Gyöngyöspata;pszichológusok;

2020-02-17 15:01:29

„Semmiképpen se folytassák le” – Csaknem kétszáz pszichológus tiltakozik Gyöngyöspata miatt a tervezett nemzeti konzultáció ellen

Az aláírók szerint ha lesz kérdés Gyöngyöspatáról, akkor a következő nemzeti konzultáció alkalmas lehet arra, hogy azt kommunikálja a magyarok felé: elfogadható a roma emberekkel szembeni diszkrimináció.

189 pszichológus tiltakozik, mert nem akarják, hogy a nemzeti konzultáció Gyöngyöspatával kapcsolatos kérdése tovább szíthassa a gyűlölködést és megerősíthesse a diszkriminációt és a szegregációt – vette észre az Index.

Az aláírók szakmai véleménye szerint ha lesz kérdés Gyöngyöspatáról, akkor a következő nemzeti konzultáció alkalmas lehet arra, hogy azt kommunikálja a magyarok felé: elfogadható a roma emberekkel szembeni diszkrimináció.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a tervezett nemzeti konzultáció azt sugallja, hogy a gyöngyöspatai roma emberek nem érdemesek kártérítésre az elszenvedett diszkriminációért, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a független magyar bíróság kimondta a szegregáció tényét, és az érvényes magyar jogszabályok alapján ítélt meg kártérítést” – olvasható a csaknem 200 tiltakozó pszichológus nyilatkozatában.

A tiltakozók arra is kitérnek, hogy a nemzeti konzultációk kérdései 2011 óta nemcsak tükrözik a kormány politikájának aktuális irányát, hanem világosan megfogalmazzák azt is, hogy adott kérdésről milyen véleményt tart a kormány helyesnek. A pszichológusok által aláírt tiltakozás határozottan azt kéri, hogy a gyöngyöspatai kártérítések témájáról a nemzeti konzultációt „semmiképpen se folytassák le”.