Előfizetés

Klímamenekülteknek nem ad menedékjogot Németország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.13. 20:56

Fotó: LAUREN DECICCA / EUROPRESS / GETTY IMAGES
Egyelőre nem utal rá semmi, hogy a gazdag országok vállalnák a felelősséget a katasztrófáért, amit a túlfogyasztás és a nagyvállalatok mohósága okozott.
A szövetségi kormány nem tervezi, hogy a klímaváltozást mint menedékjogot biztosító indokot elismeri, és ennek érdekében változásokat tervez a menedékjogot szabályozó törvényben is - idézi a Bundestag oldalán szerdán közzétett közleményt az Euronews. A közlemény szerint azok a harmadik országból - EU-n kívülről - érkező emberek,
akik "kizárólag azért" hagyják el otthonukat, mert az a klímaváltozás miatt lakhatatlanná, élhetetlenné válik, nem minősülnek menekültnek a genfi egyezmény értelmében és a jelenleg hatályos nemzetközi jog szerint sem.

Vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Az ilyen helyekről érkező emberek az úgynevezett klímamenekültek. Az ENSZ tavalyi klíma-jelentése szerint jelen állás szerint 2030-ig 120 millió embert taszít nyomorba és üldöz majd el hazájából a klímakatasztrófa még akkor is, ha a jelenlegi klímacélok teljesülnek, és csak másfél fokkal emelkedik a bolygó átlaghőmérséklete. A klímaváltozás következményeinek háromnegyede a fejlődő országokat sújtja, miközben az ott élők - fogyasztóként - egészen minimális szerepet játszanak a légkör felmelegedéséért leginkább felelős szén-dioxid-kibocsátásban. A szennyező üzemekkel a harmadik világban megtermelt javak az első világban, a gazdag nyugati országokban kerülnek eladásra - így például Németországban. Az ENSZ-jelentés kapcsán a kutatást vezető különmegbízott, Philip Alston éppen arra figyelmeztetett, ami most kirajzolódni látszik a német gesztus nyomán:
egyfajta "klíma-apartheid" közeleg, ahol a gazdagok megmenekülnek a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák és az ezekkel társuló társadalmi konfliktusoktól, míg a szegények kénytelenek elszenvedni a következő évtizedek éhínségeit, vízhiányát és háborúit.

Több példa is betekintést enged abba a pokolba, ami az érintett területek lakóira vár. Indiában a tavalyi, példátlan szárazság alatt tartálykocsikra támadtak emberek. A falusiak szomjúságukért a várost okolták, noha a szegények lakta területein ugyanúgy szomjaztak és vízért tüntettek az emberek, mint falun - egyedül az ipari termelés nem ingott meg, a gyáraknak és szállodáknak mindig jutott elég víz. Nigériában tavaly több embert öltek meg az elkeseredett pásztorok, mint a Boko Haram terroristái, a legeltetők és földművesek konfliktusa ráadásul etnikai-vallási színezetet is öltött, így válva egyre brutálisabbá.
Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete ugyanakkor kevéssé tűnik érzékenynek a globális kapitalizmus igazságtalanságaira. Az Euronews idézi egy jelentésüket, melyben azt írják: "klímakatasztrófák esetében, mint amilyen az áradás vagy szárazság, mikor a környezeti hatás egyértelmű és a lakhelyelhagyás szükséges lépés, nem tekinthetjük a klímaváltozást a katasztrófa elsődleges okának. A legtöbb klímakutató egyetért abban, hogy a klímaváltozás fokozza a természeti katasztrófák intenzitását és gyakoriságát, de honnan tudjuk, hogy egy katasztrófa a klímaváltozás nélkül is megtörtént-e volna vagy sem?" A szervezet szerint az sem jó ötlet, hogy az 1951-ben elfogadott genfi egyezményt a klímaváltozáshoz kapcsolódó okok listájával módosítsák, mivel az gyengítené az általános menekültstátuszt és egyes, védelemre szoruló csoportok esélyei romlanának így.

Gyógyultan mehetett haza egy német koronavírus-fertőzött

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 19:59

Fotó: Lino Mirgeler / dpa Picture-Alliance / AFP
A klinikán további nyolc fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt és még ötöt egy másik intézményben.
Gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották a kórházi karanténból csütörtökön az új típusú koronavírus 16 ismert németországi fertőzöttjének egyikét. A bajoroszági tartományi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a páciens a hazabocsátás valamennyi feltételének megfelelt,
a többször megismételt vizsgálatok alapján egészséges, a kórokozó nincs már jelen a szervezetében.

A München Schwabing nevű negyedében működő klinikán további nyolc fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt. Állapotuk stabil, belátható időn belül ők is hazatérhetnek - áll a közleményben.
A németországi esetek Bajorországra koncentrálódnak. A nyolc müncheni mellett további öt fertőzött él a tartományban, őket a Traunstein járásbeli Trostbergben ápolják. Az esetek mind összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt.

Putyin: Amíg én vagyok az elnök, Oroszországban nem lesz melegházasság

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 19:44

Fotó: ALEXEY DRUZHININ / AFP
„Itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz” – fogalmazott.
Nem lesz melegházasság Oroszországban, amíg Vlagyimir Putyin az államfő – ezt maga Putyin szögezte le csütörtökön Moszkvában. Az orosz államfő az ország alkotmányának tervezett módosításával kapcsolatos ülésen vett részt, amelyen ő elnökölt. Ennek a munkacsoportnak jogászok, aktivisták, politikusok, sportolók, valamint a kultúra egyes szereplői is tagjai. Több résztvevő is saját kezdeményezésekkel állt elő az ülésen. Egyikük például azt javasolta, hogy az alkotmányban egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg a család fogalmát. Helyi sajtóbeszámolók szerint Putyin erre azt mondta, hogy ez sértené az egyedülálló szülők jogait, azonban kiemelte, hogy továbbra is erősen ellenzi az azonos neműek házasságát. „Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz” – fogalmazott.
Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a változtatások csakis akkor fognak hatályba lépni, ha az állampolgárok jóváhagyják azokat egy megerősítő népszavazáson. A Putyin által január 15-én előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz. Számos szakértő szerint ezen kezdeményezések egy jelentős része azt célozza, hogy 2024-ben lejáró elnöki mandátumát követően is valamilyen formában megőrizhesse hatalmát.