Előfizetés

Kaposvári összefogás: nem szűnt meg, de vannak viták

Vas András
Publikálás dátuma
2020.02.18. 20:13

Fotó: kaposvar.hu
Információink szerint a Kaposváriakért Egyesület elnöke már megkereste, illetve a napokban megkeresi a pártok helyi vezetőit.
Ugyanúgy létezik az ellenzéki összefogás, mint az önkormányzati választások előtt, azonban néhány személyes konfliktust meg kell beszélni – állította egyöntetűen a Jobbik, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és az LMP kaposvári városi vezetője a Népszavának. Azt követően jelentették ezt ki, hogy a Kapost.hu cikke alapján elterjedt az országos sajtóban: véget ért az ellenzéki összefogás a somogyi megyeszékhelyen. Tavaly tavasszal írt alá öt évre szóló együttműködést az öt párt a Kaposváriakért Egyesülettel. Ezzel egyidejűleg a pártok politikusai közül többen civilként is beléptek az egyesületbe. A választáson közös jelölteket indítottak, de egyéni mandátumot nem szereztek, listán nyertek négy helyet a közgyűlésben. Ebből egy-egy jutott a DK-nak, a Jobbiknak és a Momentumnak. Arról vita alakult ki, hogy a negyedik mandátumot az LMP vagy MSZP kapja-e. Noha az LMP-s képviselő szerepelt előrébb a listán, az egyesületi tagok többsége a szocialista képviselőt küldte volna a közgyűlésbe. Csakhogy a lista sorrendjén kizárólag akkor lehetett volna utólag változtatni, ha erről egyhangú döntés születik, vagy lemond mandátumáról az LMP-s politikus. Egyik sem történt meg, így a vita a bíróságra került, ahol úgy döntöttek, az LMP-nek kell kapnia a mandátumot. Ezután határoztak úgy a DK, a Momentum, az MSZP és a Jobbik politikusai, tiltakozásul kilépnek a Kaposváriakért Egyesületből, ezzel jelezve, hogy nem értenek egyet a történtekkel, a szocialista képviselő mandátumának „megfúrásával”, ám a pártok és az egyesület öt évre szóló együttműködési szerződése továbbra is érvényben van. Igaz, azt elismerték: az együttműködés a további egyeztetésektől is függ. Arról sem született még végleges döntés, alakítanak-e frakciót a közgyűlésben továbbra is a Kaposváriakért Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP színeiben politizáló képviselők. A Momentum és az MSZP szerint ugyanis amellett, hogy több jogkörük lenne, az ellenzéki egységet is demonstrálná a képviselőcsoport, a DK és Jobbik viszont úgy véli, anélkül is lehet együttműködni. A négy párt attól sem zárkózik el, hogy képviselőik a jövőben az LMP-s városatyával is együtt dolgozzanak: mint vezetőik mondták, személyes sérelmek nem írhatják felül a politikai célokat, így egy tisztázó-egyeztető beszélgetés után akár a zöldpárti politikussal is együtt tudnak dolgozni. Az egyeztetésre március elején kerülhet sor, információink szerint a Kaposváriakért Egyesület elnöke ugyanis már megkereste, illetve a napokban megkeresi a pártok helyi vezetőit.

Szavalás és fél pályás útlezárás - az új NAT ellen tiltakoztak a fővárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.18. 20:03

Fotó: Facebook / HVG
Ne kerüljön bevezetésre ez az alaptanterv, kérik. A kedd délutáni megmozdulást szerdán és csütörtökön is megismétlik.
Félpályás útlezárással és szavalással tiltakoztak kedden a módosított Nemzeti Alaptanterv (NAT) bevezetése ellen a budapesti Széll Kálmán téren. A hvg.hu szerint a rendőri biztosítás mellett megtartott esemény körülbelül negyedórás volt, nagyjából félszázan vehettek rajta részt. A Szavalj a nemzeti alapért! közösségi oldalon került meghirdetésre, ott az olvasható:
a demonstrációt szerdán és csütörtökön is megismétlik.

Az új Nemzeti alaptanterv előkészítése és bevezetése nélkülözte a szakmai konzultációt, azt valójában nem lehetett véleményezni - írja Létay Márton Károly főszervező. Kifogásolja azt is, hogy az új NAT erőltetetten gyors ütemezése miatt a közoktatásnak, iskoláknak, tanároknak csak mintegy fél év állna rendelkezésre a szakmai háttér megteremésére, kidolgozására. A magyaroktatás tervezett változtatása mennyiségi szemléletével a minőség ellen, időszerűtlenségével az irodalom megszerettetése ellen hat, folytatta, az anyag ráadásul túlzottan kötött, a tantárgy pedig a kánon konszenzus nélkül való átalakításának eszközévé silányul.
A demonstráció résztvevői ezért azt kérik, ne kerüljön bevezetésre az új NAT.

Újabb hidegfront érkezik szerda este

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.18. 19:20
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lesz köd, szél, csapadék, de azért enyhe marad az idő, néhány órára a nap is süthet.
A délnyugati megyékben éjszaka is felhős marad az ég, másutt többnyire gyengén felhős időre van kilátás, elsősorban északkeleten köd, illetve rétegfelhőzet képződhet. Szerdán napközben nyugat, északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, a délnyugati megyék kivételével néhány, sőt az Alföld délkeleti részén több órára kisüt a nap. Késő délutántól, estétől a Dunántúlt és az Északi-középhegység térségét csapadékzóna éri el. A szél éjszakára mindenütt mérséklődik. Szerdán késő délutántól a Dunántúlon ismét megerősödik az északnyugatira forduló szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 8 és 12 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Mostanra az Északi-sarkkörtől északra található annak a többközéppontú ciklonnak a középpontja, amelynek hosszan elnyúló hullámzó frontzónája nagyjából az Ural-Kijev-Budapest-Milánó-Valencia vonalban húzódik. A front mentén erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen is előfordul gyenge eső. A frontvonal mögött nagy területen nyugatias áramlás alakult ki, így még egészen északi tájakon is szokatlanul enyhe az idő. Anticiklon mindössze az Ibériai-félsziget nyugati felének és a Balkán-félsziget időjárását határozza meg.
Szerda estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is az említett ciklonrendszer alakítja, szerda este újabb hidegfront érkezik. Marad a nyugatias áramlás is, emiatt marad az enyhe az idő.