Így vagy úgy, de rontja a szemet a kütyüzés

Publikálás dátuma
2020.02.19. 14:41

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto / AFP
Nehéz megúszni, hogy a sokaknál egész napos képernyőnézés előbb-utóbb ne rontsa a szem egészségét. A szakorvos elmondta, mit érdemes tenni a megelőzés érdekében.
A monitor, illetve a kütyük előtt töltött hosszabb idő különböző módon, de igénybe veheti a szemet. Előfordul, hogy fáradásos tüneteket, fejfájást, átmeneti homályos látást eredményez, vagy felerősíti a két szem együttműködésének, izom-egyensúlyának rejtett hibáit – mondta Jakab Ágnes, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa a Népszavának. 
A megelőzéshez fontos, hogy megfelelő legyen a világítás, tükröződésmentes a monitor felülete, de számít a szék és az asztal megfelelő beállítása is. Fontos, hogy ne felfelé kelljen nézni a monitorra, vízszintes alatt 20 fokkal ideális. Egyenesen kellene ülni, de sokszor jobbra, balra dől a fej, nyak, ezt, ha észrevesszük, célszerű korrigálni. Ajánlott óránként 5 -10 percig a képernyő helyett messzire, esetleg az ablakon kifelé tekinteni, a szemekkel fel-le-oldalra nézve és kicsit le is csukva felfüggeszteni a közeli merev fixálást.

Kiszáradhat

Az ötödik, hatodik órában a pislogás már lelassul, felszakad a szem felszínén lévő könnyfilm és száradásos foltok keletkeznek a szaruhártyán, ami homályossá teszi a látást, de égő érzést is okozhat. „Kényszeríteni” kell magunkat, hogy gyakran pislogjunk, több folyadékot igyunk, fontos lenne, hogy ne legyen száraz a levegő és műkönnycseppet is lehet használni. 
A fiataloknál egyre gyakoribb a rövidlátás, amelynek kialakulásához genetikai okok mellett a túlzott közelre nézéskor kialakuló alkalmazkodási görcs is hozzájárul – mondta Jakab Ágnes. A megfelelő dioptriájú szemüveg viselése és a különböző fénytörési hibák pontos optikai korrigálása is fontos. Bizonyos dioptriáknál a kontaktlencse jobb minőségű látást biztosít a monitor előtt, de hamarabb kiszáradhat tőle a szem. Ennek megelőzésére is lehet műkönnyet használni és fontos a higiéniai szabályok betartása. "A túlhordása szaru- és kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, időt kell tehát hagyni a szem regenerálódására is. Jó megoldás a szemüveggel felváltva használni" – mondta a szakorvos. 

Legyen gyanús!

Szemészhez kell menni, ha fokozódik és rendszeressé válik a fejfájás; a hunyorgás; összemosódnak a betűk; gyakoriak a tévesztések; hiába nagyítjuk a betűket, nehéz elolvasni. A látáshoz egyre távolított vagy közelített készülék is jelzi, változott a dioptria. A szemvörösödés, égő érzés is kivizsgálást igényel. Szembetegség családi előfordulása, cukorbetegség, vérnyomás ingadozás esetén érdemes évente ellenőriztetni a szemet már akár negyvenéves kortól. Idősebb korban célszerű időnként hol az egyik, hol a másik szemet eltakarva ellenőrizni a látás változását.
Szerző
Frissítve: 2020.02.19. 14:50

Tényleg lehet, sőt ajánlott is mandulaműtét után fagyizni

Publikálás dátuma
2020.02.18. 15:20

Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance / AFP
Az eredetileg a szervezet védelmét szolgáló szervek sok kellemetlenséget okozhatnak, ezért jobb eltávolítani őket. Az operáció után a szélsőségeket kerülni kell, de a kellemesen hűsítő ételek fogyasztása segít a szövetek gyógyulásában.
A szájüregben található mandula a garatkapu része, feladata – a nyirokszervekhez hasonlóan – a szervezet kórokozók elleni védelmi rendszerének aktivizálása. A torok- és a garat felső szakaszán található orrgarat mandula eltérő problémákat okozhatnak – mondta Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosa.
Az orrgarat mandula általában óvodás-kisiskolás korban éri el a működése maximumát, felnőttkorra teljesen elsorvad. Eltávolítására azért lehet szükség, mert a felső-légúti fertőzések következtében megduzzadhat, ami gyakori középfülgyulladáshoz vagy gennyesnek tűnő náthához vezethet. A mandula ilyenkor már nemhogy nem látja el a védőfunkcióját, fenntartja a betegséget. A torokmandula eltávolítására a többszöri bakteriális gyulladás vagy bizonyos vírusfertőzés következtében kialakult megnagyobbodás miatt lehet szükség. Ha erre nem szánjuk rá magunkat, az részleges vagy teljes légúti elzáródást, közismertebb nevén horkolást vagy alvászavart eredményezhet.
A torokmandulát általában kisiskolás vagy fiatal felnőttkorban távolítják el, az orrgarat mandulát már kétéves kortól ki lehet venni. Előbbi, ha nem műtik ki, vírusos garatgyulladásokat okozhat. A felnőttkori tonsillektómia, azaz mandulaműtét, bármennyire is meglepő, nem ritka. Sokszor a gyermekkorban elmaradt műtét miatt alakulnak indulnak ki váratlan, ismételt tüszős mandulagyulladások, és gyakran egy mandula körüli tályog kényszeríti ki a műtétet. A legtöbb alvássebészeti garatplasztikai műtétnek is része a mandulák eltávolítása.
Érdemes a műtétet a téli hónapokra időzíteni, mert a lábadozást nehezítheti a meleg időjárás. Ahogy minden műtét, ez is hatással van az immunrendszer működésére, ezért javasolt vitaminokkal – különösen C-vitaminnal –, valamint a torokhigiéniai szabályok betartásával felkészülni a beavatkozásra – ajánlotta a szakorvos. 
A hagyományos műtét során eltávolítják a mandulát a „tokjából”, majd bipoláris égető eszközökkel csillapítják a vérzést. A legújabb plazmakéses technológiával a két műveletet egyszerre végzik, így a garatfali izomzat nem károsodik mélyebben. A nagyjából harmincperces beavatkozás után az általában 24 órás megfigyelést követően otthon lábadozhat a beteg. Fájdalom átlagosan 10-14 napig érződik, amelyet fájdalomcsillapítókkal lehet enyhíteni. Fontos a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása akkor is, ha a nyelés kellemetlenséget okoz. Ha a műtött beteg keveset iszik, a seb felülfertőződhet, belázasodhat és utóvérzések is előfordulhatnak. Vizsgálatok igazolták, hogy a méznek különös fájdalomcsillapító és sebregeneráló hatása van tonsillektómia után. 
A műtét utáni két hétben a táplálkozásra is ügyelni kell. Ajánlott kerülni a szélsőségeket, azaz a nagyon forró vagy túl hideg, csípős, savas ételeket és italokat, de az első pár napban a tejtermékek fogyasztását is jobb mellőzni. Az olyan kellemesen hűsítő ételek, mint például egy – tejmentes – fagylalt segít a szövetek gyógyulásában. Nagyjából a műtét után két héttel már társaságba is mehet a beteg. A szakorvos hozzátette, aggódni nem kell, a műtét után ugyan némileg változik az érzet, de a nyelés vagy a beszéd nem lesz más.
Szerző
Témák
mandulaműtét

Olimpiai bajnok lett egy magyar cukrász

Publikálás dátuma
2020.02.17. 19:10
Kulináris Olimpia, Stuttgart
Fotó: Christoph Schmidt/dpa Picture-Alliance / AFP
A Kricky művésznéven alkotó Podmaniczky Krisztinának ez már a harmadik aranyérme.
Élethű alkotással, egy idős férfi vállán ülő majommal nyert aranyérmet a négyévente megrendezett IKA Kulináris Olimpián Kricky, azaz Podmaniczky Krisztina – írta a Kemma
A komáromi cukrásznak ez már a harmadik világversenyen nyert aranyérme: 2014-ben és 2018-ban is nyerni tudott. 2016-ban a cukrász olimpián ezüstérmet szerzett, emellett egy világbajnoki ezüstérmet is magáénak tudhat.
Az olimpiai győztes a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt és a művéről készült néhány fotót.
Szerző