Előfizetés

Áprilisban dönthet a gyöngyöspatai ügyben a Kúria

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.17. 16:58

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Elrendelték a felülvizsgálati kérelem soron kívüli elbírálását.
Várhatóan áprilisban dönt a Kúria a gyöngyöspatai önkormányzatot érintő, személyhez fűződő jog megsértése miatt indult perben – írta hétfői közleményében a Kúria. Hozzátették: a Kúria előtt felülvizsgálati eljárás keretében folyamatban lévő, személyhez fűződő jog megsértése miatt indult perben a Kúria elnöke elrendelte a felülvizsgálati kérelem soron kívüli elbírálását. Erre vonatkozó kérelmet a felperes és az alperes is benyújtott. A kérelmeket a Kúria iktatta és felterjesztette a Kúria elnökének. A Kúria eljáró tanácsa az elnöki döntést követően tűzi ki a tárgyalást. Várhatóan április közepén kerül sor a nyilvános tárgyalás megtartására, amelynek pontos időpontjáról a Kúria a feleket értesíti, a nyilvánosságot pedig a honlapján tájékoztatja.  

Kivonult az ellenzék az Országgyűlésből

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.02.17. 16:33

Fotó: Ladjányszki Máté / Népszava
Még a héten szavazhatnak sürgősséggel a börtönkártérítések kifizetéséről, az ellenzék szerint ez rombolja a parlamentarizmust, nem Hadházy Ákos akciói.
Az interpellációk idejére minden ellenzéki frakció kivonult az Országgyűlésből, így csak a kormánypárti képviselők kérdezhették saját minisztereiket. Az ok, mint közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, az úgynevezett „szájzártörvény” volt. Hétfőn léptek hatályba a parlamenti ülésezésre vonatkozó új szabályok, ezek drasztikus szigorításokat tartalmaznak, az ülést levezető elnök saját határozatával akár 60 napra is kitilthatja, vagy akár hathavi illetményének megvonásával büntetheti azt a képviselőt, aki szerinte súlyosan megzavarta az ülés menetét. Kövér László rögtön alkalmazta is az új szabályt, miután Hadházy Ákos független képviselő előbb egy „Stop Propaganda”, majd egy „A miniszterelnöknek a majorságát” feliratú táblát lógatott be az elnöki pulpitus fölé. A sajtótájékoztatón Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője bejelentette, hogy az ellenzéki pártok a jogszabály miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mivel szerintük ez több ponton sérti az alaptörvényt: a szankciók aránytalanok, nincs valódi fellebbezési lehetőség és a jogbiztonság elve is sérül, hiszen gumiparagrafus született, a levezető elnök saját mérlegelése alapján dönt, mit tekint az ülések súlyos megzavarásának. Arató Gergely a DK részéről azt mondta, valójában nem az ellenzék tiltakozó akciói, hanem a Fidesz rombolja sorozatosan a törvényhozás tekintélyét, például akkor, amikor hétfőn küldenek ki egy törvénytervezetet, amiről még a héten végszavazást is akarnak tartani – utalva ezzel Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentésére, miszerint sürgősséggel akarják elfogadni a börtönkártérítések felfüggesztéséről szóló határozatot.

Haladéktalanul leállítaná az elítélteknek járó kártérítések kifizetését a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.17. 16:25
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A nap folyamán az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek – mondta az igazságügyi miniszter.
A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Varga Judit az MTI tudósítása szerint azt mondta, a nap folyamán az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben. A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.