Ennyi volt, Annegret Kramp-Karrenbauer visszavonul

Publikálás dátuma
2020.02.10. 10:06
Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Lemond a CDU elnöki posztjáról és kancellárjelölt sem lesz.
Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke - jelentették német hírportálok. CDU-s körökből származó értesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a következő - 2021 őszére tervezett - szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. Tervei szerint a vezetésével az idén nyáron megszervezik a kancellárjelölt kiválasztási folyamatát, és a munka végeztével távozik a pártelnöki tisztségből. A szövetségi kormányban betöltött védelmi miniszteri tisztségét megtartja. Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében választották meg a CDU elnökének. Angela Merkel kancellárt követte a tisztségben, ő maga szemelte ki a pozícióra. Nem volt azonban sikeres. Pártelnöki tevékenysége idején a CDU választói támogatottsága nem erősödött, személyes népszerűsége megválasztása óta alacsony, nem sikerült a választók számottevő részét meggyőznie arról, hogy megfelelő kancellárjelölt, illetve kancellár lehet belőle.

Újabb atomfegyvereket korlátozó szerződést készül kivégezni az orosz-amerikai rivalizálás

Publikálás dátuma
2020.02.10. 09:43
A START III.-at Medvegyev és Obama írta alá 2010-ben
Fotó: Dmitry Astakhov / AFP/RIA Novosti
Az INF után a START egyezmény is veszélybe került.
Moszkva és Washington múlt héten ült tárgyalóasztalhoz, az eseményen a hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló "New START" egyezmény sorsa is terítékre került - derül ki a Reuters beszámolójából. Az egyezmény 2010-ben köttetett, 2011. február 5-én lépett életbe, és 2021 ugyanazon napján jár le. Néhol "START III"-ként hivatkoznak rá, bár gyakorlatilag a negyedik START egyezményről van szó; a harmadikkal kapcsolatos tárgyalások '97-ben megszakadtak. A New START aláírói - Oroszország és az Egyesült Államok - azt vállalták, hogy nem telepítenek 700-nál több nukleáris töltetet célba juttatni képes rakétát és bombázót, 1550-nél több robbanótöltetet és nem állítanak hadrendbe 800-nál több indítóállást. Ugyan az emberi civilizáció elpusztításához ennyi atomfegyver még mindig elég, a korlátozásról szóló szerződés sorsa mégsem biztos.
A New START egy alkalommal meghosszabbítható 2026-ig, de egyáltalán nem biztos, hogy erre sor kerül.

Washington felvetette Kína bevonását, Moszkva pedig az Egyesült Királyság és Franciaország részvételével bővítené a szerződést. Csakhogy míg az orosz fél ezt egy újabb szerződés keretében képzeli el, a meghosszabbítással pedig időt nyerne annak megszületéséig, Donald Trump már most a háromoldalú tárgyalások megkezdését sürgeti. Ettől pedig Peking mereven elzárkózik. Az MTI idézte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, aki kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem fogják győzködni Kínát. Az országnak egyébként becslések szerint 290 bevethető atomtöltete lehet.
Nagyjából egy évvel ezelőtt az orosz-amerikai rivalizálás a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás (INF) végét hozta el. A NATO szerint Moszkva a 9M729 manőverező robotrepülőgép tesztelésével megsértette az INF-ben foglaltakat, amire válaszul Trump kiléptette országát az 1987-ben aláírt egyezményből.
Szerző

Csehországban már tombolt egy kicsit a felénk tartó Ciara, 100 ezer háztartás maradt áram nélkül

Publikálás dátuma
2020.02.10. 09:39

Fotó: Sven Kohls / AFP
A katasztrófavédelem segít felkészülni a szélviharra.
Mintegy százezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az országon hétfőre virradóra átvonuló és kiadós esővel kísért szélvihar következtében. A Ciara névre keresztelt ciklon miatt számos helyen, főleg a cseh-német határon, leállt a vasúti forgalom a sínekre dőlt, kitört fák következtében, s több hegyvidéki közúton is közlekedési akadályok alakultak ki. A heves szélviharnak eddig három sérültje van, és komoly anyagi károk keletkeztek. A kidőlt fák több helyen - Prágában, Prachaticében, Ceské Budejovicében - parkoló gépkocsikra estek, a vihar néhány épület tetőszerkezetét is megrongálta. A széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti száz kilométert. A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb, Snezka nevű hegycsúcsán pedig rekordnak számító 180 kilométer/óra szélsebességet mértek - mondta Teodor Marjan meteorológus a közszolgálati Cseh Rádióban. A legnagyobb nehézségek a Prága körüli Közép-csehországi régióban vannak, ahol kora reggel 37 ezer háztartásban nem volt villany - jelentette a Cseh Energetikai Művek (CEZ). A nyugat-csehországi Karlovy Vary környékén 21 ezer, Pilsen (Plzen) környékén pedig több mint 15 ezer háztartás nélkülözi az áramot. "Elsősorban a legfőbb magas feszültségű vezetékeket állítjuk helyre, mintegy 150 helyről jelentettek problémát" - nyilatkozott a közrádióban Sona Holingerová, a CEZ szóvivője. Prágában a szélvihar miatt hétfőn zárva tart az állatkert. A Cseh Hidrometeorológiai Intézet felhívta a lakosság figyelmét, hogy a nap folyamán újabb szélviharokra - 70-110 kilométeres óránkénti sebességűekre - lehet számítani, ezért mindenkit óvatosságra intett, és országszerte a legmagasabb fokú készültséget rendelték el. A magyar katasztrófavédelem is figyelmeztet a viharra, mert a Ciara nálunk is fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő. Fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen. A katasztrófavédelem tanácsai ebben a cikkünkben olvashatók.
Témák
vihar szél