nemzeti konzultáció;Gyöngyöspata;Magyar Szociológiai Társaság;

Súlyos vétség a társadalmi béke ellen - szociológusok is tiltakoznak a "nemzeti konzultáció" miatt

"Szakmai meggyőződésünk azt követeli, hogy felhívjuk a Kormány figyelmét a romák és nem romák együttélését próbára tevő nemzeti konzultáció veszélyeire" - írják nyílt levélben.

A Magyar Szociológiai Társaság (MSZT) elnöksége csatlakozik a pszichológusok tiltakozásához a tervezett nemzeti konzultáció ellen - jelentette be közösségi oldalán az MSZT. Egyúttal arra kérik a szociológusokat, hogy aláírásukkal támogassák állásfoglalásukat - melyet péntek késő estig már csaknem 150-en írtak alá, és szombat este 8-ig lehet még csatlakozni hozzá. Ebben azt írják:

elfogadhatatlan, hogy a tervezett konzultáció felülbírálja a bíróság döntését, és azt sugallja, hogy a roma nemzetiségű magyar állampolgároknak más jogaik vannak, mint nem roma polgártársaiknak.

A gyöngyöspatai szegregációs ügyre utalnak, melyben a bíróság kártérítést ítélt meg az áldozatoknak, de az kormányzati nyomásra azóta sem került kifizetésre. Mint fogalmaznak: ez olyan, mintha e konkrét esetben nem érdemelnek kártérítést az általuk elszenvedett hátrányos megkülönböztetés miatt.

"Szakmai meggyőződésünk azt követeli, hogy felhívjuk a Kormány figyelmét a romák és nem romák együttélését próbára tevő nemzeti konzultáció veszélyeire, és kérjük, hogy e helyett tegyenek meg mindent a szegregáció és a társadalmi feszültségek felszámolásáért"

- olvasható a nyílt levélben. Hozzáteszik: kutatások sora támasztja alá, hogy az etnikai alapú szegregáció alacsonyabb minőségű oktatást eredményez, és súlyosan rontja elszenvedőinek jövőbeli esélyeit, legyen szó továbbtanulásról vagy munkakeresésről. Miközben nyilvánvaló, hogy a kártérítés nem szünteti meg az okozott hátrányokat, a bíróság döntését megkérdőjelezni és a politikai kommunikáció részeként használni súlyos vétség a társadalmi béke ellen - folytatják. Megjegyzik, a bírósági vizsgálat által is igazolt társadalmi különbségeket csak komoly pedagógiai, oktatás-fejlesztési és az oktatás területén túlmutató közpolitikai lépések ellensúlyozhatják, amelyekre valóban nagy szükség volna.

A héten közel 450 pszichológus írta alá azt a petíciót, ami ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy ha lesz kérdés Gyöngyöspatáról, akkor a következő nemzeti konzultáció alkalmas lehet arra, hogy azt kommunikálja a magyarok felé: elfogadható a roma emberekkel szembeni diszkrimináció.