Előfizetés

Az MTA segített volna az új Nat kidolgozásában, de a kormány nem kért belőlük

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 10:34

Fotó: Vajda József / Népszava
Most látják, hogy több szervezet aggodalommal fogadta a titokban kidolgozott alaptantervet. Az EMMI szerint nem igaz, hogy kihagyták volna az Akadémiát.
Hiába ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága a teljes tudós testület segítségét még 2018-ban a Nemzeti alaptanterv további kidolgozásához, a tudományos közösség meglepődve tapasztalta, hogy a nyilvánosság kizárásával elvégzett átdolgozás eredményeként 2020. január 31-én egy kormányrendelettel életbe léptették az új Nat-ot - írja közleményében az MTA.  Azt is megállapítják, hogy a Nat-ot több pedagógusszervezet pedagógiai, tananyagszervezési és tartalmi szempontból aggodalommal fogadta. Az átdolgozásra egyébként azért volt szükség, mert az eredetileg 2018 augusztus végén közzétett tervezetet a kormány nem találta eléggé nemzetinek. Akkor vonták be az átdolgozásba többek között Takaró Mihályt is.  
Az akadémikusok azonban nem adták fel, a tudós testület továbbra is kész szellemi erőforrásainak a korábbiakhoz hasonló mozgósításával szakmai segítséget nyújtani egy az érintettek szakmai konszenzusán alapuló változat létrehozásához, továbbá a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához - írják, bár kissé késeinek tűnik a felajánlás. mindenesetre együttműködési igény esetén az MTA megszervezi a bevezetés tapasztalataival kapcsolatos szakmai eszmecserét, amelynek során – komplex hátterével – segítheti a tanulási területek közötti kapcsolatok erősödését is.

EMMI: megkerestük az Akadémiát is

Közleményben reagált az MTA közleményére Kásler Miklós minisztériuma: mint ebben írják, „Meglepő a Magyar Tudományos Akadémia legfrissebb közleménye, mert az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága 2017-ben, Csépe Valéria akadémikus asszonnyal egyetértésben, be akarta vonni az MTA-t abba a projektbe, amely a NAT megújítását is célozta, ettől azonban az MTA visszalépett.”

Csak balliberális nyafogás?

A tárca állítja, a Csépe irányításával készült anyagot a rendkívül széles szakmai és társadalmi egyeztetése során az MTA is véleményezte, és több javaslatuk be is került a módosított NAT-ba.  „Látni kell, hogy míg a módosított NAT-ot csupán néhány, kevés taggal rendelkező balliberális szervezet bírálja, addig a megújított alaptantervet nagyságrenddel nagyobb szervezetek és a közvélemény legnagyobb része támogatja.” - jegyezte meg az EMMI, azt azonban nem fejtették ki, mitől balliberális a Magyartanárok Egyesülete a Magyar Pedagógiai Társaság, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Történelemtanárok Egylete, pedig ezek a szakmai közösségek mind elfogadhatatlannak tartják az új NAT-ot. 

A Dunántúlon már narancs riasztást adtak ki a szélvihar miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 09:57
Tűzoltók házra dőlt fát távolítanak el vihar után a Zala megyei Söjtörön, a Deák Ferenc utcán
Fotó: Varga György / MTI
Ahogy azt az előző napok sűrű figyelmeztetései alapján előre tudtunk, hiába csendesedett el hétfő estére a viharos szél, ma újra feltámadt. A reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódó előbb nyugati, majd északnyugati irányba forduló szél miatt a fél országra riasztást adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat, több észak-nyugat dunántúli járásra másodfokút. A vészjelzés szerint általában 65-90 km/h-s, az északi országrészben - elsősorban a magasabban fekvő hegyvidéki területeken -, valamint az Észak-Dunántúlon 90 km/h-t meghaladó legerősebb lökésekkel támad a szél. A délutáni órákban aztán csendesedik, de erős lökések (45-60 km/h) még éjszaka is előfordulhatnak, nagyobb eséllyel az északi országrészben és az Alföldön. Szerdára aztán tovább gyengül a szél, már csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, az is csak Győr-Moson-Sopron, Komárom, Veszprém és Pest megyére. A hétfői vihar a tűzoltóknak is sok munkát adott, este 7-ig 397 helyszínen volt szükség a beavatkozásukra. 120 épületben keletkezett kár: tetőket, bádoglemezeket, kéményeket rongált meg a szél. 240 helyszínre kidőlt fák, letört faágak miatt riasztották a tűzoltókat. A fák több helyen is villanyvezetékre dőltek, emiatt országszerte több ezer háztartásban volt áramszünet.

Morbid szimbólum és álarcos kommandósok: Fenyő János halála évfordulóján tartják a Gyárfás-per tárgyalását

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.02.11. 09:34

Fotó: Jani Martin / Népszava
A médiavállalkozó három napon át fejti ki, mit gondol az ügyről.
Rendkívüli biztonsági intézkedések között folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás pere. Mint ismeret, az ügyészség azzal vádolja a médiavállalkozót, hogy az ő felbujtására ölték meg Fenyő János sajtómágnást, a Vico-csoport elnökét, lapunk egykori tulajdonosát. A sors fintora, hogy a tárgyalás pont 22 éve történt gyilkosság évfordulóján tartották (Fenyő Jánost a Margit Körúton az autójában végezték ki - egy géppisztollyal). A törvényszék és a tárgyalóterem bejáratnál egyaránt beléptető kapukat állítottak fel, az érkező újságírók holmijait kutyával vizsgálták át, a teremben féltucat álarcos, TEK-es kommandós vigyáz a rendre.  Gyárfás Tamás "szabadlábon érkezett", míg az ügyébe bevont, az Aranykéz utcai robbantás kapcsán már elítélt, börtönbüntetését töltő Portik Tamás kommandósok gyűrűjében jött meg. A gyanú szerint Gyárfás Tamás a vele üzleti viszonyban lévő – ugyanakkor az éjszakai életben is jól ismert – Portikot kérte meg üzleti riválisa, Fenyő János likvidálására. Portik a feladattal az ismert szlovák-magyar bérgyilkost, Jozef Rohácot bízta meg. (A tárgyalás kezdetén Gyárfás Tamás és Portik Tamás sem járult hozzá, hogy róluk kép és hangfelvétel készüljön.)

Új hangok

A tárgyalás kezdetén a bíró elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott annak, hogy Portik Tamást perújítás keretében vonják be Gyárfás Tamás ügyébe. Portikot és Rohácot egyszer már elítélte a bíróság részben Fenyő János megöléséért is. Ugyanakkor a felbujtó személye akkor ismeretlen maradt. Mint azt Póta Péter bíró ismertette, perújítást akkor lehet elrendelni, ha új bizonyíték kerül elő. Márpedig időközben a nyomozóhatóságok lefoglalták azokat a titokban készített hangfelvételeket, amelyek Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetéseit rögzítik, ezeket a bíróság új bizonyítékként értékelte.

Portik időt kér

A bizonyítási eljárásban a tervek szerint Gyárfás Tamás mondja el álláspontját három napon elmondani -  a médiavállalkozó ezt meg is teszi. Portik ellenben úgy fogalmazott: időre lenne szükség a védekezése kialakításához. „Az életemről van szó bíró úr” - érvelt Portik Tamás amellett, hogy kapjon időt a bíróságtól. A bírós szerint viszont áprilisban, legkésőbb májusban fogják folytatni a bizonyítási eljárást Portik Tamás meghallgatásával. Aki tagadja a bűnösségét, és váltig állítja, hogy a hangfelvételek manipuláltak. Ezt követően védője, Szikinger István arról beszélt: Portik vallomása – ha lesz – az egy napot vesz igénybe, emellett informatikai és hangtechnikai szakértők elemzésére támaszkodik Portik védelme. Portikot ezután TEK-esek gyűrűjében elvezetik.

Gyárfás: „nincs mit bevallanom”

Rövid szünet után a médiavállalkozó belekezdett monstre vallomásába. Újra elmondja: örül, hogy 22 év után tisztázhatja ezt az ügyet. Szerinte ő Fenyő Jánossal mindig és érvekkel harcolt, nem erőszakkal. Szembenállásuk lényege a Napkelte című műsor készítése volt. 1996-ban dőlt el, hogy az MTV a Gyárfás vezette Nap TV-t választotta, szerinte ezzel a harc eldőlt közöttük. Szerinte a "józan ész ellen szól", hogy valaki ilyen előzmények után parancsot adjon Fenyő megölésére. (A vád szerint a médiavállalkozó előbb Tasnádi Pétert próbálta rávenni a gyilkosságra, majd - miután Tasnádi nem teljesítette a kérést -, Portiknak adott megbízást.) Gyárfás szerint a bíróságnak meg kellene hallgatnia azt a védett tanút, aki az ügyészség szerint azt vallotta, hogy Gyárfás a Művészinas étteremben megjegyezte Portiknak Fenyő megöletése kapcsán „Tomikám ezzel egy nagy szívességet tennél”. Gyárfás szerint a védett tanú neve egyébként is ismert a médiából. Azt is kifogásolja, hogy az ügyészség nem vette figyelembe a „Számvetés” című filmet. (Ebben Fenyő bizalmasa és pszichológusa, Perczel Tamás nem sokkal halála előtt vallott Fenyő Jánosról, megöletésének vélhető motivációiról. Perczel ebben azt vázolta fel, hogy Fenyő haláláról a döntést több ember hozhatta meg.) Szerinte az több helyen is elhangozott, hogy Portik úgy nyilatkozott: valakik őt megbízták, hogy „menjen és állítson csapdát” Gyárfásnak. A vád szerint Fenyő János az üzleti ellenfelével szemben őt lejárató tartalmú cikkeket íratott a kilencvenes években az akkor tulajdonában lévő Népszavában. Gyárfás szerint azonban nem igaz, hogy a Népszava lejáratta volna őt. Becsatolta a róla 1993 februárja és 1995 áprilisa között írt Népszava-cikkeket, amelyekből szerinte kiderül, hogy Fenyő nem törekedett az ő befeketítésére. Szerinte a vádirat ezen része 560 dokumentumot sorol fel, ám ebben a Népszava egyetlen cikke sem szerepel. „Ha az ügyészség rendelkezésére állt a Népszava archívuma, úgy miért nem azt használták?" - tette fel a kérdést.