Előfizetés

A címvédő franciákkal és az oroszokkal játszanak a magyarok a budapesti Fed Kupa döntőjében

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.12. 09:27

Fotó: Jani Martin / Népszava
A sorsoláson a magyar női teniszválogatott az áprilisi finálé A csoportjába került.
Az már a keddi sorsolás előtt eldőlt, hogy Belgiummal, Svájccal és Szlovákiával biztosan nem találkoznak a házigazdák a csoportmérkőzések során, mivel ez a három csapat a Fed Kupa-ranglista alapján egy kalapba került a magyarokkal. Így az volt a kérdés, hogy a francia-ausztrál-amerikai-cseh, illetve a fehérorosz-német-orosz-spanyol négyesből melyik együtteseket kapják Babos Tímeáék.
A Szépművészeti Múzeumban tartott sorsoláson a nemzetközi szövetséget (ITF) vezető David Haggerty mellett jelen volt a Fed Kupa nagyköveteként Billie Jean King amerikai teniszlegenda, aki egyesben, párosban és vegyes párosban összesen 39 Grand Slam-trófeát gyűjtött. A magyar női élteniszt a párosban Roland Garros-bajnok Temesvári Andrea és a világranglista 13. helyéig jutó Szávay Ágnes képviselte. David Haggerty közölte, izgalmas hétnek néznek elébe áprilisban Budapesten, amely ideális helyszíne lesz a tornának, és a játékosok mellett a szurkolók is szeretik a várost. Billie Jean King elmesélte, hogy pályára lépett az első Fed Kupa-párharcban 1963-ban, és azóta nagyon messzire jutott a sorozat. Az új formátumról úgy vélekedett: a nők a finálé során megmutathatják a világnak, hogy megérdemlik ezt az eseményt.
 Az ünnepségen a magyar junior női együttes segítségével sorsolták ki a csoportokat, Juhász Gábor szövetségi kapitány együttese az A csoportban küzd majd meg a tavalyi döntőben az ausztrálokat legyőző franciákkal, valamint az oroszokkal. "Mi már azzal nyertünk, hogy otthont adunk a döntőnek ebben a csodálatos városban" – szögezte le Juhász Gábor, hozzátéve, hamarosan megkezdődik az egyeztetés a csapattagokkal, akik jelenleg szerte a világban versenyeznek. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, büszke arra, hogy az ITF Budapestet választotta, és a szervezők mindent megtesznek majd azért, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a modern formában megújuló Fed Kupának. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár megköszönte a bizalmat a nemzetközi szövetségnek, és kifejtette, hogy Budapest többek között a Fed Kupa vagy a nyári labdarúgó Európa-bajnokság révén igazi globális sportfőváros lett.
A Papp László Sportarénában április 14. és 19. között megrendezett 12 csapatos fináléba - amelynek jövőre és 2022-ben is Budapest ad otthont - az amerikai, a fehérorosz, a svájci, az orosz, a német, a belga, a szlovák és a spanyol gárda a kvalifikációból jutott tovább, míg a magyarok a rendező jogán, az ausztrálok és a franciák tavalyi döntősként, a csehek pedig szabadkártyával szerepelnek. A négy csoportgyőztes jut be az elődöntőbe, a párharcok két egyes és egy páros mérkőzésből állnak majd. A szövetségi kapitányoknak tíz nappal a torna előtt kell leadniuk a csapatnévsort. Az ebben a formában idén bemutatkozó döntő összdíjazása 18 millió dollár, amelyből 12-t a játékosok kapnak, hat pedig a szövetségeknek jut.

A Fed Kupa-döntő csoportjai:

A csoport: MAGYARORSZÁG, Franciaország, Oroszország B csoport: Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium C csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Szlovákia D csoport: Csehország, Németország, Svájc

Szervezett piróról vitáznak

Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.11. 13:00

Fotó: AFP/MARVIN IBO GÜNGÖR/GES-SPORTFOTO/DPA
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szigorúan tiltja a pirotechnikai eszközök használatát a stadionokban, a német másodosztályú Hamburg a hétvégi fordulóban a Karlsruhe elleni hazai bajnoki mérkőzésen engedélyezte a pirózást az ultráknak. A klub szerint ez egy kísérlet volt, ami akkor működhet, ha minden érintett betartja a megállapodásokat.
Az ultrák azt vállalták, hogy csak a mérkőzés előtt füstölnek, garantálják, hogy a füst nem száll be a pálya fölé. A hamburgi klub a szurkolói ígéret alapján engedélyt kapott a helyi rendőrségtől és a tűzoltóktól a pirotechnikai eszközök használatára. A tűzoltók készenlétben voltak az ultrák szektora előtt, de nem kellett beavatkozniuk. A hamburgi csapat vezetői szerint a kísérlet jól sikerült, az ellenőrzött pirózás működött, a drukkerek a találkozó alatt már nem gyújtottak görögtüzet, nem füstöltek. 
A futballszurkolók viselkedését évtizedek óta tanulmányozó Günter A. Pilz nem ért egyet a hamburgi klub eljárásával. 
„Egyrészt van egy hatályban lévő UEFA-rendelkezés, amely szigorúan megtiltja a pirotechnika használatát a stadionban, nagyon rossz az üzenete annak, ha egy futballklub megpróbál kijátszani egy ilyen rendelkezést – mondta a 75 éves szakember. – Akkor legyen ez a doppinggal is? Ha nem sikerül betiltani, akkor engedélyezzük? Ráadásul az utlrák most lehet, hogy elfogadták, csak a meccs előtt lehet pirózni, de hosszabb távon nem fogják ezzel beérni. Amíg az UEFA nem változtat a szigorú tiltáson, addig nem szabad a kluboknak sem külön engedélyeket kiadni.”
Pilz szerint környezetvédelmi szempontból is fontos a pirotechnikai eszközök száműzése a stadionból. 
„A görögtüzek, füstbombák használata során rengeteg mérgező anyag kerül a levegőbe – emelte ki a szociológus. – A fiatal szurkolók között sokan vannak, akik nagyon környezettudatosan gondolkoznak. Talán ezzel az érvvel el lehet fogadtatni velük, hogy a pirotechnikai eszközök nemcsak nagyon veszélyesek, hanem a környezetben is kárt tesznek.”

Seprűnyélről a világ csúcsára – Megvalósította élete nagy álmát a 20 éves rúdugró

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.02.11. 11:45
A 20 éves svéd klasszis jelenleg a világ első számú rúdugrója
Fotó: Anke Waelischmiller / AFP
Most pedig már úgy érzi, hogy nincs előtte semmiféle határ.
A férfi rúdugrás koronázatlan királya Szergej Bubka, aki 1985-ben törte át a hatméteres álomhatárt, majd 614 centiméteres világcsúcsa 20 éven át érinthetetlennek bizonyult. Aztán jött Renaud Lavillenie, aki 2014-ben 616 cm-re javította a rekordot. Ez azonban nem maradt fenn olyan sokáig, ugyanis Armand Duplantis a hétvégén egy centivel tovább javított rajta.
A svéd atléta igazi sportcsaládba született: édesanyja, Helena hétpróbázó és röplabdázó, édesapja, Greg – aki egyben edzője is – pedig nemzetközi szintű rúdugró volt, akinek egyéni rekordja 580 cm. A kis Armand rendkívül fiatalon, négyévesen kezdett megismerkedni a rúdugrással, attól kezdve évekkel a korosztálya előtt járt. „Már egész kisfiúként rendkívül fogékony volt a rúdugrásra, annak idején seprűnyélről ugrándozott a kanapéra” – elevenítette fel a versenyző gyermekkorát az édesapja.
„Láttam a tesómékat, hogy ugranak, és én is akartam. Számomra normális volt, hogy hazamegyek a suliból, átöltözöm, és kimegyek az udvarra ugrani” – tekintett vissza Duplantis, aki a korosztályos versenyeken rendszeresen legyőzte a nála idősebbeket, ő tartja valamennyi világcsúcsot 7 -től 12 éves korosztályig. A felnőttek között 2017-ben mutatkozott be, még 18 éves sem volt, amikor 590 centivel felnőtt svéd országos rekordot ugrott, a következő évben pedig 605 centivel megnyerte a felnőtt Európa-bajnokságot a világcsúcstartó Lavillenie előtt.
„Úgy nőttem föl, hogy Renaud ennek a sportágnak a legjobbja. Tíz éves koromtól kezdve ő volt a példaképem. Olyan akartam lenni, mint ő. Azt hiszem, 13 éves voltam, amikor először találkoztam vele. Akkor én még csak egy rajongója voltam, aki akart vele egy közös képet, meg autogramot. Először 2017-ben versenyeztem ellene, aztán az évek során kialakult egyfajta barátság közöttünk. Nekem ő amolyan mentor, én pedig az ő tanulója vagyok, vagy valami hasonló. Remélem, én leszek a következő Lavillenie. Az nagyon menő dolog lenne” – foglalta össze nem is oly rég Duplantis a francia riválishoz fűződő viszonyát.
Duplantis a tavalyi dohai szabadtéri világbajnokságon második lett, múlt kedden pedig Düsseldorfban fedett pályán már megpróbálta megjavítani a világrekordot. Akkor még nem járt sikerrel, de egyértelmű volt, hogy a lengyelországi Torunban megrendezett viadalon is meg fogja próbálni.
„Legyen jó napod, de azért ne túl jó” – ezt az üzenetet kapta a múlt szombati verseny előtt Lavillenie-től, aki már felkészült arra, hogy Duplantis megdönti a rekordját. „Armandnak fantasztikusak a képességei, szerintem hamarosan eléri a 620 centis magasságot” – mondta azt követően Lavillenie, hogy sikerült a csúcsdöntés.
„A legnagyobb álom a világrekord megdöntése volt, most úgy érzem, hogy nincs előttem semmiféle határ” – értékelt a 20 éves svéd. Érdekesség, Bubka is ennyi idősen ugrott először világcsúcsot, aztán hosszú évekig uralta a sportágat.