Macron megígérte, szabályozzák, hányan mehetnek fel egyszerre a Mont Blanc-ra

Publikálás dátuma
2020.02.14. 10:17

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Franciaország köztársasági elnöke ellátogatott Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsának lábához és bejelentette: új természetvédelmi övezetet hoznak létre.
Új természetvédelmi övezetet hoz létre a Mont Blanc hegycsúcsnál Franciaország – jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron köztársasági elnök, miután látogatást tett Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsának lábánál. 2020-at döntő évnek nevezte a környezet szempontjából és közölte, hogy a jövőben egy új intézmény, a Biodiverzitás Francia Hivatala fogja óvni és helyreállítani a környezetet – adta hírül a BBC honlapja. A köztársasági elnök megtekintette a 4808 méter magas Mont Blanc egyre gyorsabb mértékben zsugorodó Mer de Glace gleccserét. 
"Ezen gleccser olvadása a globális felmelegedés megcáfolhatatlan bizonyítéka"

– mondta Macron Chamonix-ban újságíróknak.

 A biodiverzitásért folytatott harcot "a túlélésünkért folytatott harcként" jellemezte. Macron ígéretet tett arra, hogy az új természetvédelmi térséget az év végéi létrehozzák és szabályozni fogják azt, hány ember keresheti fel egy időben - különösen nyáron - a hegycsúcsot.
A francia köztársasági elnök azért látogatott csütörtökön a Mont Blanchoz, mert még ősszel a térségbeli Saint-Gervais polgármestere felszólította a kormányt a hegycsúcs nagyobb védelmére. A francia hatóságok múlt év májusában kénytelenek voltak korlátozni a feljutást a Mont Blancra a zsúfoltság és a környezetszennyezés miatt. Pierre Lambert, Haute-Savoie megye prefektusa azzal indokolta a szigorú korlátozást, hogy a csúcsra vezető út melletti szálláshelyek gyakran túlzsúfoltak és kudarcba fulladt minden olyan eddigi kísérlet, amely adminisztratív intézkedés nélkül próbálta megoldani a problémát.
Szerző

Abnormális hőmérsékletet mértek az Antarktiszon

Publikálás dátuma
2020.02.13. 16:33

Fotó: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency / AFP
Először emelkedett 20 Celsius-fok fölé a hőmérséklet az Antarktiszon az időjárási feljegyzések kezdete óta.
Brazil kutatók február 9-én mérték a rekordmagas hőmérsékletet, amely egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, ezt 1982-ben mértek a Signy-szigeten – adta hírül a The Guardian honlapja. A brit napilap emlékeztetett arra, hogy múlt héten az Argentína által működtetett Esperanza kutatóállomáson 18,3 Celsius-fok meleget mértek, ami a legmagasabb volt a térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta. Egy másik argentin kutatóállomáson, a Marambión 1971 óta a legmagasabb februári hőmérsékletet észlelték, 14,1 fokkal.
A brazil kutatók, akik három naponként gyűjtik össze az adatokat a Seymour-szigeti időjárási megfigyelő államosokról, „hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték a 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet. „Látjuk a melegedés trendjét sok ellenőrző állomásunkon, de ilyet még soha nem tapasztaltunk” – mondta Carlos Schaefer. A brazil kutató elmondta, hogy a Dél-Shetlandi-szigeteken és a James Ross-szigetcsoporton, amelynek a Seymour is tagja az elmúlt 20 évben szokatlan hőmérsékleteket jegyeztek fel. A mostani évszázad első tíz évében lehűlést tapasztaltak, ám azóta meredeken emelkedik a hőmérséklet. A kutatók szerint ez valószínűleg az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Nino-jelenség hatására történt.
Szerző

Környezetbarát autókat kapnak a kormánytagok Franciaországban

Publikálás dátuma
2020.02.13. 13:35

Fotó: Gilles Targat/Photo12 / AFP
Arra is bátorítják a minisztereket, hogy, amikor lehet, repülés helyett vonatozzanak. A közalkalmazottak pedig jutalmat kapnak, ha biciklivel mennek dolgozni.
Új, hibrid meghajtású páncélozott gépkocsit kap Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, és a francia kormány valamennyi tagja elektromos vagy hibrid meghajtású autóra fog váltani a szénkibocsátás csökkentése érdekében – közölte Elisabeth Borne környezetvédelmi miniszter.
A tárcavezető a France Info rádiónak elmondta, hogy a kormány tagjait bátorítani fogják arra, hogy repülőgép helyett vonatra üljenek, ha négy óránál nem hosszabb, nem sürgős útra mennek. A közalkalmazottak pedig évente 200 euró jutalmat kapnak, ha munkába járásukhoz kerékpárt vagy a gépkocsimegosztó szolgáltatást használnak – tette hozzá.
A zöld intézkedések júliustól lépnek életbe, és számos más elemet is tartalmaznak: a kormány például nem fog eldobható műanyag eszközöket vásárolni, a közalkalmazottak munkahelyi éttermeiben pedig legalább 20 százalékban bioélelmiszereket használnak majd fel alapanyagként - mondta a miniszter a kormányülés után, amelynek központi témája volt Franciaország legnagyobb állami szektora környezeti lábnyomának csökkentése.
Emmanuel Macron csütörtökön más környezetvédelmi intézkedéseket is bejelent, amikor ellátogat a Mont Blanc térségébe, ahol egy gleccsert is megtekint, amely drámaian zsugorodott az elmúlt években – közölte Borne, aki Macronnal együtt repülőgépen utazik a térségbe. Hozzátette ugyanakkor, hogy pénteken vonaton megy észak-franciaországi látogatására.
Emmanuel Macron a klímaváltozás elleni küzdelmet elsődleges feladattá tette, ígéretet tett például arra, hogy 2021-re bezárják a franciaországi széntüzelésű erőműveket.
Szerző