Előfizetés

Klímaváltozás, migránsok, háborúk: mindez azért, mert az emberek elfordultak Istentől - ezt gondolja a magyar püspök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 20:20

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Veres András úgy érzi, sikerül megteremteni a földi poklot.
"Szélsőségesen szekularizálódott társadalomban élünk, az Istentől való elfordulás az embertől és a természettől való elforduláshoz is vezetett, ennek pedig olyan súlyos következményei vannak, mint a háborúk, az abortusz, az eutanázia, a környezetszennyezés, a klímaváltozás vagy a migráció", deklarálta Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia konferenciáján. A győri megyés püspök úgy érzi, az emberiségnek lassan sikerül kialakítania a földi poklot, amelyben megvalósul az Istentől való teljes elfordulás. Veres András szerint ugyan ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás, de szerinte ebből nem következik, hogy a krisztusi tanításból fakadó értékeket is elutasítanák az emberek. Ugyanakkor a püspök szerint azt sem gondolják, hogy a hívő emberek tisztában vannak hitük társadalmi kérdésekre vonatkozó tanításaival. Sokan ugyanis megrekedtek gyermeki tudásszinten, felnőttként pedig sokszor lehetőségük sincs tájékozódni e kérdésekben.

Tudattáborokban formálná a kormány a diákokat egészséges, keresztény nemzettaggá

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 19:56

Fotó: Shutterstock
Így akarja megnyerni a kormány a 2022-ben először szavazó fiatalok egy részét.
Az egészséges, keresztény, nemzeti értékek és jövőkép elmélyítése, tudatformálás, a fiatalok lelkének megszólítása – többek között ezen célokkal hozna létre táboroztatási programot a kormány 16-18 éveseknek, írja a Magyar Hang. A kormány a Magyarságkutató Intézetre (MKI) bízná a fiatalok megszólítását, az ezzel foglalkozó programot Vándordiák 10 000-re keresztelték, idén indulna, 2022-ig és összesen 4,5 milliárd forint közpénzt áldoznának rá. (A program elnevezésében szereplő szám a bevonni kívánt diákok számát jelöli, azaz fejenként 450 ezer forintot áldozhat az állam a fiatalok szemléletének formálására.) A lap szerint a program lebonyolításában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója is részt vesz. A magyarhang.hu úgy tudja, a programot kedden tárgyalta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szakmai vezetői értekezlete (SZVÉ), amelyen rendszerint részt vesz Rogán Antal propagandaminiszter embere is. Valószínűleg szerdán került a kormányülés elé. A lap kérdéseivel megkereste az Emmit és a MKI-t. Ez utóbbi szervezetnél jelezték, hogy nem kívánnak élni a nyilatkozás lehetőségével, a minisztériumtól pedig nem érkezett válasz a cikk megjelenéséig. A telefonon elért Demeter Szilárd mindenesetre nem cáfolta, hogy napirenden van a program. A PIM főigazgatójától annyit tudtunk meg, hogy a Vándordiák 10 000 jelenleg döntéselőkészítési fázisban van, őt pedig köti titoktartási kötelezettsége. Egy kormányközeli forrás egyébként azt is elárulta, hogy a Fidesz vezetésében komoly fejtörést okoz, miként lehetne megszólítani és „Fidesz-szavazóvá tenni” azt a körülbelül félmillió fiatalt, akik a jelenlegi kormányzati ciklusban, tehát a 2022-es választásokig érnek szavazókorúvá.

És a hózápor is betársul a viharos szél mellé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 18:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A korai tavasz egyelőre elnapolva.
Havat hoz az éjszaka az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, leginkább a Dunántúlon hullik majd. Vélhetően nem alakul ki vastag hótakaró, ugyanis a hófelhőket görgető front csütörtök hajnalban kilép az országból, az északi határnál. Öröm az ürömben, hogy a tél rövid visszatérte alatt enyhül a szél, ám a "süvítés mentes" időszak nem lesz hosszú: csütörtökön délutántól újra erőre kap a délkeleti szél, majd a Dunántúl északi felében késő délutántól, kora estétől viharossá fokozódik.