Előfizetés

Határozott lépéssel jelzik a vasutasok, hogy elfogyott a türelem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.20. 11:33

Fotó: Népszava
Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a Vasutasok Szakszervezete. Az elnökség a sztrájk előszobájának számító nyomásgyakorlásra azért adott felhatalmazást az elnöknek, mert a bértárgyalásokon „kialakult helyzet nem szolgálja a tagok érdekeit".
Megelégelte a Vasutasok Szakszervezete az érdemi bértárgyalások halogatását, az érdekvédők hónapok óta hiába várják a munkáltatók béremelési ajánlatát – írja közleményében a VSZ. Az elnökség ezért úgy döntött: felhatalmazza az elnököt, Meleg Jánost, hogy egyeztessen a többi érdekelt szakszervezettel, s kezdeményezzenek közösen kollektív munkaügyi vitát az érintett munkáltatónál. A VSZ elnöksége azonban még ennél is továbbment: felkérte az elnököt, hogy ezt a nyomásgyakorlást akár önállóan, a többi érdekvédő nélkül is kezdeményezze. A kollektív munkaügyi vita a sztrájk előszobájának, de mindenképpen az első hatásos nyomásgyakorlásnak számít, amellyel a szakszervezet hivatalosan is jelzi a munkáltatónál, hogy elfogyott a türelem. Az elnökség erről azt követően döntött, hogy értékelte a MÁV - csoport és a Rail Cargo Hungaria 2020. évre vonatkozó bértárgyalásait, s megállapította, hogy „a tárgyalásokon kialakult helyzet nem szolgálja tagjaink érdekeit”. Értsd: nincs ajánlat – mondta Meleg János. Az elnök emlékeztet: a több tételből álló, összesen kétszámjegyűre kalkulált szakszervezeti követelés jó ideje ismert a munkáltatók előtt, hiszen arról a vasútnál működő nagy szakszervezetek írásban közösen tájékoztatták a cégvezetést, amely érdemben még arra sem reagált. Igaz, szóban minden illetékes elismerte, megérdemlik a vasutasok a kétszámjegyű emelést, s a súlyos gondot okozó elvándorlást is csak méltányos bérekkel lehet megakadályozni, a tulajdonos eddig mégsem tett ajánlatot. A kollektív munkaügyi vita sikertelensége esetén már a sztrájkról, s a munkabeszüntetés idejére biztosított elégséges szolgáltatás részleteiről lehet tárgyalni. Azzal kapcsolatban, hogy a törvény által előírt mérték nem lehet kevesebb 66 százaléknál, Meleg megjegyzi: van néhány olyan törvényes eszköz, amellyel meg lehet bénítani az egész ország vasúti közlekedését. Ezeket azonban az elnök nem részletezte, mert – mint mondta – nem lenne célszerű előre kijátszani a lapokat.

Csőzik László arra kéri Mészáros Lőrincet, hogy ha már húzott 35 milliárdot Érdről, támogassa is valamivel a várost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.20. 09:33
Mészáros Lőrinc javítja az átlagot
Fotó: Népszava
A polgármester összesítése szerint 35 milliárd forintnyi fejlesztést nyertek el a felcsúti milliárdos érdekeltségei.
Csőzik László, Érd polgármestere nyilvános Facebook-posztjában arra kérte Mészáros Lőrincet, hogy vegye fontolóra az Érden elköltött magyar adóforintokból származó haszon egy részének közcélú visszaforgatását.
„Érd Megyei Jogú Város költségvetéseiből évekre visszamenően úgy látom, hogy Ön igen elkötelezett az érdi fejlesztések iránt. Komoly beruházások zajlottak és folytatódnak a következő években az Ön, illetve családtagjai által birtokolt cégek kivitelezésében Érden, amelyek bizonnyal nem pusztán a közbeszerzések elnyeréséből fakadó erkölcsi, de anyagi haszonnal is járnak” - írta Csőzik László.

Megjegyezte, hogy az érdiek is profitálni fognak a fejlesztésekből, hiszen a cégük által, illetve konzorciumi részvételükkel épülő projektek – az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztése és bővítése, a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukciója és bővítése, a Fenyves-Parkvárosi köznevelési centrum, általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda megépítése, továbbá az Érdi Járásbíróság és Ügyészség új épületének felhúzása az ott élőket is szolgálják. Akárcsak az érdi futballstadion és multifunkcionális sportközpont, illetve az Érd – Érd alsó vasúti összekötő vágány és kapcsolódó létesítmények kivitelezése, amelyekben Mészáros Lőrinc érdekeltségei szintén meghatározó szerepet vállalnak.
„E fejlesztések tervezett összköltsége mintegy 35 milliárd forintot tesz ki” - tette hozzá.

Csőzik László megjegyezte, hogy egykori polgármesterként Mészáros Lőrinc is tisztában van vele, hogy milyen nehéz egy település működtetése, a források arányos felhasználása és a szükséges beruházások levezénylése. Emlékeztetett arra, hogy az előző önkormányzati ciklusból Érd komoly pénzügyi problémákat is örökölt. „Ezek egyike az NB I élvonalába tartozó női kézilabdacsapatunk fenntartása. Büszkék vagyunk a csapat eddigi sikereire, és szeretnénk megőrizni mindazt az értéket, amit teremtettek, de a tavalyi 400 milliós önkormányzati támogatás csaknem dupláját, 700 millió forintot kitevő finanszírozási igény jelentősen meghaladja a lehetőségeinket” - írta, hozzátéve, hogy ez az összeg az érdiek által befizetett építményadó kétharmadát tenné ki. E közpénzből viszont inkább az érdieket közvetlenül érintő problémákat próbálják orvosolni, köztük az utak, járdák és a vízelvezetés katasztrofális állapotának javítását. Csőzik László szerint a látvány-csapatsportok szponzorálása az állam által átirányított tao forrásokon túl elsősorban a róluk alkotott képre fokozottan ügyelő hazai és külföldi nagyvállalatok közvetlen részvételére hárul. Érden viszont nincsenek nagyvállalatok. 
„Az Ön cégei azonban Érd legnagyobb beruházásait hajtják végre, így akarva-akaratlan a város jövőjének fontos szereplői” - jegyezte meg a polgármester.

„Tisztelettel arra szeretném kérni, hogy vegye fontolóra az Érden elköltött magyar adóforintokból származó haszon egy részének közcélú visszaforgatását, és az érdi kézilabdás lányok csapatának szponzorálását. Örömmel vettem tudomásul, hogy Öntől, mint Magyarország legvagyonosabb vállalkozójától, nem áll távol a társadalmi felelősségvállalás ügye, és gond esetén hajlandó segíteni. Mivel Érd új pályára állítása vélhetően Önnek is fontos, kérem, vegyen részt nem csupán a város építőköveinek, de csapatszellemének megerősítésében is” - írta Csőzik László. Azt is felajánlotta, hogy szívesen közvetít a sportegyesület és Mészáros Lőrinc között.  

Most először nyilatkozott Orosz Bernadett támadója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.20. 09:25
Orosz Bernadett
Fotó: Facebook/ Orosz Bernadett
K. István szerint szó sincs arról, hogy Bernadett életére tört volna.
Most először nyilatkozott a férfi, aki Bujákon Orosz Bernadettet a felismerhetetlenségig összeverte. K. István az ügyvédje társaságában beszélt a Borsnak a támadásról. Az interjút azzal indokolta, hogy szerinte túl sok valótlanság hangzott már el az esettel kapcsolatban. Elmondása szerint megismerkedésüket követően nagyon beleszeretett Bernadettbe, két hónap ismeretség után megkérte a kezét. Szavai szerint már-már eszelősen szerette az asszonyt. A bujáki osztálytalálkozón jelentették be, hogy összeházasodnak. K. István elmondása szerint számára nem tisztázott, hogy mi is történt valójában. Közölte, hogy a véralkohol-vizsgálat is alátámasztja, hogy nem ivott sokat, ezért sem érti, miért nem emlékszik semmire.
- Egy filmszakadás után már csak az van meg, hogy a rendőrök támogatnak és kérdezik, mi történt – mondta.

 Két nappal később, november 11-én látta a férfi a sajtóban megjelent képeket.
- Összeszorult a szívem, és elsírtam magam, amikor megláttam. Nem akartam elhinni, hogy ezt én okoztam. Ha így van, azt nagyon sajnálom, és természetesen vállalom érte a felelősséget. Azt azonban már akkor elképzelhetetlennek tartottam, hogy Bernadett életére törtem és fojtogattam volna, hiszen mindennél jobban szerettem – jegyezte meg.

A férfi szerint az orvosi szakvéleményből egyértelműen kiderült, hogy szó sincs arról, hogy Bernadett életére tört volna, illetve az is, hogy „a sérülései nem minősülnek olyan súlyosnak, mint amilyennek a nyilvánosságra hozott képeken tűnnek”.
- A fentiek tükrében nem értettem és máig sem értem, hogy miért állította, hogy az életére törtem, és hogy a sérülései életveszélyesek, illetve azt, hogy rettegnie kell tőlem. Arra hivatkozva akar börtönbe záratni, hogy „éles fegyvereket tároltam otthon”, de ő is tudja, hogy azok csak a fiam szabályosan tartott légfegyverei voltak – tette hozzá.

K. István beszélt arról is, hogy szerinte „nem helyes az, amit Bernadett a sajtóban csinált”. - A rendőrség azonnal intézkedett az ügyben, ő pedig miattam semmilyen veszélyben nem volt. Nem kell félnie, biztosan nem megyek a közelébe – közölte. K. István szerint szükségtelen volt, hogy az asszony a férfi nevét, foglalkozását, lakóhelyét közzétette, mert az emberek félinformációk alapján igen súlyos cselekedetekre ragadtatták magukat vele és a családjával szemben. - A 16 éves gimnazista fiamnak például az atrocitások miatt kellett kollégiumba mennie. Emellett sokan elfordultak tőlem, és rengetegen fenyegetnek - mondta, hozzátéve, hogy nagyon sajnálja azt a helyzetet, „amibe Bernadett került”, de ő mindent elveszített, ami fontos volt számára: Bernadettet, a gyerekeit és a munkáját. Az egykori katona egyébként ötmillió forintra perli a nőt azért, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett a verést követő decemberi segélykérő-posztjában megnevezte őt.