Előfizetés

Bernie Sanders győzött a demokraták harcában, és máris Trump bukásáról beszél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 07:19
Bernie Sanders az előválasztási győzelem estélyén, New Hampshire-ben, 2020. február 11-én
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP or licensors
A vermonti szenátor Joe Bident is legyőzve nyert a New Hampshire-i előválasztáson. A republikánusok megmérettetésén az amerikai elnök nyert meggyőző fölénnyel.
Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg a demokraták előválasztását az északkeleti New Hampshire államban kedden.A választók 26,1 százaléka voksolt a vermonti politikusra, míg a második helyen Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere végzett 24,2 százalékos szavazati aránnyal – írja az MTI. Az előválasztás nagy meglepetése Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke: ők egyetlen delegátust sem szereztek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra. Amy Klobuchar minnesotai szenátor 19,8 százalékos szavazataránya mögött Warren 9,4 százalékos támogatottsággal a negyedik, Biden pedig a voksok 8,4 százalékával az ötödik lett. 
A választási szabályok szerint a jelöltségre pályázó politikusoknak legalább két választási körzetben vagy az államban összességében 15 százalékos támogatottságot kell elérniük ahhoz, hogy delegátus képviselhesse őket az országos elnökjelölt-állító konvencióra. Ennek megfelelően az összesen 24 delegátust küldő New Hampshire-ben Sandersnek hét, Buttigiegnak és Klobucharnak pedig hat-hat küldöttje lesz.  
"Köszönöm, New Hamsphire! Hadd mondjam el ma este, hogy ez a győzelem csak a kezdet, amely véget vet Donald Trump kormányzásának" - mondta éljenző hívei előtt Sanders.

Elizabeth Warren szenátor a választási eredmények megszületése után Manchester városában mondott beszédet. "Eddig még csak két tagállamban volt voksolás" - fordult a híveihez, és utalt arra, hogy hosszú hónapokig tartó előválasztási küzdelem van még hátra. Joe Biden már kedden délután elutazott New Hampshire-ből Dél-Karolinába – elemzők szerint számított a rossz eredményekre. Az NBC televízió felmérése szerint a New Hampshire-ben élők mintegy 48 százaléka az elmúlt néhány napban döntötte el, hogy kire adja a voksát. Előválasztást tartottak a republikánusok is. Donald Trump elnök a voksok 86 százalékával nyert, egyetlen kihívójára, a 74 éves William Weld, volt massachusettsi kormányzóra a szavazók 9,1 százaléka adta a voksát.

Kiszálltak a küzdelemből

Andrew Yang üzletember és Michael Bennet coloradói szenátor ugyancsak kedden bejelentette, hogy kiszáll az elnökjelöltségéért folytatott demokrata párti küzdelemből. A New Hampshire-i előválasztás voksainak összeszámlálása még javában tartott, amikor közölték döntésüket. A 45 éves Yang – aki tajvani bevándorlók gyermeke – eleve már azzal is meglepett sok elemzőt, hogy ilyen sokáig versenyben maradt, tekintettel arra, hogy sem politikai tapasztalata, sem politikai háttere nem volt. Programjában az szerepelt, hogy ellenzi Donald Trump elnök politikáját, és minden egyes amerikainak kötelezően biztosítani kell az alanyi jogon járó havi ezerdolláros alapjövedelmet. Kevés támogatója volt, következésképpen a kampányára is kevés felajánlás érkezett. A napokban az egyik országos televíziós vitában sok kérdést kapott a hallgatóságtól, elsősorban azoktól, akik még nem döntötték el, hogy kit is látnának szívesen a demokraták elnökjelöltjeként, majd az egyikükre rámosolyogva azt mondta: „biztosan akad önök között legalább egy valaki, aki rám voksolna”. Az amerikai elnökválasztási kampányok történetében ő volt az első ázsiai gyökerű amerikai, aki beszállt a választási küzdelembe. A keddi előválasztások első részeredményei alapján csupán a választók 2,9 százalékának bizalmát sikerült elnyernie. Michael Bennet coloradói szenátor még ennyire sem tudta meggyőzni a választókat. A részeredmények szerint 0,3 százalékos támogatottsággal kellett megelégednie. A szenátor tavaly tavasszal kezdett kampányolni, és megszólalásaiban mindig hangsúlyozta, hogy nem szabad olyan jelöltet támogatni, aki túlságosan balra vinné a Demokrata Pártot. Magát nyugodt, mérsékelt erőként tüntette fel, ám a kampányban végig hátul kullogott a népszerűségi, illetve támogatottsági listákon. A Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) által rendezett országos televíziós vitákra, az első két alkalmat kivéve, nem is hívták meg. Bennet a saját államát, Coloradót már a második ciklusban képviseli a washingtoni szövetségi szenátusban.

Csak másfél év múlva készülhet el az új koronavírus elleni védőoltás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 18:17
Mintákat tesztelnek koronavírusra egy vuhani laborban
Fotó: STR / AFP
Minél több állam működik együtt a kutatásban, annál hamarabb eljutunk a megoldáshoz - üzeni a WHO főigazgatója. Kínában már több mint ezer áldozata van a járványnak.
Nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is a "COVID-19-ként" elnevezett új koronavírus útján gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány - jelentette ki kedden Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki szerint azonban megfelelő fellépéssel "valós esély" van a kór terjedésének megállítására. Mint az MTI írja, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz a kór elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésének elősegítésére szervezett kétnapos genfi konferencia kezdetén arra szólította fel a világ államait, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat, fokozzák az együttműködést. A főigazgató arra is figyelmeztetett, hogy 
a védőoltás csak 18 hónap múlva lehet elérhető a vírus ellen, így addig is a jelenleg rendelkezésre álló módszereket kell alkalmazni a terjedés fékezése érdekében.

Hozzátette, a vírust COVID-19-nek nevezték el, erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére van szükség. A WHO irányelvei értelmében ugyanis tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.
A főigazgató elmondta, hogy Kínában már 42 708 ember fertőződött meg, és 1017-en meghaltak. A fórumon 400 kutató és hatósági szakember vesz részt, Kínából és Tajvanról videokonferencián követik a történéseket. Eddig a megbetegedések 99 százaléka Kínában történt, deGebrejeszusz megítélése szerint a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is. Szólt arról, hogy sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd "áttörte a fajok közötti akadályt", és cseppfertőzéssel már emberről emberre is terjed. A főigazgató kiemelte: reméli, hogy a mostani találkozó eredményeképpen kialakul a kutatások menetének terve, amelyhez a kutatók és az adományozók igazítani tudják saját tevékenységüket. 
A betegség elleni küzdelem elsődleges feltétele az együttérzés, a szolidaritás. Ez áll a vírusminták egymás közötti megosztására is. A járvány leküzdésére nyitott, igazságos és tisztességes adatmegosztásra van szükség - mutatott rá Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

Történelmet könnyebb írni, mint kormányt alakítani

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.02.11. 17:44
Mary Lou McDonald
Fotó: BEN STANSALL / AFP
A Sinn Féin a szavazók majdnem negyedének – 24,5 százalékának – támogatásával megtörte az ír jobboldal hegemóniáját, mégis nehéz helyzetből vágnak neki a koalíciós tárgyalásoknak.
Örömmámorban úsztak a baloldali-nacionalista Sinn Féin hívei, amint kiderült a szombati előrehozott parlamenti választás eredménye. Dublin egyik szavazatszámláló központjában például a politikusok és szimpatizánsok dalra fakadtak, amikor nyilvánvalóvá vált a párt fölényes győzelme a körzetben. A britek elleni 1920-as szabadságharcról szóló nótára zendítettek rá, amely többek között az eredeti IRA-t – a függetlenséget kivívó “Ír Köztársaságpárti Hadsereg”-et – élteti. Waterfordban azonban némileg félresikerült az ünneplés. A Sinn Féin helyi jelöltje, David Cullinane olyannyira elragadtatta magát, hogy győzelmi beszédét a másik IRA – az ír egységért évtizedek át harcoló terrorszervezet – jelszavaival zárta. A politikus később azzal védekezett, hogy csupán a múltat idézte fel, ő maga örül, hogy az északír békefolyamatnak köszönhetően megszűnt a terrorszervezet. A Sinn Féin sikerét éppen az IRA-val való ellentmondásos viszonya teszi felemássá. A szavazók majdnem negyedének – 24,5 százalékának – támogatásával megtörték az ír jobboldal hegemóniáját, mégis nehéz helyzetből vágnak neki a koalíciós tárgyalásoknak. A két jobbközép erő, a második helyen végző Fianna Fáil és az eddig kormányzó Fine Gael ugyanis előzetesen kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel, amely szerintük még mindig túlságosan kötődik az IRA-hoz.
Leo Varadkar miniszterelnök és Mary Lou McDonald, a Sinn Féin elnöke
Fotó: NIALL CARSON / AFP
A Sinn Féin vezetője, Mary Lou McDonald mégis elképzelhetőnek tartja, hogy miniszterelnök legyen. Bár a választókat leginkább szociális ügyek érdekelték, a pártvezér egyértelművé tette, hogy kormányfőként az ír egység megteremtéséért is dolgozna: az 1998-as nagypénteki békeszerződésben foglaltak alapján népszavazást kezdeményezne a határ két oldalán, az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítéséről. Mindehhez azonban a reménybeli miniszterelnöknek először maga mögött kell megteremteni az egységet – a dublini parlamentben. McDonald első körben a törvényhozásba bejutó kisebb csoportokkal kezdeményez egyeztetéseket: a Zöld Párttal, a Munkáspárttal, a Szociáldemokratákkal, illetve a megszorításokat ellenző Szolidaritás -Emberek a Profit Előtt nevű választási szövetséggel. Az ő támogatásuk azonban korántsem lenne elég: a Sinn Féinnek 37 képviselője lesz az új törvényhozásban, és az első körben megkeresett pártokkal is csupán 66 szavazatuk lenne a 160 fős törvényhozásban. McDonaldnak a miniszterelnökséghez még a  függetlenként megválasztott 19 képviselő zömével is alkut kellene kötnie. Ha sikerülne egy platformra terelni ezt a változatos társaságot, akkor Írország történetében először vezetné a szigetországot egy kizárólag baloldali pártok támogatását élvező kormány.
A Fianna Fáil elnöke, Micheál Martin
Fotó: NIALL CARSON / AFP
A Sinn Féinnek még egy lehetséges koalíciós partnere van: a Fianna Fáil. Habár a jobbközép párt elnöke, Micheál Martin a kampányban következetesen elutasította az összefogást, az eredmények nyomán enyhített az álláspontján. Az ír közszolgálati médiának adott nyilatkozatában nem zárt ki egy esetleges koalíciót, azt mondta, hogy ő demokrata, “hallgat az emberekre” és “tiszteli a döntésüket.” Ugyanakkor utalt rá, hogy bármifajta együttműködésnek a választási programok összeegyeztetése a feltétele. Elméletileg az sem lehetetlen, hogy a Sinn Féin történelmi győzelme ellenére kimarad a kormányból és egy jobbközép nagykoalíció jön létre. A Fianna Fáil és a Fine Gael összeborulása azonban hatalmas politikai kockázatot jelentene mindkét párt számára, hiszen így a legnagyobb ellenzéki erőként tovább erősödhet a Sinn Féin. Mindenesetre elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatóak. Négy éve 70 napba telt, mire megalakult a kormány – most ennél is hosszabb egyezkedésre lehet számítani.

Az ír választások Rómeója és Júliája

“Szerelemben és háborúban mindent szabad” - ezzel a szállóigével reagált Szociáldemokraták színeiben induló Holly Cairns arra, hogy barátját, Christopher O’Sullivant jelölte a Fianna Fáil ugyanabban a körzetben. Cairns a helyzetet egy rosszul megírt romantikus komédiához hasonlította, de - mint a filmekben - a szerelem itt is mindent legyőzött. Az ír választási rendszer sajátosságainak köszönhetően történetük happy enddel végződött, mindketten mandátumot szereztek a három képviselői helyet kiosztó délnyugat-corki körzetben.