Nagy gondok vannak a lakásépítéseknél

Publikálás dátuma
2020.02.19. 18:46

Fotó: Shutterstock
Továbbra is a szakemberhiány jelenti az építőipari cégek számára a legnagyobb problémát: sem mérnököt, sem szakmunkást nem találnak a megrendelések teljesítéséhez szükséges menyiségben és minőségben.
A cégek fele bővíteni szeretné létszámát, ugyanakkor komoly kihívást jelent számukra a meglévő munkaerő megtartása is. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy a cégek tizedénél a 2020. évi kapacitást lekötő rendelésállomány meghaladja a jelenlegi kapacitást. Mindez leginkább a lakásépítő cégeket érinti, hiszen a lakásépítési kedv továbbra is erős, a rendelésállomány ezen a területen tavaly tovább növekedett – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felméréséből, amelynek során mintegy 400 építőipari céget kérdeztek meg idei várakozásaikról. A válaszok alapján az idén már azok a vállalkozások is költeni fognak dolgozóik képzésére, amelyek eddig ezt nem tették, azok pedig, amelyek eddig is foglalkoztak ezzel, bővíteni fogják a képzésbe bevont munkavállalóik körét. A szakemberhiány megoldásához ugyanakkor a vállalkozások szerint hosszú távon szükség volna a jelenlegi képzési rendszer reformjára is. Tavaly a cégek átlagosan 12 százalékkal növelték a béreket, az idén pedig 8-9 százalékos bérfejlesztést terveznek. A feketefoglalkoztatás és a tisztességtelen munkaerő-elcsábítás terén ugyanakkor nem érzékelnek érdemi javulást, ami különösen a lakásépítés és -felújítás területén okoz problémákat. Ebben a szegmensben az írásos szerződés nélküli munkavégzés is hatványozottabban van jelen, a másik oldalról viszont forráshiányt is érzékelnek a cégek – többek között a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának 2018-as megszüntetése miatt. Az ÉVOSZ szerint a lakásépítési szektor lendületének megtartásához elengedhetetlen a vállalkozások kapacitásbővítése. A hosszú távú bővüléshez pedig fontos lépés lehet az lakásépítés 5 százalékos áfájának, és a lakásfelújítások áfa-kedvezményének újragondolása, valamint lakásfelújítási programok, városrész-rehabilitációs programok készítése is. A kivitelezők kormányzati, hosszú távú lakásgazdálkodási programot várnak – szögezi le a szakszövetség. Ami az árakat illeti: a vállalkozások várakozásai szerint ebben az évben az élőmunka ára, illetve az anyagmentes alvállalkozói díjak emelkednek majd a legnagyobb mértékben. Az építőanyagok, a fuvardíjak és az építőgépek bérleti díjai az inflációs várakozásokat meghaladó mértékben, 6-7 százalékkal drágulnak majd. Mindezek az újonnan kötött szerződésekben vállalt kivitelezés teljes költségét inflációt meghaladóan tornázhatják feljebb. A felmérésből az is kiderül: a vállalkozások likviditását nehezíti, hogy partnereik a korábbi időszakokhoz képest kicsit nagyobb százalékban fizettek késedelmesen, és a kintlévőségek behajthatóságának a megítélése sem javult lényegesen. Jelenleg mintegy 200 milliárd forintra lehet becsülni az építőipari lánctartozásos összeget, és mintegy 20 százalékra növekedett a határidőn túli számlakifizetések aránya. A megkérdezett építőipari vállalkozások ezzel együtt elégedettek üzleti helyzetükkel, a tavalyi, csaknem 22 százalékos bővüléssel szemben ugyanakkor az idén csupán 5-7 százalékos termelésnövekedésre számítanak. 
Szerző

Kakaóport vont vissza a Tesco, túl sok káros anyag lehet benne

Publikálás dátuma
2020.02.19. 14:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 200 grammos kiszerelésben kapható Tesco zsírszegény kakaópor árát minden üzletükben visszafizetik.
Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat. A Nébih tájékoztatása szerint túl magas a kifogásolt termék PAH-tartalma, vagyis határérték felett tartalmaz rákkeltőként és lehetséges rákkeltőként nyilván tartott policiklusos aromás szénhidrogéneket. Azt írják, a környezetben mindenütt találhatók ilyen anyagok, és az emberi szervezetbe is elkerülhetetlenül bejutnak, fogyasztásukat azonban a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani.
Az érintett "Tesco zsírszegény kakaópor 10-12 százalék kakaóvaj tartalommal" minőségmegőrzési ideje 09.09.2022., tételazonosítója L:0322.

Az áruházlánc azt közölte, hogy a 200 grammos kiszerelésben kapható Tesco zsírszegény kakaópor árát minden üzletükben visszafizetik. A vásárlókat arra kérik, hogy vigyék vissza a boltokba a megvásárolt termékeket.

A versenyhivatal 670 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot a 0 forintért hirdetett telefonok miatt

Publikálás dátuma
2020.02.19. 14:34

Fotó: Népszava
A cég vitatja a büntetést, bírósághoz fordul.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 670 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot, miután megállapította, hogy a cég megtévesztette a fogyasztókat 0 forintos vagy kedvezményes készülékárakat reklámozó kampányaival 2016 augusztusától 2017 áprilisáig. A Telekom nem ismeri el a jogsértést, a döntés ellen várhatóan jogorvoslattal él. A GVH szerdai, MTI-nek küldött közleménye szerint a Magyar Telekom megtévesztően sugallta lakossági ügyfeleinek szóló, akkori reklámkampányaiban, hogy a mobiltelefon-készülékekért kizárólag a feltüntetett árat kell fizetni. A reklámokból ugyanis nem derült ki, hogy a telefonkészülékekhez kapcsolt, 2 éves hűségidővel értékesített tarifacsomagok havidíja a telefonok árának egy részét is tartalmazza. A hirdetések alapján a fogyasztók nem ismerhették az előfizetésbe beépített árrész nagyságát, így végső soron azt sem, hogy milyen áron jutnak a készülékekhez - írták. A versenyhivatal vizsgálatában feltártak alapján az előfizetőknek a kétéves hűségidő alatt NEXT S csomag esetén 36 ezer forinttal, NEXT M csomag esetén 96 ezer forinttal többet kellett fizetniük, mintha ugyanazon előfizetésre készülékvásárlás nélkül szerződtek volna. A hivatal álláspontja szerint így megtévesztő volt a reklámkampányokban feltüntetett, kedvezményesnek mondott, esetenként 0 forintos ár. A Magyar Telekom az MTI-vel azt közölte: folyamatosan arra törekednek, hogy kedvező konstrukcióban kínáljanak okostelefont ügyfeleiknek. A GVH által kifogásolt kampány kapcsán a Telekom a jogsértést nem ismeri el, a döntés ellen várhatóan jogorvoslattal él, erről a határozat részletes tanulmányozását követően dönt - írták. Tavaly év végén a Gazdasági Versenyhivatal több jelentős bírságot is kiszabott telekommunikációs vállalkozásokra hasonló magatartások miatt. Példaként írták, hogy a Telenornak 1,8 milliárd forintot kell fizetnie, amiért több mint egy évig nem tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogy 0 forintosnak vagy kedvezményes árúnak hirdetett készülékei díjának egy részét beépítette az előfizetői díjba. A Vodafone piacelsőségét állította megalapozatlanul "Európa legnagyobb 4G partnerhálózata" és "Európa legnagyobb 4G hálózata" szlogenjeivel, ezért 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki rá a versenyhivatal. A magas versenyfelügyeleti bírságokat az indokolta, hogy az érintett cégek visszaeső jogsértőknek bizonyultak. A jövőbeni jogsértések visszaszorítását a GVH azzal is elő kívánja mozdítani, hogy több ügyben is előírta úgynevezett megfelelési program kidolgozását vagy fejlesztését. Az ilyen programok megvalósítása kötelezi a cégeket, hogy még a reklámkampányok üzeneteinek kidolgozásakor ellenőrizzék azok megfelelését a fogyasztóvédelmi előírásoknak - közölte a GVH.
Szerző