Letartóztatták a férfit, aki fojtogatta és levizelte volt élettársát - áldozata rögzítette a támadást

Publikálás dátuma
2020.02.19. 19:13
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyilkossági kísérlet történt, bíróság úgy véli, ha szabadlábon marad a gyanúsított, megölheti a nőt.
Letartóztatta a bíróság azt a férfit, aki brutálisan bántalmazta volt élettársát Monoron. A Budapest Környéki Törvényszék szerdai közleménye szerint a férfit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
aljas indokból elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítja.

Az előzményekről azt írják, a nő először 2019 novemberében, majd 2020 januárjában szakított élettársával. A férfi együttélésük során is bántalmazta őt, akkor azonban nem tett feljelentést és orvosnál sem járt. A férfi a szakítást követően egyedül, egy monori albérletben lakott. Múlt vasárnap az albérletbe hívta a nőt azzal, hogy takarítson ki, mert az albérletet vissza kell adnia. Noha tartott a férfitől, a nő eleget tett a kérésnek. Amikor azonban a férfi arról kezdett beszélni, hogy a nő megcsalta őt, távozni akart a lakásból. A gyanúsított viszont bezárta az ajtót. Ezután
addig fojtogatta a nőt, amíg az össze nem esett, majd le is vizelte áldozatát.

A nő könyörgött, hogy engedje el, majd a fürdőszobába ment, ahol a férfi tovább fojtogatta és arcon is ütötte, közben pedig halálosan megfenyegette. A nőnek később sikerült kimenekülnie a fürdőszobából és a lakás ablakán keresztül távoznia. 8 napon belül gyógyuló sérülései lettek.
A férfi elismerte tettét, amit a nő által rögzített hangfelvétel is alátámaszt.

A bűncselekmény büntetési tétele 10 évtől 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. A büntetés súlyossága folytán a szökés, elrejtőzés veszélye is fennáll - írta a törvényszék. Emellett a gyanúsított sértetthez fűződő viszonyára és az ellene irányuló haragjára tekintettel tartani lehet attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt bűncselekményt befejezné. A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb március 19-ig. A gyanúsított és a védője a döntés ellen fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

Baleset történt, az osztrák vasút nem fogadott és nem indított vonatokat Hegyeshalomnál

Publikálás dátuma
2020.02.19. 14:44
A Keletiből induló vonatok Hegyeshalomnál várakoznak majd
Fotó: Népszava
Az osztrák vasút szerda délután négy órától ismét fogad és indít vonatokat Hegyeshalom határállomásnál, azonban késések várhatók.
Az osztrák vasút nem fogad és nem indított vonatokat Hegyeshalom határállomásnál - közölte a Mávinform szerda délután. Információik szerint
Parndorf és Zurndorf között az RJX62-es számú vonat kamionnal ütközött.

Az osztrák vonalon jelentősen nő a menetidő. Az rj64-es számú müncheni vonat utasait Hegyeshalomtól Bécsig pótlóbuszokkal szállítja el az osztrák vasút. Bécs felől az rj61-es vonat utasai pótlóbuszokkal érkeznek Hegyeshalomra, onnan a Keleti pályaudvarig rj vonattal utazhatnak. A Keleti pályaudvarról 15:40-kor München felé induló rj68-as vonat a belföldi szakaszon két FLIRT motorvonattal közlekedik. Útközben azonban egy alkalmas állomáson az utasok átszállnak majd egy Hegyeshalom felől érkező üres vonatszerelvénybe, s azzal folytatják útjukat. A Budapest-Keleti pályaudvarról induló nemzetközi vonatok Hegyeshalomnál várakoznak majd. A Győr és Bécs közötti EuRegio vonatjáratokat nem érinti a korlátozás, de hosszabb menetidővel közlekednek - közölte a Mávinform.

Újra járnak a vonatok

Az osztrák vasút szerda délután négy órától ismét fogad és indít vonatokat Hegyeshalom határállomásnál, azonban késések várhatók - közölte a Mávinform az MTI-vel. Mint írták, a Bécs felől érkező vonatok még késéssel érkeznek Magyarország területére. A menetrendszerű vonatközlekedés fokozatosan, késő este, illetve csütörtök hajnalra állhat helyre. A vonatközlekedésben a fennakadást egy korábbi baleset okozta, Parndorf és Zurndorf között egy vonat kamionnal ütközött.

Frissítve: 2020.02.19. 19:21

Teljesen beszámítható a győri diák, aki megkéselte osztályfőnökét

Publikálás dátuma
2020.02.19. 14:10

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Elkészült az igazságügyi szakértői vélemény.
Az igazságügyi orvosszakértő szerint teljesen beszámítható és nem szenved kóros elmeállapotban – vagyis tisztában van tetteivel és annak következményeivel – az a 17 éves győri fiú, aki tavaly decemberben a tanítási órán szurkálta össze osztályfőnökét - tudta meg az Index. A friss szakértői véleményt a napokban kapta kézhez a fiú védője. A jogi képviselő szerint a dokumentum „több sebből is vérzik”, és bizonyos kérdésekre egyáltalán nem adott választ.
- A szakértő a fiú jelenlegi állapotából következtetett arra, hogy a bűncselekmény elkövetésekor is beszámítható volt és nem állt fenn beszűkült tudatállapot – nyilatkozta az Indexnek Faragó Péter ügyvéd.

Faragó szerint már az önmagában aggályos, hogy védencét csak a történtek után két hónappal vizsgálta meg orvossszakértő, aki ráadásul nem is gyermekpszichiáter. Az egyébként kitűnő tanuló diák december 5-én a második órán kapta meg a hármas matekdolgozatát, és az ötödik órában, fizika órán késelte meg osztályfőnökét. Az osztálytársak a portálnak korábban arról beszéltek, hogy a fiú azzal az ürüggyel vitte ki a tanárnőhöz a füzetét, hogy szeretne mutatni valamit. Ezután többször megszúrta a pedagógust. A tanárt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba és megműtötték. A diákot közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével gyanúsítják. A 17 éves fiút jelenleg a győri büntetés-végrehajtási intézetben, egy kétszemélyes cellában, de egyedül őrzik. Védője szerint amint lehet, indítványozni fogják, hogy a diák javítóintézetben tölthesse letartóztatását. A Népszavának nyilatkozó gyermekpszichológus szerint óriási hiba, hogy még mindig nem készült átfogó stratégia az iskolai erőszak visszaszorítására. A támadás ugyanis megelőzhető lett volna. 
Szerző