Közel százmillióért kutatja médiafogyasztási szokásainkat az MTVA

Publikálás dátuma
2020.02.12. 12:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szükségük lehet a pontos adatokra, hiszen legnézettebb műsoruk, a Dal is sok nézőt veszített.
Mostantól bárkit felhívhatnak a határon innen és túl, hogy az állami média tartalmairól faggassák. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ugyanis épp most zárt le egy olyan közbeszerzést, amivel „közszolgálati médiaszolgáltatók tartalomszolgáltatását támogató médiafogyasztás-kutatásokat” rendelt meg kevés híján 94 millió forintért – írja a G7
A tendert még tavaly augusztusban hirdették meg, és már az akkor közzétett dokumentumból látszott, hogy az MTVA elég sok mindenre kiterjedő kutatássorozatban gondolkodik. A kiírás szerint a nyertesnek végeznie kell:    • nagymintás országos kérdőíves kutatást több ezer emberen, hogy megismerjék a népesség informálódási és médiahasználati szokásait, • telefonos adatfelvétellel lebonyolított közvélemény-kutatást, legalább ezerfős, országos reprezentatív mintán, • határon túli médiafogyasztási szokásokra vonatkozó kutatást, • lakossági online médiahasználati szokásokra vonatkozó kutatást, • fókuszcsoportos kutatást a műsorokkal kapcsolatos összetett nézői/hallgatói vélemények megismerése érdekében, • zenei ízléstesztet legalább 300 embert megkérdezve, • telefonos adatfelvételen alapuló zenei tesztet és a • rádiók imázsát felmérő kutatást is. Mindezt egy éven belül, a keretmegállapodás ugyanis 12 hónapra szól. A költségeket egyébként eredetileg 90 millió forintra becsülték az MTVA-nál, de végül némileg magasabb lett az összeg. A munkát egyedüli jelentkezőként Társadalomkutató Kft. nyerte el, amelynek a neve onnan lehet ismerős, hogy előkerült a tavalyi botrányos, közvélemény-kutatásnak álcázott propaganda-telefonhívások során is, amihez egyébként semmi közük nem volt.

Lejárató hívásokkal sározták be nevüket

Nagyjából 2018 közepétől kezdtek el rendszeresen hívogatni embereket az Amygdala közvélemény-kutatóra hivatkozva, hogy aztán ellenzéki politikusokat lejárató, sugalmazó kérdésekkel bombázzák őket. A botrány tavaly nyári kirobbanását követően a telefonálók már nem az Amygdala, hanem egy bizonyos Társadalomkutató Intézet alkalmazottjaként mutatkoztak be. Valójában egyik szervezet sem létezik ebben a formában, és a névhasonlóság ellenére utóbbinak sincs semmi köze a Társadalomkutató Kft.-hez, legalábbis a cég vezetője tavaly az Indexnek ezt állította.

A Társadalomkutató Kft. nem egyedül végzi el a megnyert munkát: alvállalkozókat is bevonnak, mivel nélkülük sem a szakmai, sem a pénzügyi elvárásokat nem tudták volna teljesíteni. A partnerek közül az egyik a médiafogyasztási kutatásokra vonatkozó referenciát szállító Observer, míg a másik az eszközöket és berendezéseket is biztosító Kutatópont Kft. Utóbbi a Nézőpont-csoporthoz tartozik, amely annak fényében nem meglepő, hogy a Társadalomkutató vezetője, Fekete-Somodi Ágnes is a kormányközeli kutatócsoportnak dolgozott korábban, sőt mostani cége egy időben a Kutatópont leányvállalata volt.

Rájuk fér a felvilágosítás

Az MTVA-nak egyébként valószínűleg szüksége is van arra, hogy kicsit tájékozódjon a nézői igényekről, az elmúlt években ugyanis elég látványosan nem sikerült ráérezniük arra, mit néznek szívesen az emberek - jegyzi meg a G7: a 30 legnézettebb műsor közé mostanában jobb esetben is csak öt-hat adással tudnak bekerülni, ezzel is csak a teljes népesség körében. A kereskedelmileg fontosabb korosztályban a Brandtrend adatai szerint az idén az első öt hétben összesen három műsoruk tűnt fel, miközben a sokkal szűkebb kört elérő, előfizetéses Film+ vagy Mozi+ rendre három-négy, de esetenként ennél is jóval több adással képviselteti magát a listán. Szombaton pedig az Index írt arról, hogy a Dal című tehetségkutató a kutyát nem érdekli: miközben hat éve a teljes népességen belül még a 800 ezres nézettséget is sikerült felülmúlni az ötödik héten, ami akkor top 10-es eredmény volt, most alig lépték át ennek a negyedét. Más kérdés, hogy 2014-ben még az esti híradó is a legkedveltebb műsorok között volt. Jelenleg a közmédián ez egyébként a lottósorsolás, ha csak nem jön be valamilyen megvásárolt sportközvetítés.
Szerző
Frissítve: 2020.02.12. 16:26

Áder János négyszemközt találkozik Ferenc pápával

Publikálás dátuma
2020.02.12. 12:09
2013-ban már találkozott Áder a Szentatyával
Fotó: Beliczay László / MTI
A köztársasági elnök csütörtökön és pénteken Olaszországba látogat.
Áder János köztársasági elnök csütörtökön és pénteken Olaszországba látogat – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán az MTI-vel. Az államfőt útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a magyar államfőt a Vatikánban négyszemközti audiencián fogadja Ferenc pápa. A köztársasági elnök látogatása során találkozik Sergio Mattarella olasz államfővel, Giacomo Dalla Torréval, a Máltai Lovagrend nagymesterével és Pietro Parolin bíboros államtitkárral is.
Szerző

Fürjes megerősítette, hogy marad a Természettudományi Múzeum

Publikálás dátuma
2020.02.12. 11:47

Fotó: Népszava
Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik – írta a Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár.
A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Nem költözik átmeneti helyre és szabadon látogatható. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. Legfeljebb évek múlva, és akkor a költözés után azonnal meg is nyit – írta legfrissebb Twitter-üzenetében Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár.
Szerda délelőtt az Index számolt be arról, hogy változás történt a kormány terveiben a Magyar Természettudományi Múzeum elköltözésével kapcsolatban. A portál forrásai szerint Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. A miniszterelnök arról tájékoztatta a főigazgatót, hogy nem kell a múzeumnak ideiglenes helyre költöznie, ugyanakkor maga a költözés továbbra is napirenden van. Viszont a legújabb tájékoztatóból hiányzott az eddig költözési célpontnak kiszemelt Debrecen megnevezése.
Szerző
Frissítve: 2020.02.12. 11:52