Gázolajjal mérgeztek meg egy parknyi fát Zamárdiban, feljelentést tesz a polgármester

Publikálás dátuma
2020.02.19. 21:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több tucat fa tövébe került gázolaj abban a ligetben, ahol az újszülötteknek ültetik el őket - csak úgy, mint öt éve.
Gázolajat öntött Zamárdi egyik parkjában több tucat fa tövébe egy ismeretlen, a település polgármestere környezetkárosítás miatt szerdán feljelentést tett. Csákovics Gyula (független) polgármester az MTI-nek elmondta, szakértővel is bevizsgáltatták az Újszülöttek ligetének nevezett, mintegy 400 négyzetméteres, a Balatonhoz közeli területet, a szakember a talajmintákból a kőolajszármazékok megengedett határértékének harmincnégyszeresét mutatta ki.
Öt évvel ezelőtt már előfordult hasonló eset az akkor még csak pár éve kialakított Újszülöttek ligetében, ahová minden zamárdi újszülöttnek ültetnek egy-egy fát.

A növényeket megrongálták, és akkor is gázolajat is öntöttek a fák tövébe. Teljes talajcserét kellett végrehajtani, majd új fákat ültettek. Az elmúlt hónapokban ismét arra lettek figyelmesek, hogy pusztulni kezdett a park növényzete, ezért kezdeményezett az önkormányzat talajvizsgálatot.
Ismét szándékosan megmérgezték a fáinkat, vélhetően azért, hogy megnőve ne zavarják majd a kilátást

- mondta Csákovics Gyula. Hozzátette, újra kicserélik a talajt, pótolják a gyerekek fáit, és bekamerázzák a területet. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI megkeresésére közölte, hogy a Siófoki Rendőrkapitányság környezetkárosítás miatt indított az ügyben eljárást.

Fairtással a kilátásért

Nem egyedi eset az, ami Zamárdiban történt, ráadásul a magánakciók mellett társadalmi egyeztetés nélküli, tömeges fairtással induló beruházások sokasága is zajlik a tó körül, jellemzően NER-közeli cégek kivitelezésében. Például, lapunkban is beszámoltunk a balatonszemesi egykori Hunyady-park ledózerolásáról, ahol több tucatnyi egészséges fa kivágása árán teremtettek helyet a vasútfelújítás során keletkező kő- és aszfalttörmeléknek
Hasonló módon esik áldozatul a tóparti nádas is az ingatlantulajdonosok kényének, derült ki a Balatoni Szövetség februári ülésén. Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai; az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele pedig tavaly is irtást végzett az aratás helyett. A balatoni nádasokat jelentősen károsítják az illegális stégek, bejárók, feltöltések is, amelyekből már öt éve is 1700-at számláltak - a friss összesítés erről még csak részben készült el.

Orbán halasztást kért Tusktól

Publikálás dátuma
2020.02.19. 20:37

Fotó: DARIO PIGNATELLI / AFP
A két politikus a magyar kormánypárt és az EPP kapcsolatát vitatta volna meg.
Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) elnöke erre a hétre találkozót kért Orbán Viktor kormányfőtől, a Fidesz elnökétől, de a magyar miniszterelnök azt kérte: inkább később tárgyaljanak - értesült a Népszava néppárti forrásból. A két politikus a magyar kormánypárt és az EPP kapcsolatát vitatta volna meg.  A magyar kormány azt javasolja, hogy a következő uniós csúcs alkalmával, vagyis március 26-án vagy 27-én találkozzon Orbán Viktor és Donald Tusk Brüsszelben. Ezt a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte a Euronews megkeresésére.  A sajtófőnök szerint az EU költségvetésével foglalkozó csütörtöki rendkívüli uniós csúcstalálkozó, valamint az azt megelőző V4 kormányfői egyeztetés miatt nem tudták beilleszteni a találkozót a miniszterelnök brüsszeli programjába.    Donald Tusk egyébként nem akarta kommentálni azt a memorandumot, amelyet Orbán Viktor intézett két napja a Néppárt vezetéséhez. A „magyar bölcsek” (Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz külügyekért is felelős vezetője, Szájer József európai parlamenti képviselő és Varga Judit igazságügyi miniszter) által írt dokumentum szerint az EPP folyamatosan veszít az erejéből, egy jobboldali-konzervatív politikai erő helyett mára egy olyan centrista alakulattá vált, amely feladta korábbi alapértékeit. A memorandum vitát sürget az EPP jövőjéről és azt, hogy a párt elnökségébe legalább jobboldali-konzervatív tagnak is be kellene kerülnie. Mint ismert, a Fidesz EPP-tagságát tavaly tavasszal felfüggesztették, a helyzet végleges rendezésének azonban egyelőre nincs konkrét határideje. 
Szerző

Elismerték: a Fidesz pártalapítványa is részt vett Orbán évértékelőjének szervezésében

Publikálás dátuma
2020.02.19. 20:17

Fotó: Béres Márton / Népszava
Vagyis a tábornokok egy pártrendezvényen vettek részt egyenruhában, miközben ezt a jogszabály egyértelműen tiltja.
A Népszava kérdésére elismerte a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, hogy a társszervezőként részt vettek Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjének szervezésében. Ez azt jelenti, hogy - lapunk korábbi cikkének megfelelően - a tábornokok egy pártrendezvényen vettek részt egyenruhában, miközben ezt a jogszabály egyértelműen tiltja.
Az ügy pikantériája, hogy Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára cikkünkre reagálva a Facebook-on azt közölte: az évértékelőt immár 22. alkalommal, az 1996-ban Mádl Ferenc korábbi államfő által alapított Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE), „egy valódi civilszervezet" rendezte.
Hasonlóan reagált lapunknak a Honvédelmi Minisztérium is, amely először azt közölte az eseményről, hogy az „nem pártrendezvény volt, hanem kormányzati évértékelő”, majd később, amikor konkrétan rákérdeztünk a Fidesz pártalapítványának a szerepére, azt írták: az évértékelő „kormányzati és civil rendezvény volt.”

Szerdán azonban a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) lapunkkal azt közölte: a rendezvénynek az alapítvány volt a társszervezője, mellette pedig az MPEE is részt vett a munkában. A kiadásokkal kapcsolatos kérdéseinkre pedig azt írták: jelenleg zajlik az esemény költségeinek az elszámolása, az alapítvány pedig ezt követően tudja megmondani, hogy mennyibe került a miniszterelnöki évértékelő. Ennek fényében újra megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot (HM), hogy ki felel a jogsértésért, ki és miért engedélyezte a magyar haderő volt és jelenlegi tábornokainak, Havril András, Deák János és Fodor Lajos volt vezérkari főnököknek, valamint a magyar haderőt jelenleg vezető Korom Ferenc, Böröndi Gábor, Mihócza Zoltán altábornagyoknak, hogy mundérban vegyenek részt egy politikai rendezvényen.
Mint arról írtunk, a rendszerváltás utáni 1993-as honvédelmi törvény tiltotta a párt és politikai rendezvényen egyenruhában való részvételt. Bár a törvény alól volt kibúvó, a rendszerváltás utáni évtizedekben politikai közmegegyezés volt arról, hogy katonákat nem szerepelnek mundérban politikai rendezvényen. Később ez a tiltás a 2005-ös HM-rendeletbe került át, és  tovább szigorodott: a jogszabály megtiltotta a nyugállományú és az aktív katonáknak is, hogy egyenruhában vegyenek részt egy politikai rendezvényen.
Lapunk a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány válasza ismeretében szerda késő délután ismét megkereste a honvédelmi tárcát, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.