogy Putyin az olajvitát használná az ország bekebelezésére.

Nem ad kedvezményt Moszkva a Fehéroroszországnak szállított olaj árából - jelentette ki Dmitrij Kozak, az orosz államfői hivatal helyettes vezetője újságíróknak Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Szocsiban megtartott pénteki tárgyalását követően. Az eddigiekkel szakítva, Oroszország továbbra is piaci áron szállítja a kőolajat Fehéroroszországnak, mert - mint a közlemény állítja - nem tudja megengedni, hogy kedvezményt adjon. Kozak szerint Moszkva és Minszk kizárólag üzleti alapon fog tárgyalni az olajszállításokról. 

Oroszország éveken át jelentős árengedménnyel látta el szomszédját kőolajjal, míg Fehéroroszország piaci áron adta tovább a feldolgozott olajtermékeket. Mivel a fehérorosz gazdaságnak ez az alapja, az ország teljesen kiszolgáltatott Oroszországnak. Az árvita miatt az orosz fél tavaly leállította a kivitelt Fehéroroszország felé, majd a Belneftekhim fehérorosz állami energiavállalat január elsejével felfüggesztette az olajipari termékek Európába történő exportálását. Eközben, amíg Moszkvában Lukasenka nyugati irányban megkezdett tapogatózásai vetnek fel kételyeket, addig

Minszk az orosz olajszállítások visszafogása és a megváltozott adószabályozás megdrágulása miatt alternatív források után nézett. Januárban Norvégiából szerzett be egy 80 ezer tonnás szállítmányt, és mérlegelni kezdte, hogy a jövőben Litvánián keresztül importáljon kőolajat. Lukasenka a január 21-i fehérorosz kormányülésen feladatul állította az olajimport diverzifikálását, azt, hogy az finomítók nyersanyagellátásában 30-40 százalékra csökkentsék az orosz olaj arányát. Minszk tavaly még Oroszországból szerezte a 18 millió tonnás szükségletének egészét. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki az előző hétvégén járt Lukasenkánál, kijelentette, hogy az Egyesült Államok képes lenne 100 százalékban kielégíteni a fehérorosz kőolaj- és földgázigényeket.

Európa olajszükségletének tíz százaléka, napi több mint egymillió hordó olaj áramlik át a Fehéroroszországot keresztező Barátság kőolajvezetéken. Az európai behozatalt egyelőre nem érinti a vita.

A fehérorosz olajimport az úgynevezett orosz "adómanőver" miatt drágult meg, amelynek keretében az elmúlt évek folyamán több lépésben gyakorlatilag megszűnt a kiviteli vám, ám megnőtt az ásványianyag-kitermelési adó. Oroszország korábban illetékmentesen szállított nyugati szomszédjának. Januárban a Belnyeftyehim közölte, hogy az orosz olaj ára jelenleg a 83 százaléka a világpiacinak, ám az "adómanőver" folytatása további áremelkedéshez fog vezetni. A felek egyebek között bonyolult adóvisszatérítési lehetőségekről és az orosz olajcégek leszállított tonnánként kapott 10 dolláros prémiumának eltörléséről egyezkedtek, ám nem tudtak megállapodni egymással. Végül a monopóliumellenes szabályozásért és kereskedelemért felelős fehérorosz minisztérium február 1-jétől 6,6 százalékkal megemelte a Barátság kőolajvezeték tranzitdíját. Korábban Lukasenka hozott egy rendeletet, amelynek értelmében környezetvédelmi adót vetnek majd ki az olajtranzitra és 50 százalékkal megnövelik a csővezeték-tulajdonosok profitadóját.