Fóti gyermekváros;

2020-02-17 12:08:44

A kormánypárti képviselők nem akarják, hogy tisztán lássunk a fóti gyermekotthon ügyében

Leszavazták Szél Bernadett javaslatát a parlamenti szakbizottságban. A képviselő szerint a fóti ügy szimbóluma lett annak, hogyan gázol át a kormány akár gyerekeken is, ha az érdekei azt kívánják.

Hat igen, kilenc nem arányban leszavazta hétfőn a parlament Népjóléti bizottságának kormánypárti többsége Szél Bernadett független országgyűlési képviselő határozati javaslatát, ami egyebek mellett a fóti Károlyi István Gyermekközpont körül kialakult helyzet tisztázására irányult. A képviselő azt szerette volna elérni, hogy a kormány: 

– A Fidesz ma kollektíve mondott nemet arra, hogy a fóti gyermekek sorsa megnyugtató módon rendeződjön. Kollektíve utasították el azt, hogy befejeződjenek az erőltetett, gyermekellenes felülvizsgálatok, a fóti speciális otthon gyorsított ütemben zajló kiürítése, aminek következtében mára a gyermekek háromnegyedét kitették – nyilatkozta lapunknak Szél Bernadett.

A fóti gyermekközpont felszámolását három éve jelentette be a kormányzat, az intézményben gondozott gyerekek és a dolgozók azóta bizonytalanságban élnek. A központ a fóti Károlyi-kastély több tízhektáros, ősfás parkjában működik a város központi részén. A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem a kastélyban laknak: a különleges ellátást igénylő gondozottak számára 8-10 fős lakóotthonokat alakítottak ki, a súlyos, pszichés gondokkal küzdő gyerekek pedig egy 32 fős speciális otthonban élnek – jelenleg összesen nyolcan.

Nem igaz, amit a kormány állít: a fóti gyermekközpont nem egy túlzsúfolt, a világtól elzárt „tömegintézmény”. Ennek ellenére mégis olyan gyermekotthonokba (például Kalocsára vagy Zalaegerszegre) akarják költöztetni a gyerekeket, amelyek már most is teltházzal működnek. Sokak szerint inkább a kastély megszerzése áll a háttérben, melynek a kormány bevallása szerint is „új funkciókat” akarnak adni.

– A fóti ügy mára annak szimbóluma lett, hogyan gázolnak át a gyermekeken, ha a kormányzati érdekek épp azt kívánják. Én tovább küzdök a gyerekekért és egy olyan gyermekvédelemért, ahol nem történhet meg az, hogy titkos kormányhatározatok alapján, szakmai terv nélkül ürítsenek ki egy gyermekotthont, mindenféle indoklás nélkül. Egy olyan gyermekvédelemért dolgozom, ahol a gyermek érdeke az első, és a gyermekek sorsáról szóló döntések átlátható eljárásban, szakmai előkészítés nyomán születnek, és nem átláthatatlan politikai érdekek alapján – fogalmazott Szél Bernadett.