Iparművészeti Múzeum;költöztetés;

2020-02-24 10:16:44

Már 2,5 milliárdra drágult az Iparművészeti Múzeum költöztetése

A költségeket közel 300 millióval dobta meg, hogy el kell szállítani a múzeumban tárolt Hopp Ferenc Gyűjtemény anyagát is.

A kezdeti értékhez képest közel kétszeresére drágult az Iparművészeti Múzeum műkincsanyagának elszállítása és tárolása: a számláló már 2,55 milliárdnál tart, a szállítási és raktározási munkát vállaló Museum Comple több tételben és különféle pluszmunkákra hivatkozva emelt árat.

Hopp, egy újabb elszállítandó gyűjtemény

Az új tételt ezúttal az Iparművészeti épületében tárolt, keleti műtárgyakat tartalmazó Hopp Ferenc Gyűjtemény elszállítása jelenti: a gyűjtemény átadásának előkészítésével, csomagolásával és a tárolási helyre történő szállítmányozási feladatainak ellátásával szintén a Museum Complex Kft.-t bízták meg, ami 288 millió forintért vállalta a pluszfeladatot -írja az Átlátszó, a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva.

Mint lapunk több cikkben is beszámol róla, a múzeum kiköltöztetése a 2017-es tervek szerint 1,35 milliárd forintba került volna, de a szerződés előre nem látható körülményekre” – a múzeumépület elhúzódó felújítására, meglepetés műtárgyak előkerülésére – hivatkozva két tételben 912 millió forintra drágult. Ehhez járul most hozzá a Hopp-gyűjtemény kezelésének közel 300 milliós munkadíja.

Aranyárban vállalták a hat kilométeres utat

A Museum Complex Kft. egyébként nagyot szakított a múzeum irodabútorainak fuvarozásával is: mint lapunk korábban megírta, közel 70 millióért, számításaink szerint darabáron több mint 17600 forintért vállalták 3864 berendezési tárgy szállítását, legyen szó páncélszekrényről vagy tíz darab alatti tányérkészletről. Eközben az Iparművészeti Múzeum és Museum Complex kőbányai, Jászberényi út 55. szám közötti telephelye között autóúton alig 6,5 kilométernyi a távolság,