Előfizetés

Kilép a Jobbikból a párt budapesti elnöke, Bencsik János függetlenként folytatja a parlamentben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.19. 16:51
Bencsik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
De "továbbra is a fideszes pártállam lebontásáért" dolgozik majd, ellentétben az "álellenzéki Mi Hazánkkal".
Bencsik János szerdán jelentette be közösségi oldalán a "fájó szívvel, hosszú és alapos mérlegelés után"  meghozott döntését:
kilépett a Jobbik Magyarországért Mozgalomból és a párt országgyűlési képviselőcsoportjából.

Az időzítésről azt mondta, azért várt mostanáig, nehogy "a pártállami média az ügybe kapaszkodva gyengítse az ellenzéki együttműködést", valamint a vasárnapi időközi választáson megválasztott Kálló Gergely esélyeit. A lényegre ezután tér rá: Bencsik szerint a Jobbik tisztújító kongresszusán Jakab Péter és Gyöngyösi Márton "politikai bosszúhadjáratot hirdetett" azok ellen, akik nem őket támogatták.
A párt politikáját erkölcstelennek és önpusztítónak nevezte, amihez nem kíván asszisztálni. azt is sérelmezte, hogy szerinte Jakab egy februári frakcióülésükön azt mondta, "a továbbiakban nincs szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra", mert ezek akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést.
Az ellenzéki összefogással szemben nincs kifogása Bencsiknek, de úgy véli, a Jobbik ennek jegyében jelenleg feladja önmagát.

Mint mondta, "továbbra is a fideszes pártállam lebontásáért" dolgozik majd, ellentétben az "álellenzéki Mi Hazánkkal". Bencsik szándéka szerint olyan "21. századi" konzervatív jobboldali politikát képvisel majd, ami Magyarország jövőjét Európában képzeli el, és nyitott az együttműködésre minden "valódi ellenzéki erővel".

"Mandátumának sorsát a lelkiismeretére bízzuk"

Kerestük Jakab Péter pártelnököt. Kértük, hogy reagáljon jobbikos politikustársa kilépésére, és válaszában téren ki arra is, sajnálatosnak tartja-e Bencsik János döntését (vagy éppen ellenkezőleg). Megkérdeztük továbbá, hogy tudomása szerint más parlamenti képviselők is távoznak-e a Jobbik frakciójából. Jakab Péter válaszában azt írta, hogy pártja közleménye képezi a véleményét. A közlemény így szól: "A Jobbik elnöksége tudomásul vette Bencsik János döntését. Ahogyan Jakab Péter kongresszusi beszédében elmondta, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani. A Jobbik a zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól. Bencsik Jánosnak sok sikert kívánunk, mandátumának sorsát a lelkiismeretére bízzuk."

Százezres néma tömeg

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.02.19. 16:07

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A tudatlanság egyenlő a rabszolgasággal – idézte a száz évvel ezelőtt meggyilkolt Somogyi Béla, a Népszava felelős szerkesztője egyik megállapítását Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke.
A Szabadság téren tartott beszélgetést az Eleven Emlékmű csoport szervezte, amely a történelemhamisító német megszállási sasos-arkangyalos szobor ellen jött létre. Ennek már hat éve, de az Eleven Emlékmű – más szerveződésekkel, a Szabadságszínpaddal és a TÉR-KÖZ Társasággal együtt – máig folytatja a tiltakozást. A téren felállított sátor előtt mécses égett Somogyi Béla újságíró, szociáldemokrata politikus, a pedagógusok szakszervezete és a gyermekbarátok mozgalma alapítójának fényképénél. „1920. február 17-én Horthy Miklós kívánságára fehérterrorista különítmény bestiálisan meggyilkolta” – írta ki az emléklapra Trencsényi László egyetemi tanár, az Eleven Emlékmű aktivistája. A kedd esti rendezvényen megemlékeztek Bacsó Béláról, a Népszava fiatal újságíróról is, akit Somogyi Bélával együtt hurcoltak el és öltek meg az Ostenburg-különítményesek.
Az államilag támogatott fehérterror áldozatai voltak. Meggyilkolásuk előtt brutálisan megkínozták őket – emlékeztetett rá Kopcsik István. A Népszava – jegyezte meg – egyedüliként számolt be a vidéken zajló véres eseményekről, a különítményesek által elkövetett gyilkosságokról és kegyetlenkedésekről. Kopcsik István hangsúlyozta, hogy Somogyi Béla szociáldemokrata volt, elutasította a bolsevik erőszakot. Ahogyan azt Csunderlik Péter történész a Népszava szombaton megjelent emlékcikkében írta, Somogyi Béla a Tanácsköztársaság alatt a belső ellenzékhez tartozott. Annyira szenvedélyesen bírálta a proletárdiktatúrát, hogy hozzászólását kihagyták a kommün parlamentjének publikált jegyzőkönyvéből. Éppen azért nevezték ki a Népszava szerkesztőjévé, mert a Tanácsköztársaság idején nem kompromittálta magát. A kettős gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki. A temetésen százezres, néma tömeg jelent meg. A csend – mondta Kopcsik István – néha többet ér minden szónoklatnál.

1,8 milliárdból áll neki a Cséry-telep kármentesítésének Budapest

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.19. 15:13

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A telken a főváros egyik legnagyobb hulladékudvara készülne majd, uniós pénzből, aminek hála a dél-pesti szemetet gyorsabban és kevesebb járművel lehet majd begyűjteni.
A főváros több mint 1,8 milliárd forintot biztosít saját forrásból az egykori Cséry-telep egy részének kármentesítésére. A területen lesz majd a dél-pesti kerületek hulladékainak tömörítését is végző logisztikai és szolgáltató központ - mondta el a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerdán Budapesten. Tüttő Kata a sajtótájékoztatón közölte: a fővárosi önkormányzat tavaly októberben kötött szerződést a Strabag Építőipari Zrt.-vel a XVIII. kerületi Ipacsfa utcában található, az egykori Cséry-telep részét képező telek teljes kármentesítésére. Emlékeztetett arra, hogy a Cséry-telep évtizedeken át a főváros kommunális hulladéklerakója volt, később elkezdtek szennyvíziszapot is hordani oda, és illegális hulladéklerakónak is használták.
Az érintett terület egy kis része csak az egész hatvanhektáros telepnek

- jegyezte meg. A főpolgármester-helyettes közölte: a Cséry-telep teljes kármentesítésére is szükség van, és ezt a kérdést mindenképpen a közfejlesztési tanács elé is viszik.
Becker Pál, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az európai uniós beruházás keretében a jelenleg használaton kívüli telken egy "21. századi létesítményt" terveznek létrehozni. Mint részletezte:
  • mintegy 14 ezer négyzetmétert parkosítanak majd, a létesítményt fákkal veszik körül;
  • felépítenek ott egy járműmosót és egy műhelyt; összességében pedig
  • a területen alakítják ki a főváros egyik legnagyobb hulladékudvarát.
Becker Pál, Tüttő Kata és Szaniszló Sándor a XVIII. kerületi Ipacsfa utcában épülő Logisztikai és Szolgáltató Központ sajtóbejárásán
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyszerre négy hulladékgyűjtő autó ürítheti majd a szemetet az átrakóba, amelyben egy présgép konténerekbe tömöríti a hulladékot. A beruházás megvalósulása után már nem egyesével kell a hulladékszállító járműveknek a szemetet Pusztazámorra vagy a hulladékhasznosító műbe eljuttatniuk, hanem körülbelül kétrakománynyi szemetet tömörítve szállít majd el egy vontató. A tervek szerint naponta húsz-huszonöt hulladékgyűjtő autó üríti majd itt a szemetet, és a tömörítés után nyolc konténeres vontató viszi majd innen hulladékot - ismertette Becker Pál. Évente mintegy 110 ezer tonna szemetet tudnak tömörítve elszállítani a hulladékártalmatlanító helyekre.
A közreadott sajtóanyag szerint az átrakóállomással csökken a hulladék begyűjtését és szállítását végző célgépek szállítási ideje és a szállítási út távolsága, így a dél-pesti térségben a lakossági hulladék begyűjtését kevesebb járművel és gyorsabban lehet elvégezni, ezáltal csökken a járművek károsanyag-kibocsátása és a kerületek belső forgalomterhelése is.
A beruházás tervezett befejezésének határideje 2021 novembere.
Kapcsolódó
Megkezdődött a Cséry-telep kármentesítése