Előfizetés

Novák Katalin úgy elmélyítette a lengyel-magyar kapcsolatokat, hogy Lengyel Köztársasági Érdemrendet kapott érte

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.19. 21:20

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az államtitkár szerint az országok kapcsolata "nagy hömpölygő folyó" Budapesttől Krakkóig.
Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát "a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért". A kitüntetést szerdán Marlena Malag munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter adta át a budapesti lengyel nagykövetségen. Méltatásában a "családbarát politikát" és a visegrádi együttműködést emlegette. Jerzy Snopek lengyel nagykövet ugyancsak a családokat hozta fel a kitüntetés kapcsán: szerinte Magyarország és Lengyelország együttműködése a családbarát politika kialakításában mindkét fél számára gyümölcsöző volt.
Novák Katalin a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a két országnak "küldetése van Európában" a "családközpontú megközelítés" képviseletében. Az államtitkár - aki a Fidesz alelnöke is - úgy fogalmazott, a magyar-lengyel kapcsolat "nagy hömpölygő folyó" Budapesttől Krakkóig, a folyót pedig sok mellékfolyó táplálja, és a vizük mára sem apadt el.
Marlena Malag munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter kitűzi Novákra a kitüntetést, a jelenetet szemléli Elizabeta Rafalska EP-képviselő
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gázolajjal mérgeztek meg egy parknyi fát Zamárdiban, feljelentést tesz a polgármester

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.19. 21:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több tucat fa tövébe került gázolaj abban a ligetben, ahol az újszülötteknek ültetik el őket - csak úgy, mint öt éve.
Gázolajat öntött Zamárdi egyik parkjában több tucat fa tövébe egy ismeretlen, a település polgármestere környezetkárosítás miatt szerdán feljelentést tett. Csákovics Gyula (független) polgármester az MTI-nek elmondta, szakértővel is bevizsgáltatták az Újszülöttek ligetének nevezett, mintegy 400 négyzetméteres, a Balatonhoz közeli területet, a szakember a talajmintákból a kőolajszármazékok megengedett határértékének harmincnégyszeresét mutatta ki.
Öt évvel ezelőtt már előfordult hasonló eset az akkor még csak pár éve kialakított Újszülöttek ligetében, ahová minden zamárdi újszülöttnek ültetnek egy-egy fát.

A növényeket megrongálták, és akkor is gázolajat is öntöttek a fák tövébe. Teljes talajcserét kellett végrehajtani, majd új fákat ültettek. Az elmúlt hónapokban ismét arra lettek figyelmesek, hogy pusztulni kezdett a park növényzete, ezért kezdeményezett az önkormányzat talajvizsgálatot.
Ismét szándékosan megmérgezték a fáinkat, vélhetően azért, hogy megnőve ne zavarják majd a kilátást

- mondta Csákovics Gyula. Hozzátette, újra kicserélik a talajt, pótolják a gyerekek fáit, és bekamerázzák a területet. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI megkeresésére közölte, hogy a Siófoki Rendőrkapitányság környezetkárosítás miatt indított az ügyben eljárást.

Fairtással a kilátásért

Nem egyedi eset az, ami Zamárdiban történt, ráadásul a magánakciók mellett társadalmi egyeztetés nélküli, tömeges fairtással induló beruházások sokasága is zajlik a tó körül, jellemzően NER-közeli cégek kivitelezésében. Például, lapunkban is beszámoltunk a balatonszemesi egykori Hunyady-park ledózerolásáról, ahol több tucatnyi egészséges fa kivágása árán teremtettek helyet a vasútfelújítás során keletkező kő- és aszfalttörmeléknek
Hasonló módon esik áldozatul a tóparti nádas is az ingatlantulajdonosok kényének, derült ki a Balatoni Szövetség februári ülésén. Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai; az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele pedig tavaly is irtást végzett az aratás helyett. A balatoni nádasokat jelentősen károsítják az illegális stégek, bejárók, feltöltések is, amelyekből már öt éve is 1700-at számláltak - a friss összesítés erről még csak részben készült el.

Orbán halasztást kért Tusktól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.19. 20:37

Fotó: DARIO PIGNATELLI / AFP
A két politikus a magyar kormánypárt és az EPP kapcsolatát vitatta volna meg.
Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) elnöke erre a hétre találkozót kért Orbán Viktor kormányfőtől, a Fidesz elnökétől, de a magyar miniszterelnök azt kérte: inkább később tárgyaljanak - értesült a Népszava néppárti forrásból. A két politikus a magyar kormánypárt és az EPP kapcsolatát vitatta volna meg.  A magyar kormány azt javasolja, hogy a következő uniós csúcs alkalmával, vagyis március 26-án vagy 27-én találkozzon Orbán Viktor és Donald Tusk Brüsszelben. Ezt a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte a Euronews megkeresésére.  A sajtófőnök szerint az EU költségvetésével foglalkozó csütörtöki rendkívüli uniós csúcstalálkozó, valamint az azt megelőző V4 kormányfői egyeztetés miatt nem tudták beilleszteni a találkozót a miniszterelnök brüsszeli programjába.    Donald Tusk egyébként nem akarta kommentálni azt a memorandumot, amelyet Orbán Viktor intézett két napja a Néppárt vezetéséhez. A „magyar bölcsek” (Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz külügyekért is felelős vezetője, Szájer József európai parlamenti képviselő és Varga Judit igazságügyi miniszter) által írt dokumentum szerint az EPP folyamatosan veszít az erejéből, egy jobboldali-konzervatív politikai erő helyett mára egy olyan centrista alakulattá vált, amely feladta korábbi alapértékeit. A memorandum vitát sürget az EPP jövőjéről és azt, hogy a párt elnökségébe legalább jobboldali-konzervatív tagnak is be kellene kerülnie. Mint ismert, a Fidesz EPP-tagságát tavaly tavasszal felfüggesztették, a helyzet végleges rendezésének azonban egyelőre nincs konkrét határideje.