Előfizetés

Tüzet nyitott a járókelőkre egy férfi Kalinyingrádban, többen meghaltak

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.15. 20:58
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A támadó két embert megölt, majd végezni akart magával.
Tüzet nyitott a járókelőkre egy férfi az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávéban szombaton, ketten életüket vesztették – közölte az orosz rendőrség szóvivője.
„Előzetes értesülések szerint a férfi vadászfegyverből nyitott tüzet. Két embert megölt, majd saját magával akart végezni. A megsebesült elkövetőt kórházba szállították”

– tudatta a rendvédelmi hatóság illetékese.

A két halálos áldozat egy pár, egy nő és egy férfi. A nő várandós volt. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a biztonsági erőkre hivatkozva úgy tudja, a pár fiúgyermeke is megsebesült. Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint piaci eladók közötti konfliktus állhat a történtek hátterében. Az egyik eladó nyitott tüzet Szajga típusú fegyveréből, és járókelőket talált el.

Szijjártó: Még két hétig tartják karanténban a jokohamai kikötőben veszteglő hajó személyzetét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.15. 20:42

Fotó: Kunihiko Miura / AFP / Yomiuri
A külügyminiszter közölte: a hajón lévő magyar állampolgárok jól vannak, jelenleg is tünetmentesek.
A japán hatóságok döntése alapján a jokohamai kikötőben veszteglő Diamond Princess hajó személyzetét a koronavírus miatt további két hétig tartják karantén alatt, miután az utolsó utas is partra száll a jövő héten – írta közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton. Szijártó Péter közölte, hogy a hajón lévő magyar állampolgárok jól vannak, jelenleg is tünetmentesek, de mivel a személyzet tagjai, további két hét karantén vár rájuk is. A minisztérium kapcsolatban marad velük, és ezután is mindenben segíti őket – tette hozzá.
A Diamond Princesst a jövő héten az utolsó utas is elhagyhatja. Az idősebbeket a japán hatóságok döntése alapján már csütörtökön elkezdték evakuálni, hogy kórházba vihessék őket. Az óceánjárón 56 országból 2666 utas, valamint az 1045 fős legénység tartózkodott. A hajó január 20-án indult el a Tokió melletti Jokohama kikötőjéből, és február 3-án tért vissza oda. Az utasok között egy koronavírussal fertőzött kínai állampolgár is volt.

Törökország megtorlással fenyegette a szíriai kormányt

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.15. 19:29
Fuat Oktay török alelnök
Fotó: Aytac Unal / AFP / Anadolu Agency
„A rezsimnek tisztában kell lennie azzal, hogy Törökország nem tanúsít önmérsékletet, ha megismétlődnek a támadások katonáink ellen” – mondta Fuat Oktay török alelnök.
Törökország megtorlást helyezett kilátásba Bassár el-Aszad szíriai elnöknek címzett fenyegetésében, ha a szíriai kormányerők nem hagynak fel a török katonák elleni támadásokkal a szíriai Idlíb tartományban.
„A rezsimnek tisztában kell lennie azzal, hogy Törökország nem tanúsít önmérsékletet, ha megismétlődnek a támadások katonáink ellen”

– hangoztatta Fuat Oktay török alelnök szombaton az állami televízióban nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy ezt Oroszországnak is megüzenték. Törökország a mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyvereseket támogatja, míg Oroszország a damaszkuszi kormány szövetségese a 2011 óta zajló szíriai polgárháborúban. A jórészt a kormányellenes erők kezén lévő szíriai tartományban kiéleződő feszültség volt a témája Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai telefonbeszélgetésének, illetve Valerij Geraszimov orosz és Yasar Güler török vezérkari főnök csütörtöki egyeztetésének. A kérdést a tervek szerint vasárnap megvitatja Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Cavusoglu szombaton Münchenben közölte, hogy török küldöttség utazik hétfőn Moszkvába az idlíbi helyzet megvitatására. Egy meg nem nevezett orosz katonadiplomáciai forrás szombaton azzal vádolta Törökországot, hogy fegyverekkel és harci járművekkel látja el a szövetséges szíriai arab milíciákat az idlíbi feszültségmentesítési övezetben, emellett növeli ott tartózkodó csapatai létszámát. Mint mondta, Törökország több mint 70 harckocsit, mintegy 200 páncélozott járművet és 80 nehéztüzérségi eszközt állomásoztat a térségben. A forrás szerint a török fegyverek jelentős része a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistáinak kezébe jut. Hozzáfűzte, hogy a szíriai kormányerők szerint egyre gyakrabban tűnnek fel török gyártmányú páncélozott járművek a szélsőségesek soraiban. A szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát a felkelők kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. Idlíb nagy részét, valamint a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a HTS dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve török támogatást élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul az elmúlt hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriára vonatkozóan.