Koronavírus: 45 ezer fertőzött, több mint ezer halott, de Peking bizakodik

Publikálás dátuma
2020.02.12. 10:20

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
A hivatalos statisztikák szerint a megtorpant koronavírus-járvány, a vörös zónának tartott Hupejben is közel felével esett vissza az új megbetegedések száma.
olyamatosan csökken az újonnan diagnosztizált, koronavírussal fertőzött betegek száma Kínában - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közzétett adataiból. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban vasárnap óta tart a napról-napra bejelentett, új páciensek számának mérséklődése: a három nappal ezelőtti 2618 új beteghez képest kedd éjfélig 1638 új, aznap regisztrált esetről számoltak be a tartományból. Hupejen kívül Kína többi részén a csökkenés már február 3-a óta töretlen: a kilenc nappal korábbi 890-hez képest kedden 384 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország egyéb régióiban - derül ki az MTI összeállításából.
A szerdán közölt adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 45 ezret, a betegség következtében pedig kedd éjfélig már 1114 ember halt meg a távol-keleti országban, miközben 4764-re emelkedett a gyógyultak száma.

A fertőzések és halálozások száma továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legmagasabb: közel 20 ezer fertőzöttet és 820 halálos áldozatot jelentettek kedd éjfélig a 11 millió lakosú városból, ahonnan a járvány tavaly decemberben elindult. 
Karantén egy vuhani sportcsarnokban
Fotó: Xiong Qi / AFP/Xinhua

Eltérő eredmények a járvány modellezésében

 A kelet-kínai Hszian Csiaotung-Liverpool Egyetem kutatói hétfőn nyilvánosságra hoztak egy, matematikai számításokon alapuló modellt, amely az új esetek számának hirtelen visszaesését jelzi előre a következő hétre, február 23-ára pedig a járvány terjedésének megállását jósolja, nulla új esettel. Ji Csou, az egyetem egészségügyi és környezettudományi tanszékének kutatója azonban rámutatott: különféle tényezők változtathatnak a jelenlegi tendencián, miközben az sem kizárható, hogy az eddig fertőzöttek számát sem jelentették teljes pontossággal.
A londoni Higiéniai és Trópusi Gyógyászati Iskola pénteken szintén közzétett egy matematikai modellt, amely szerint a járvány február közepétől a hónap végéig érheti el a csúcspontját. W. Ian Lipkin, a New York-i Columbia Egyetem járványtani professzora pedig szintén úgy vélekedett, hogy amennyiben a vírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések hatásosnak bizonyulnak, a fertőzések számában szembetűnő visszaesés mutatkozhat február második felében. 

Ellhallgatják vagy pontatlanul mérik

Ahogyan azonban arról a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap beszámolt: egyes epidemiológusok kételkednek a Kínából jelentett hivatalos adatok pontosságában, miközben a kínai sajtó - egyebek mellett a Caixin kínai gazdasági lap - is beszámolt a diagnosztikus módszerek pontatlanságáról, illetve időigényességéről, ami alapján elképzelhető, hogy a fertőzöttek valós száma magasabb az ismert adatnál. A SCMP ráadásul kedden több egészségügyi forrásra hivatkozva arról is beszámolt, hogy Vuhanban mintegy 500 egészségügyi dolgozó fertőződhetett meg a koronavírussal január közepéig. A lap információi szerint, bár a kínai kormányzat számot adott néhány, a kórházi dolgozók körében történt fertőzésről, a beteg orvosok és ápolók teljes számát nem tette közzé. Egy interneten terjedő felvétel azonban csaknem 500 fertőzöttről, és további 600 fertőzésgyanús esetről ad hírt a járvány központjában dolgozó kórházi személyzet köréből. A SCMP három különböző vuhani kórházban dolgozó forrásai mind megerősítették az adatok hitelességét.  Vuhani orvosok szerint az egészségügyi dolgozók nagy számú fertőzésének hátterében a hiányos védőfelszerelésen, a túlságosan hosszúra nyúló munkaidőn kívül az áll, hogy a kórházi dolgozók maguk sem voltak tisztában azzal, mennyire fertőző az új típusú koronavírus. Vuhanból eddig három egészségügyi dolgozó haláláról adtak hírt, köztük Li Ven-liang szemorvos halála különösen nagy felzúdulást keltett a kínai közvéleményben. Li ugyanis még december végén, elsők között próbálta meg figyelmeztetni kollégáit a járvány veszélyére, és ezért előállították álhírek terjesztésével megvádolva. Később a kínai hatóságok vélhetően elhurcolták a vuhani események egyik leghitelesebb tudósítóját, Chen Quishi újságírót is, akit napok óta nem találnak hozzátartozói.
Szerző
Frissítve: 2020.02.12. 11:12

Rasszizus gyanújába keveredett egy korábbi beszéde miatt Michael Bloomberg

Publikálás dátuma
2020.02.12. 10:16
Michael Bloomberg
Fotó: JEFF KOWALSKY / AFP
A demokraták elnökjelöltségére pályázó milliárdos a felvétel nyilvánosságra kerülése után bocsánatot kért szavaiért.
Rasszizmus gyanújába keveredett egy kedden nyilvánosságra került korábbi beszéde miatt a demokraták elnökjelöltségére pályázó Michael Bloomberg milliárdos. A nyilvánosságra került felvételen Bloomberg arról beszélt, hogy New York polgármestereként a gyilkosságok visszaszorítása érdekében „egy rakás zsarut” kellett azokba a negyedekbe küldenie, ahol kisebbségiek – a szövegösszefüggésből kiderül, hogy afroamerikaiak – élnek. A milliárdos szerint ugyanis „ott tanyázik a bűn”. A beszédet Bloomberg még 2015-ben tartotta az Aspen Intézet egyik konferenciáján, ahol az elemzők által is ellentmondásosnak ítélt „állítsd meg és motozd meg” néven elhíresült, a bűnözés visszaszorítása érdekében bevezetett politikáját vette védelmébe. E politika elsősorban az afroamerikaiakat sújtotta. Amikor tavaly elindította választási kampányát, Bloomberg bocsánatot kért érte. A beszédről készült felvétel nyilvánosságra kerülése után, kedden ismételten bocsánatot kért. Azt hangoztatta, hogy a konferencián elmondott szavai „nem tükrözik a bűnügyi igazságszolgáltatás reformja és a faji egyenlőség melletti elkötelezettségét”.      Ennek ellenére az amerikai sajtóban és közvéleményben nagy vihart kavartak a szavai. Elemzők emlékeztettek arra, hogy Bloomberg tökéletesen tisztában volt az általa szorgalmazott politika kisebbségeket érintő következményeivel. Hiszen a konferencián elmondott vitatott beszédében is úgy fogalmazott: „a gyilkosok és a gyilkosságok áldozatai is fiatal kisebbségi férfiak”, akikről „elég egyszer leírást adni, több példányban le lehet másolni, majd kiküldeni a zsaruknak”. Az Aspen Times című lap tanúsága szerint a beszédről készült videó nyilvánosságra hozatalát Bloomberg annak idején megtiltotta, de a lap egyik riportere letöltötte magának, és most nyilvánosságra hozta. Keddi közleményében Bloomberg azt állította: a kifogásolt gyakorlatot „megörökölte” New York város korábbi vezetőitől. Majd hozzátette: amikor lejárt polgármesteri megbízatása, a városban jóval kevésbé éltek ezzel az „állítsd meg és motozd meg” politikával. Donald Trump amerikai elnök kedden a Twitteren azt írta: „Bloomberg egy rasszista”, és csatolta a vitatott beszéd videóját is. „Ha New Yorkban élsz, vagy ismered a történetét, akkor tudod, hogy Bloomberg rasszista. Rémes ember. Nemsokára a világ is megtudja majd, hogy milyen mély ennek az embernek a bigottsága” – írta. Az elnök később törölte a bejegyzést.
Szerző

Jönnek a nős katolikus papok

Publikálás dátuma
2020.02.12. 09:00

Fotó: CRIS BOURONCLE / AFP
Ferenc pápa szerdán hozza nyilvánosságra a tavalyi, pánamazóniai szinódussal kapcsolatos állásfoglalását. Ez lehet az első lépés a cölibátus eltörlése felé.
A katolikus egyház haladó és konzervatív szárnya egyaránt kíváncsian várja Ferenc pápa „Szeretett Amazónia”  című dokumentumának szerdai közzétételét. A művet a Vatikán menekültekért felelős részlegének vezetője, a tavaly októberi szinódus titkára, Michael Czerny mutatja be brazil szakértőkkel - egy apácával, egy szerzetessel és egy klímatudóssal. A szinódus előtt és után ugyanis óriási vita alakult ki abból, átültethetőek-e a gyakorlatba a tanácskozás nem kötelező érvényű határozatai. Az egyre élesebb szócsatába a konzervatívok még a visszavonult XVI. Benedek pápát is belerángatták. A szinóduson püspökök, papok, szerzetesek, valamint világiak, köztük az amazóniai régióból származó őslakosok vettek részt, hogy „új utakat találjanak” az egyház számára. Szó esett a nőknek az egyházban betöltött szerepéről, de arról is, hogy a gyéren lakott, súlyos paphiánnyal küzdő régióban lelkipásztorrá szentelhessenek olyan nős, családos férfiakat is , akik „erkölcsösségéhez nem férhet kétség”. Ezt a kitételt éles bírálattal illették a konzervatív főpapok, köztük Gerhard Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció volt német prefektusa, illetve Raymond Leo Burke, az egyház legfelsőbb bíróságának egykori prefektusa. A pánamazóniai egyházi szervezet, a Repam ezzel szemben úgy vélte, elérkezett az idő  a cölibátussal kapcsolatos előírások enyhítésére. A pápa a szinódust lezáró beszédében kijelentette, a szinódus megmutatta, hogy reformokra van szükség. A záródokumentumban ugyan végül nem szerepelt a "viri probati" kifejezés, az azonban igen, hogy házas diakónusokat is pappá szentelhessenek. Ők az Amazonas vidékén hirdethetik az Igét és szentségeket is kiszolgáltathatnak. Tehát a cölibátus enyhítése csak erre a régióra vonatkozna. Mint a szöveg írta, „nagyra becsüljük a cölibátust Isten adományaként és arra kérjük a hivatást választókat, hogy a papi nőtlenség szellemében éljenek”, ugyanakkor a dokumentum rámutat, a különbözőségek nem fenyegetik az egyház egységét, hanem éppen színesítik azt, vagyis az eltérő vélemények nem vezetnek egyházszakadáshoz. A konzervatívok ezt követően támadást intéztek Ferenc ellen. Benedek, az emeritus pápa már tavaly nyáron belefogott egy hosszabb terjedelmű írásba a cölibátus előnyeiről. Robert Sarah konzervatív bíboros novemberben aztán arra kérte az emeritus pápát, hogy ez a szöveg az általa összeállított könyvben is megjelenhessen. Csakhogy a mű elő- és utószavában burkoltan bírálták Ferenc pápa elképzelését, miszerint az amazóniai térségben pappá szentelhessenek nős férfiakat. Így az volt a látszat, hogy a lemondott pápa utódát támadta. XVI. Benedek titkára, Georg Gänswein a Spiegel egyik számában azzal védekezett, ő csak az utolsó pillanatban értesült arról, hogy az emeritus pápát a konzervatívok saját céljaikra akarják felhasználni, de akkor már késő volt. A hamburgi lap cikkéből az derült ki, hogy a mű francia kiadója állt az egész ármánykodás mögött. Gänsweinék utóbb menthették a menthetőt, s jelezték: XVI. Benedek nem kívánja feltüntetni magát a szerzők között. Ferenc pápát nem nyugtatta meg Gänswein magyarázata, amit az is jelez, hogymegfosztotta a Pápai Ház prefektusi címétől. Akadnak azonban olyan vélekedések is, amelyek szerint valójában egy pénzügy miatt vált meg tőle: XVI. Benedek még 2005-ben kapott egy csaknem 200 ezer dolláros adományt, s ennek kapcsán merült fel a német érsek felelőssége. Más közlések szerint Ferenc pápa nem volt kibékülve Gänswein életvitelével. Nem kérdés, hogy a cölibátussal kapcsolatos vita ma minden korábbinál jobban fellángol és még erőteljesebb támadásokra számíthatunk Ferenc pápával szemben. Hírek szerint ugyanis az egyházfő jóváhagyja majd a szinódus határozatát és lehetővé teszi a férfiak pappá szentelését az Amazonas régiójában.
Frissítve: 2020.02.12. 12:35