A Hableány tragédiája előtt pár nappal több mentési gyakorlatot vezetett a Viking Sigyn kapitánya

Publikálás dátuma
2020.02.21. 09:57

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
Élesben mégis rossz döntéseket hozott.
A Hableánnyal ütköző, 134 méter hosszú Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij C. a tragédia előtt három nappal vízből mentési gyakorlatot vezetett. Bár a kapitány a feladatot hibátlanul megoldotta, amikor élesben kellett volna használni a tudását, a vádirat szerint sorozatban rossz döntéseket hozott – tudta meg a Blikk. Tavaly május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében elsüllyesztette a Hableány sétahajót, fedélzetén 33 dél-koreai turistával, valamint a kéttagú magyar személyzettel. Csak hét utas élte túl a tragédiát. 
A gázoló hajó kapitánya május 15-én, 22-én és 26-án is vízből mentési gyakorlatot vezetett.

A szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján
Fotó: Mónus Márton / MTI
A Blikk úgy tudja, Jurij. C. az ütközés pillanatában a kormányállásban volt. Látnia kellett a tragédiát, mégis csak 40 másodperccel az ütközés után, az orr-részen álló turisták kiabálására állt meg. A mentési protokoll szerint az ukrán kapitánynak kötelessége lett volna rádión figyelmeztetni a környéken hajózókat, meg kellett volna szerveznie a vízbe került utasok mentését. Segítségnyújtás helyett azonban inkább félreállt az útból, hogy a mögötte érkező testvérhajót ne tartsa fel, majd rádión szó szerint ezt kérdezte annak szintén ukrán kapitányától:
„Te, Fegya, látsz valamit? Azt hiszem, nekimentem egy hajónak.”

A vízben mindenhol emberek voltak. Amelyik turistát nem a Viking Sigyn, azt vélhetően az őt követő testvérhajó ölte meg. A lap megtudta, hogy a hét dél-koreai túlélő közül csak egy férfi volt jó úszó. Ő a vízben felrúgta magát, de bevágta a fejét a süllyedő hajótestbe.
– Újra elmerültem, arrébb úsztam, és amikor feljöttem, belekapaszkodtam egy fehér műanyag dobozba. Egy hajó jött a segítségemre, de az olajos víz miatt többször is kicsúszott a ruhám a matrózok kezéből. Végül le is mondtak rólam, hagyták, hadd sodorjon el a víz. Egyre jobban gyengültem, közben arra gondoltam, ez egy lehetetlen helyzet, inkább kiúszom a partra, mert nem ment ki senki. Szerencsére egy hajó közeledett, felhúztak a fedélzetre, így menekültem meg

– mondta a férfi a rendőrségnek. A Hableány katasztrófája kapcsán március 11-én lesz az előkészítő tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ha a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel és 35-rendbeli cserbenhagyással vádolt Jurij C. kapitány elismeri a bűnösségét, az ügyész 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztést kér a bíróságtól. Ha ragaszkodik a tárgyaláshoz, akár 14 év börtönre ítélhetik.
Szerző

Illegális „dögkút” volt a hajdúsámsoni gödör, ahol kutyatetemeket találtak

Publikálás dátuma
2020.02.21. 09:15

Fotó: police.hu
Sokan oda vitték elpusztult állataik tetemét.
Nem történt állatkínzás, nem egy „pszichopata állatgyilkos” garázdálkodik Hajdúsámsonon, hanem elpusztult állatok tetemét dobták az illegális „dögkútba” – nyilatkozta Antal Szabolcs, a település polgármestere a Dehir.hu-nak. A hétvégén az Országos Állatvédő Alapítvány munkatársai értesítették a rendőrséget arról, hogy Hajdúsámson külterületén több elpusztult kutya tetemét találták meg egy gödörben. Az állatvédők szerint száznál is több állat maradványai lehettek ott. Antal Szabolcs a lapnak elmondta, hogy a rendőrségi vizsgálat mellett belső vizsgálat is indult.
Kiderült, hogy az illegális „dögkút” évtizedek óta ott lehetett, sokan oda vitték elpusztult állataik tetemét. A területen hét egyben lévő állati tetemet találtak, emellett sok állati csontot is.

Azt is megtudták, hogy a gyepmester 8-10, a településen elgázolt kutyatetemet vitt az elmúlt időben a „dögkútba”. Antal Szabolcs közölte, hogy az állati tetemek elszállítására az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt-vel szerződtek, de a cég ünnepnapokon és hétvégéken nem vállal szállítást. Mivel a tetemeket a gyepmester munkatársuk nem akarta az út mellett hagyni, ebbe a gödörbe vitte ki. Jelenleg azt vizsgálják, hogy ez mennyire volt szabálytalan. A gödröt azóta felszámolták, a fertőtlenítés után betemették. A területre táblákat helyeznek majd ki, amelyen figyelmeztetik az embereket, hogy oda állati tetemeket vinni törvénybe ütközik. A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.
Szerző

Három kamion ütközött az M1-esen, torlódik a forgalom

Publikálás dátuma
2020.02.21. 07:41
Illusztráció
Fotó: Shuttertock
A baleset Győr térségében történt.
Összeütközött három kamion az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Győr térségében, a 117-es kilométernél – írja az Útinform. A forgalom már két sávon halad, de a torlódás lassan szűnik meg.
Szerző