Konkrét lista alapján fizethetnek csak a főigazgatók

Publikálás dátuma
2020.02.15. 10:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lapunk által ismert kórházi listák alapján úgy tűnik, nem kaphatja meg valamennyi kis hitelező a neki járó teljes összeget.
Hétfőtől fizethetnek az egészségügyi intézmények a kis hitelezőinek, miután pénteken pénzt és engedélyt is kaptak hozzá. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy megkezdik a 100 millió forint alatti számlák kiegyenlítését. Ezt követően pénteken nem sokkal a hivatali idő vége előtt a kórházfenntartó külön levélben tájékoztatta az intézményeket arról, hogy melyik kis hitelezőnek, konkrétan mennyit fizethetnek. Ezzel megkezdődik a kórházak által tavaly felhalmozott mintegy 70 milliárdos tartozás állami törlesztése. A célra mintegy 19 milliárd forintot szán a kormány. Az összeg nagyobb hányadát, 13 milliárdot a tavaly év végén már a kórházakhoz eljuttatott, úgynevezett strukturális átalakításra szánt keretből kell kiegyenlíteniük az adósoknak. Ezt a keretet egészítette ki pénteken további hatmilliárddal a kormányzat. Az érintett főigazgatóknak öt napon belül kell utalniuk. Azt, hogy ez utóbbi hatmilliárdból mely intézmény és mennyit kapott, azt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő még pénteken közzé tette a honlapján. E lista szerint a hatmilliárdos keret csaknem harmada, mintegy 1,7 milliárd forintot a Honvédkórháznak jut, miközben a többeknek néhány száz, vagy néhány tízmillió jut. A lapunk által ismert kórházi listák alapján azonban úgy tűnik, nem kaphatja meg valamennyi kis hitelező a neki járó teljes összeget. Néhány tízmillió forint, szinte csaknem minden intézménynél megmarad. Ehhez az érintettek valószínűleg csak azt követően juthatnak hozzá, ha egyezség született a kormány és a nagy adósok között rendezési eljárásról. A hatmilliárd kifizetéséről szóló kormányzati közlemény is jelzi, hogy előre sorolják az állami, önkormányzati, illetve egyházi tulajdonban lévő beszállítókat. Így biztosan hozzájut a követeléseihez egyebek mellett az intézmények számláit vezető Állam Kincstár, valamint a büntetés-végrehajtáson keresztül szolgáltatást nyújtó vállalkozások.
Szerző

Megtorpant a 7. cikkelyes eljárás

Publikálás dátuma
2020.02.15. 08:00

Fotó: Shutterstock
Információink szerint a február 25-ére tervezett tanácsülésen a miniszterek az „Egyéb napirendi pontok” keretében fogják meghallgatni az Európai Bizottság beszámolóját a jogállam előmozdítását szolgáló és valamennyi tagállamra kiterjedő éves értékelési rendszer idei bevezetéséről.
Februárban sem tárgyalnak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi és lengyelországi jogállam helyzetéről az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében – tudta meg a Népszava EU-s diplomáciai forrásokból. Utoljára tavaly decemberben volt napirenden a téma az Általános Ügyek Tanácsában, amikor a tárcavezetők meghallgatást tartottak a magyarországi média- és akadémiai szabadságról, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségéről. A tavalyi év utolsó napján leköszönt finn soros EU-elnökség féléves programjában előkelő helyen szerepelt a jogállam védelme. A januárban hivatalba lépett horvát EU-elnökség kisebb elánnal közelít a kérdéshez. Uniós képviseletük jogi szakértője egy brüsszeli rendezvényen nemrégiben azt mondta, hogy egyelőre konzultálnak a tagállamokkal, hogyan vigyék tovább a 7. cikkelyes eljárást.  Információink szerint a február 25-ére tervezett tanácsülésen a miniszterek az „Egyéb napirendi pontok” keretében fogják meghallgatni az Európai Bizottság beszámolóját a jogállam előmozdítását szolgáló és valamennyi tagállamra kiterjedő éves értékelési rendszer idei bevezetéséről.

Jogállamisághoz kötnék az uniós pénzt

Szükségét látjuk egy új mechanizmus létrehozásának az EU-s költségvetés védelmében ott, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, vagy rendszerszinten fenyegetik az európai értékeket – olvasható abban a levélben, amelyet négy EP-frakció vezetője – köztük a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt – jegyzett a 2021-28-as uniós költségvetéssel kapcsolatban. Az aláírók Magyarországra és Lengyelországra utalnak. A levelet a Facebookon megosztó Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint az ország jelentős pénzektől eshet el a kormány politikája miatt. 

 
Frissítve: 2020.02.15. 12:28

Napsütéses, kora tavaszi időt hoz a hétvége

Publikálás dátuma
2020.02.15. 07:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között várható szombaton, vasárnap pedig akár 15 fokot is mérhetünk.
Kellemes hétvégét várhatunk mindenféle szélsőség és komolyabb zavaró tényező nélkül. A szél ugyan elsősorban vasárnap az Észak-Dunántúlon fog fújni, de közel se akkora erővel, mint a hét első felében – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Szombaton délelőtt a Dunától keletre még nagy területen rétegfelhőzet és köd borítja a tájat, de a Nyugat-Dunántúlon is lesznek erősebben felhős területek. Napközben az országnak ezeken a részein szakadozik, csökken a felhőzet, máshol gomolyfelhők képződnek, fátyolfelhők sodródnak fölénk, összességében rövidebb-hosszabb napos időszakok szinte mindenütt lesznek. Csapadék nem várható, és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű, késő estére 0 és 6 fok közé csökken a hőmérséklet. A tartós, sűrű köd miatt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Vasárnap az éjszaka képződött köd és rétegfelhőzet napközben feloszlik, gomolyosodik, miközben vastagodó fátyolfelhőzet szűri a napsütést. Csapadék nem lesz. A déli szél többfelé megélénkül, elsősorban a Dunántúl északi felén helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 15 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb. 
Szerző