122-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma szeptember óta

Publikálás dátuma
2020.02.09. 10:10
Illusztráció
Fotó: AFP
Húsz nap alatt 27-en fagytak meg. Többségük fűtetlen lakásban hűlt ki – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap.
Tavaly március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai szerint 259-en. A rendszerváltás óta több, mint nyolcezer ötszázan fagytak meg Magyarországon – tájékoztatott az adatokról a Szociális Fórum. „A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne meg velük, a kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe" – írja az emberjogi fórum. Az MSZF szerint egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat. 
Szerző
Témák
fagyhalál

Hét településen tartanak ma időközi választást

Publikálás dátuma
2020.02.09. 09:31
Illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Balatonszabadiban, Kazsokon, Kistamásiban, Ortaházán és Kisbucsán polgármestert, Keszthelyen egyéni választókerületi képviselőt, Rábaszentandráson képviselőket választanak.
A Somogy megyei Balatonszabadiban azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly októberi voksoláson szavazategyenlőség alakult ki a két, független polgármesterjelölt között. Ezúttal is ők ketten indulnak a tisztségért, a községben mintegy 2400-an szavazhatnak. A szintén Somogy megyei Kazsokon a polgármester lemondása miatt írtak ki időközi voksolást. Három független jelölt verseng a posztért, rájuk 244 választópolgár voksolhat. A Baranya megyei Kistamásiban azért kell polgármestert választani, mert az eddigi településvezető elhunyt. A tisztségért hat független jelölt indul, a névjegyzékben 117 helyi lakos szerepel. A Zala megyei Ortaházán szintén haláleset miatt kell időközi választást tartani, a polgármester ugyanis egy hónappal az októberi voksolás után elhunyt. A posztért három független jelölt indul, a választói névjegyzékben 95-en szerepelnek. A szintén Zala megyei Kisbucsán októberben szavazategyenlőség alakult ki a két, független polgármesterjelölt között, ezért írtak ki időközi választást. Most ugyanaz a két jelölt indul, rájuk a település 395 választópolgára szavazhat. Ugyancsak Zalában, Keszthelyen a 6. számú egyéni választókerületben szintén szavazategyenlőség miatt kell képviselőt választani. Ketten indulnak a tisztségért: a Fidesz-KDNP és a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület jelöltje. A választói névjegyzékben 1812-en szerepelnek. A Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson négytagú képviselő-testületet választanak, mert októberben egy képviselőjelölt sem indult, így csak polgármestert választott a falu. Emiatt az előző képviselő-testület mandátuma az új választásig meghosszabbodott. Az időközi választáson nyolc független jelöltre szavazhat a 371 választópolgár. Öt településen - Bajnán, Bükkszentmártonban, Koppányszántón, Sajópüspökiben és Veresegyházon - roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna, ezek azonban jelöltek hiányában elmaradnak. Ezeken a településeken emiatt legközelebb csak 2024-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.
Szerző

Főrabbi a neonáci demonstráción: „Látni akartam őket!”

Publikálás dátuma
2020.02.08. 20:55

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Alig hittünk a szemünknek. Holokauszttúlélő hitközségi vezető is ellátogatott a városmajori szélsőjobboldali rendezvényre.
A Városmajorban, a kordonon belüli területen neonáci, újnyilas és hasonszőrű csoportok várták szombat kora délután, hogy kezdetét vegye az úgynevezett becsület napja alkalmából meghirdetett demonstráció. A főként fekete ruhába öltözött résztvevők mellett legnagyobb meglepetésünkre a nagy tekintélyű főrabbi, Kardos Péter is megjelent. A főrabbi lapunknak nyilatkozva felidézte: „A nagymamámat a nyilasok, Kun páterék gyilkolták meg. Hetvenöt évvel ezelőtt, 1945 februárjában pontosan itt, a Városmajorban találtuk meg a holttestét. Haslövéssel végeztek vele. 8 éves voltam akkor.” A nagymamát a család abban a hiszemben helyezte el az Alma utcai zsidó szeretetotthonban, hogy ott biztonságban lesz. Az otthonban élőket azonban ugyanúgy kíméletlenül lemészárolták a nyilasok, ahogyan a közeli kórház védekezésre képtelen lakóit is. A vérengzés januárban történt, a temetetlen holttestek hetekig feküdtek a városmajori parkban. Kardos Péternek nem állt szándékában az antifasiszta ellentüntetőkhöz csatlakozni, és a szélsőjobboldali rendezvénynek se ment volna a közelébe, ha nem éppen a Városmajor a helyszín. Annak idején a nyilasok pusztítottak a környéken, most pedig – mondta – „ezek masíroznak itt. Látni akartam őket!”. A kérdésre, hogy milyen érzések kavarognak benne, a főrabbinak könny szökött a szemébe. Szünetet tartott, majd – Pokorni Zoltán nyilas nagyapjának esetére utalva – arról beszélt, hogy felmenőinek cselekedeteiért senki nem felelős. Azok azonban, akik egy ilyen eseményen vonulnak, saját elhatározásukból, saját maguk cselekszenek. Sokuk családapa lesz, vagy már most is az: valószínű, hogy a gyereküket is ebben a szellemiségben nevelik fel. A főrabbi nem folytatta. Még mielőtt a demonstráció elkezdődött volna, elhagyta a Városmajort. A nácik közül senki sem ismerte fel.
Szerző
Témák
neonáci rabbi