Előfizetés

Koronavírus: Szijjártó szerint két szállodahajón hat magyar is jól van

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 21:40
Vesztegzárban a Westerdam
Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP
Jól van továbbá az a 186 magyar is, akik Kínában tartózkodnak. A külügy mindenkivel kapcsolatban áll.
Nem fertőződtek meg koronavírussal a Kambodzsában kikötő hajó tüneteket mutató utasai, a tesztek negatívak lettek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videójában csütörtökön. Ázsia több országa nem adott kikötési engedélyt a holland zászló alatt hajózó Westerdamnak, amelynek
fedélzetén a három magyar állampolgár is tartózkodik.

A végül egy kambodzsai kikötőbe befutó hajó tüneteket mutató utasain a helyi egészségügyi szervek elvégezték az összes tesztet, eredményük negatív lett. Szijjártó közölte: a negatív teszteket követően az utasok elhagyhatják a hajót. Hozzátette: ha a fedélzeten utazó három magyar állampolgár ezt igényli, a minisztérium segítséget nyújt hazajutásukban.
A miniszter a Japánban karanténba zárt Diamond Princess szállodahajóról azt mondta, az azon lévő három magyar állampolgár, aki a személyzet tagjaként tartózkodik a tengerjárón, nincs a betegek között. Már csak néhány nap van hátra a karantén feloldásáig - tette hozzá.
Összesen 186 magyar állampolgárról tudják, hogy Kínában van; 28-an az öt legveszélyeztetettebb tartományban tartózkodnak. Szijjártó azt mondta, velük is kapcsolatban állnak, mindenki jól van, segítséget egyelőre senki nem igényelt.

Klímamenekülteknek nem ad menedékjogot Németország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.13. 20:56

Fotó: LAUREN DECICCA / EUROPRESS / GETTY IMAGES
Egyelőre nem utal rá semmi, hogy a gazdag országok vállalnák a felelősséget a katasztrófáért, amit a túlfogyasztás és a nagyvállalatok mohósága okozott.
A szövetségi kormány nem tervezi, hogy a klímaváltozást mint menedékjogot biztosító indokot elismeri, és ennek érdekében változásokat tervez a menedékjogot szabályozó törvényben is - idézi a Bundestag oldalán szerdán közzétett közleményt az Euronews. A közlemény szerint azok a harmadik országból - EU-n kívülről - érkező emberek,
akik "kizárólag azért" hagyják el otthonukat, mert az a klímaváltozás miatt lakhatatlanná, élhetetlenné válik, nem minősülnek menekültnek a genfi egyezmény értelmében és a jelenleg hatályos nemzetközi jog szerint sem.

Vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Az ilyen helyekről érkező emberek az úgynevezett klímamenekültek. Az ENSZ tavalyi klíma-jelentése szerint jelen állás szerint 2030-ig 120 millió embert taszít nyomorba és üldöz majd el hazájából a klímakatasztrófa még akkor is, ha a jelenlegi klímacélok teljesülnek, és csak másfél fokkal emelkedik a bolygó átlaghőmérséklete. A klímaváltozás következményeinek háromnegyede a fejlődő országokat sújtja, miközben az ott élők - fogyasztóként - egészen minimális szerepet játszanak a légkör felmelegedéséért leginkább felelős szén-dioxid-kibocsátásban. A szennyező üzemekkel a harmadik világban megtermelt javak az első világban, a gazdag nyugati országokban kerülnek eladásra - így például Németországban. Az ENSZ-jelentés kapcsán a kutatást vezető különmegbízott, Philip Alston éppen arra figyelmeztetett, ami most kirajzolódni látszik a német gesztus nyomán:
egyfajta "klíma-apartheid" közeleg, ahol a gazdagok megmenekülnek a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák és az ezekkel társuló társadalmi konfliktusoktól, míg a szegények kénytelenek elszenvedni a következő évtizedek éhínségeit, vízhiányát és háborúit.

Több példa is betekintést enged abba a pokolba, ami az érintett területek lakóira vár. Indiában a tavalyi, példátlan szárazság alatt tartálykocsikra támadtak emberek. A falusiak szomjúságukért a várost okolták, noha a szegények lakta területein ugyanúgy szomjaztak és vízért tüntettek az emberek, mint falun - egyedül az ipari termelés nem ingott meg, a gyáraknak és szállodáknak mindig jutott elég víz. Nigériában tavaly több embert öltek meg az elkeseredett pásztorok, mint a Boko Haram terroristái, a legeltetők és földművesek konfliktusa ráadásul etnikai-vallási színezetet is öltött, így válva egyre brutálisabbá.
Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete ugyanakkor kevéssé tűnik érzékenynek a globális kapitalizmus igazságtalanságaira. Az Euronews idézi egy jelentésüket, melyben azt írják: "klímakatasztrófák esetében, mint amilyen az áradás vagy szárazság, mikor a környezeti hatás egyértelmű és a lakhelyelhagyás szükséges lépés, nem tekinthetjük a klímaváltozást a katasztrófa elsődleges okának. A legtöbb klímakutató egyetért abban, hogy a klímaváltozás fokozza a természeti katasztrófák intenzitását és gyakoriságát, de honnan tudjuk, hogy egy katasztrófa a klímaváltozás nélkül is megtörtént-e volna vagy sem?" A szervezet szerint az sem jó ötlet, hogy az 1951-ben elfogadott genfi egyezményt a klímaváltozáshoz kapcsolódó okok listájával módosítsák, mivel az gyengítené az általános menekültstátuszt és egyes, védelemre szoruló csoportok esélyei romlanának így.

Gyógyultan mehetett haza egy német koronavírus-fertőzött

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 19:59

Fotó: Lino Mirgeler / dpa Picture-Alliance / AFP
A klinikán további nyolc fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt és még ötöt egy másik intézményben.
Gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották a kórházi karanténból csütörtökön az új típusú koronavírus 16 ismert németországi fertőzöttjének egyikét. A bajoroszági tartományi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a páciens a hazabocsátás valamennyi feltételének megfelelt,
a többször megismételt vizsgálatok alapján egészséges, a kórokozó nincs már jelen a szervezetében.

A München Schwabing nevű negyedében működő klinikán további nyolc fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt. Állapotuk stabil, belátható időn belül ők is hazatérhetnek - áll a közleményben.
A németországi esetek Bajorországra koncentrálódnak. A nyolc müncheni mellett további öt fertőzött él a tartományban, őket a Traunstein járásbeli Trostbergben ápolják. Az esetek mind összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt.