Fidesz;Orbán Viktor;Néppárt;

Orbán időt nyert

Időhúzásra játszik Orbán Viktor az Európai Néppárttal folytatott politikai huzavonájában, mert a miniszterelnök kettős (sőt inkább hármas) játékot játszik: egyrészt még mindig nem mondott le arról, hogy „konzervatív forradalmat” hajtson végre a pártcsaládon belül; másrészt ennek farvizén szeretne minél több tagpártot meggyőzni, hogy ha mégis kirúgják a Fideszt, kövessék; és ezzel párhuzamosan igyekszik a háttérben egy olyan új pártszövetséget is kialakítani, ahová esetleg rögtön beléphetnek majd, ha szakításra kerül a sor.

A vicces az egészben, hogy Orbán Viktor ezt teljesen nyíltan csinálja: a „konzervatív forradalomról” néhány napja beszélt Rómában, amikor ahelyett, hogy az EPP vezetőivel tárgyalt volna, inkább elment Matteo Salvinivel, a populista Liga elnökével találkozni. Azt pedig a januári kormányinfón mondta el, hogy igenis azért tárgyal folyamatosan a Néppárt riválisaival, mert szereti, ha minél nagyobb a mozgástere. Bár most még ő maga is elismerte, hogy „forradalmának” egyelőre kevés támogatója van (a Válasz Online szerint pedig a távozásban is csak a kicsiny Szlovén Demokrata Párt követné három EP-képviselővel), az EPP vezetése megkínálta egy komoly lehetőséggel, amikor deklarálta, hogy jó darabig még nem döntenek a Fidesz tagságáról, miközben csupa olyan ötlet merül fel egy „viselkedési kódexről”, vagy „saját jogállami eljárásról”, ami szintén csak Orbán Viktornak kedvez.

Valljuk be, az „igazi”, a „Brüsszel által kezdeményezett” 7-es cikkelyes eljárás sem jelenti a legkevesebb veszélyt sem a Fideszre, ráadásul ember nincs, aki meg merné jósolni, mikor lesz egyáltalán vége. Donald Tusk pártelnök és Manfred Weber EPP-frakcióvezető pedig tehet harcos nyilatkozatokat, úgy tűnik, az EPP tagjainak többségében nincs meg a szándék, hogy kiélezze a helyzetet. A hírek szerint például német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) sem, így Orbán Viktornak előzetesen nem kell nagyon tartania a hétfői találkozástól annak elnökével, Annegret-Kramp Karrenbauerrel és Angela Merkel kancellárral.

Orbán Viktor időt nyert, és a jelek szerint az idő neki dolgozik.