Kedden szavaz az elítéltek kártérítéséről az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2020.02.23. 08:59
Illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik.
Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők kedden szavazhatnak a kormány azon javaslatáról, amely azonnali hatállyal felfüggesztené a börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetését – írja az MTI. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik. A parlament kedden reggel 9 órakor a kommunista diktatúrák áldozataira történő emlékezéssel kezdi munkáját. A Ház ekkor szavaz a kormány börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélésekkel szembeni javaslatáról. Az igazságügyi miniszter a javaslat általános vitájában elmondta: a kabinet célja, hogy megállítsa a „börtönbizniszt”, amely mára többmilliárdos iparággá vált. Varga Judit közölte, a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi igazságtalan gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

Több mint ötszáz jogerős döntés

Foghíjas padsorok között zajlott az Országgyűlésben a papíron Semjén Zsolt által benyújtott, valójában a Fidesz új kommunikációs csodafegyveréről szóló „börtönbiznisz” elleni törvényjavaslat vitája. Már ha vitának lehet nevezni, hogy a napirend előtti felszólalások zömében a fideszes képviselők „kérdezték” egymást. Erről itt írtunk bővebben. A hivatalos nevén „A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló” jogszabályt a parlament a kormánypárt kérésére sürgősségiként tárgyalja. A javaslat szerint az országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a rövidesen útjára bocsátott, újabb nemzeti konzultáció eredménye alapján a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozási rendszert dolgozzon ki 2020. május 15-ig. A kormánynak pedig szeptember végéig biztosítani kell, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a százszázalékos kihasználtságot. 

A határozathozatalok után nyolc javaslat általános vitáját folytatják le. Egyebek mellett terítékre kerül a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelmére irányuló európai polgári kezdeményezését támogató határozati javaslat is, amelyet egyszerre jegyeznek kormánypárti, jobbikos, MSZP-s és LMP-s képviselők. Az Országgyűlés ülése március 2-án, hétfőn kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.
Szerző

Van Rompuy: Nem volt ok arra, hogy az EPP feloldja a Fidesz felfüggesztését

Publikálás dátuma
2020.02.23. 08:26
Donald Tusk és Herman Van Rompuy
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
A bölcsek tanácsának tagja szerint a párt egy sor kérdésben nem mutatott kellő hajlandóságot álláspontja feladására.
A Fidesz egy sor kérdésben nem mutatott kellő hajlandóságot álláspontja feladására, így nem volt ok arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) feloldja a párt tagsági jogainak felfüggesztését. Ezt a konzervatívok által kinevezett bölcsek tanácsának egyik tagja, a belga Herman Van Rompuy erősítette meg – írja a Politico. Van Rompuy kitért arra, hogy a politikai paletta egyre töredezettebb a földrészen és a középpártok egy sor kihívással néznek szembe, ám a kereszténydemokraták továbbra is kulcsszerepet töltenek be az európai intézményekben, illetve jó néhány tagállamban. A politikus, akinek brüsszeli irodája az EPP központjában van, úgy véli, nincs abban semmi különleges, ha nem sikerül már az első körben összehozni a következő hosszú távú költségvetést, mert a mostani helyzet bonyolultabb, mint korábban bármikor. Részben a Brexit, részben pedig amiatt, hogy a támogatásokat a jogállam betartásához kívánják kötni. Továbbá megnehezítik a dolgot a klímaváltozással és a migrációval összefüggő teendők is. Ráadásul a legtöbb kormány ezúttal is a nemzeti érdekek alapján tárgyal, és olyan eredményt akar, amelyet jól el tud adni odahaza. Ily módon az Európai Tanács elnökének az a feladata, hogy tegyen bizonyos engedményeket, amelyek alapján azután a többiek meg tudják védeni a végleges megállapodást.
Szerző
Frissítve: 2020.02.23. 12:09

Na de most már tényleg: ezek az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2020.02.22. 20:18

Fotó: Shutterstock
Nem, nem és nem. Viszont a jövő heti nyeremény már történelmi rekord.
Elég sokan várták izgalommal a szombat estét, mert valaki irgalmatlanul gazdag lehet öt szám eltalálásával. Illetve lehetett volna, de ahogy az előző 34 héten, most nem volt öttalálatos a lottón. Azért volt volt 35 négyes darabonként majdnem 2,5 millióért, szóval érdemes ellenőrizni a szelvényeket. A nyerőszámok: 16 (tizenhat) 31 (harmincegy) 58 (ötvennyolc) 75 (hetvenöt) 77 (hetvenhét)  A jövő héten már 5,252 milliárdért ikszelhetünk. Ekkora nyeremény még soha nem volt a lottó hazai történetében. Az eddigi legtöbb pénz 5 092 890 758 forint volt, amit 2003 48. hetében nyert valaki. Még egy 5 milliárd feletti nyeremény volt eddig, 2015-ben.
Szerző
Témák
lottó
Frissítve: 2020.02.22. 20:34