Előfizetés

Bernie vezet, de jön fel Bloomberg

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.19. 18:16

Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
Michael Bloomberg 400 millió dollárnál és 19 százaléknál tart.
Mindkét szám tovább fog növekedni, ahogy a világ egyik leggazdagabb embere tévéreklám-cunamival árasztja el az előválasztásokon következő államokat és ennek hatására már második a demokrata párti elnökjelöltek között. A volt New York-i polgármester vagyonát 60 milliárd dollárra taksálják, ebből ígérete szerint akár kétmilliárdot is hajlandó Donald Trump legyőzésére költeni. Méghozzá attól függetlenül, hogy végül ki lesz a demokrata párti jelölt. A legfrissebb országos felmérés szerint egyelőre Bernie Sanders szenátor áll az élen 31 százalékkal, míg a sokáig vezető Joe Biden egykori alelnök 15 százalékkal a harmadik. Vasárnap Nevadában tartanak jelöltállító gyűléseket, előtte pedig szerda este – magyar idő szerint csütörtökön hajnalban – még lesz egy tévévita, ahol a 78 esztendős Bloombergnek a kampány során először kell élőben bizonyítania. Azok közül, akik eddig megpróbálták kihagyni az elsőnek előválasztó négy államot, még senkinek sem sikerült nyerni, de az is igaz, hogy még megközelítően sem költött senki ennyit a versenynek eme szakaszában. A többi jelölt közül többen is tiltakoznak a gondolat ellen, hogy valaki egyszerűen „megvehesse” az előválasztást, de az amerikai kultúrában a gazdagsághoz nem kapcsolódik automatikusan negatív jelentés. Sőt, a választók kifejezetten szeretnek az élet más területein már bizonyított emberekre szavazni. Bizonyos értelemben ilyen volt Donald Trump is, aki egy frissen megjelent könyv szerint sokat köszönhet az ügyleteit régóta meghitelező Deutsche Banknak. A Sötét tornyok című kötet bemutatja, hogy a bank révén Trump vállalkozásai részben a szervezett bűnözéshez kapcsolódó, részben orosz állami pénzekhez jutottak. Közben egyre többen jósolják William Barr igazságügyi miniszter lemondását. Donald Trump ugyanis a szokásos jogi csatornát megkerülve, barátai és üzletfelei ajánlására elnöki kegyelemben részesített egy sor fehérgalléros bűnözőt, például Rod Blagojevich illinois-i kormányzót, aki kinevezési jogát kihasználva annak idején eladta a Barack Obama elnökké választásával megüresedett szenátori pozíciót. Az elnök beismerte, hogy internetes kommentárjaival tényleg megnehezíti minisztere dolgát, mégis újra támadni kezdte a régi bizalmasa, Roger Stone ügyében eljáró ügyészeket, a bírót, sőt, az esküdtek választott szószólóját is. Barr környezetéből kiszivárogtatták, hogy a miniszter egyre frusztráltabb. Tárcája ugyanakkor közleményben cáfolta, hogy távozását fontolgatná.

Szabadkőműves-botrány miatt bukik a horvát legfőbb ügyész

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.19. 16:27

Fotó: Shutterstock
Megpróbáltak nyomást gyakorolni rá, hogy hallgattasson el egy újságot, ekkor derült ki, hogy Jelenic szabadkőműves. Amennyiben nem mond le, a kormány felmenti tisztségéből.
Drazen Bosnjakovic horvát igazságügyi miniszter lemondásra szólította fel Drazen Jelenic legfőbb ügyészt szerdán, arra hivatkozva, hogy Jelenic a szabadkőműves társaság tagja - írta a helyi sajtó. Elfogadhatatlan, hogy a legfőbb ügyész tagja legyen egy ilyen civil szervezetnek, még akkor is, ha a törvények engedélyezték annak bejegyzését - mondta a miniszter, aki szerint a számos titok övezte társaság kockázatot jelent a legfőbb ügyész tevékenységére nézve. Amennyiben Jelenic nem mond le, a kormány felmenti tisztségéből - jelezte a tárcavezető, majd aláhúzta: a kabinet nem tudott arról, hogy a 2018-ban megválasztott Jelenic tagja a szabadkőműves társaságnak.
A legfőbb ügyész körüli összeférhetetlenségi botrány azután robbant ki, hogy a Nacional című horvát hetilap kedden megszellőztette:
Nikica Gabric horvát orvos - aki annak a zágrábi szabadkőműves páholynak a vezetője, amelynek Drazen Jelenic is tagja - megpróbált nyomást gyakorolni a legfőbb ügyészre, hogy akadályozza meg a lap legújabb számának megjelenését.

A zágrábi rendőrség a múlt pénteken bűncselekmény gyanújával letartóztatta egy másik hetilap, a 7Dnevno főszerkesztőjét, annak helyettesét és igazgatóját - írja az előzményekről a Hina horvát hírügynökség. A vád szerint a gyanúsítottak annak fejében, hogy ne jelenjenek meg cikkek a 7Dnevnóban Nikica Gabric szabadkőműves tagságáról, azt kérték az orvostól - aki egy magánklinikát működtet Zágrábban -, hogy az üresen maradó oldalakon hirdetést adjon fel, amiért 200 ezer kunát (9 millió forintot) követeltek. Gabric ezt elutasította - a cikksorozat így megjelent -, a zsarolási szándékot pedig Gabric jelentette az ügyészségnek. Legújabb számában
a Nacional ezzel az üggyel foglalkozott, megjegyezve, hogy az egyik letartóztatott újságíró is szabadkőműves.

A lap azt állította: az államügyészség, amelynek vezetője szintén szabadkőműves, azt sugallta a rendőrségnek, hogy lépjenek fel enyhébben a vádlottakkal szemben, ezért azok most szabadlábon védekezhetnek.
A legfőbb ügyész elismerte, hogy a zsarolási ügyet vizsgáló államügyészen keresztül a zágrábi orvos valóban azt kérte tőle, akadályozza meg a Nacional megjelenését, ő azonban ezt nem tette meg. "Meg kellett őriznem az eljárás jogszerűségét, és megegyeztem az államügyésszel, hogy nem teszünk lépéseket a magazin megjelenésének megakadályozására" - mondta Jelenic, aki egyben azt is beismerte, hogy valóban tagja a szabadkőműves társaságnak, ahová két hónappal azt megelőzően lépett be, hogy 2018-ban megválasztották legfőbb ügyésznek.
Kiemelte: az újságírók letartóztatásáról kizárólag a rendőrség döntött, az államügyészség nem befolyásolhatta, és nem is befolyásolta az ügyet.

21 millió euró segélyt küld az EU afgán menekülteknek Iránba és Pakisztánba

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.19. 15:00
Afgán menekülttábor Iszlámábádban
Fotó: Muhammed Semih Ugurlu / AFP/Anadolu Agency
A támogatás alapvető szolgáltatások finanszírozásához nyújt segítséget, valamint javítja a menekültek és a befogadóközösségek egészségügyi és oktatási ellátását és a vízellátást.
Az Európai Unió 21 millió euró (mintegy 7 milliárd forint) összegű humanitárius segélyt juttat a Pakisztánba és Iránba afgán menekülteknek és az őket befogadó közösségeknek - közölte az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben. A tájékoztatás szerint az uniós támogatást Pakisztánban, az afgán menekültek pakisztáni tartózkodásának 40. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós jelentette be. Lenarcic azt mondta, az unió elkötelezett az afgán nép megsegítése mellett, beleértve a szomszédos országokba menekült afgán embereket is.
A brüsszeli biztos köszönetet mondott Pakisztánnak és Iránnak a menekültek millióinak befogadásáért.

Elmondta, hogy az uniós támogatás alapvető szolgáltatások finanszírozásához nyújt segítséget, valamint javítja a menekültek és a befogadóközösségek egészségügyi és oktatási ellátását, valamint a vízellátást. Az unió sürgősségi támogatása segíteni fogja azokat a családokat is, amelyek a pakisztáni Beludzsisztán tartomány és Kasmír pakisztáni adminisztráció alá tartozó területein a közelmúltban tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények, valamint a dél-iráni árvizek miatt szükséget szenvednek - közölte.
A szerdán bejelentett támogatással együtt az EU Afganisztánnak, Pakisztánnak és Iránnak nyújtott humanitárius segítségnyújtása a 2016-2020 közötti időszakban eléri a 300 millió eurót - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.