Elfújta a szél Budapestet, csak hétfő délig 40-nél többször riasztották a tűzoltókat

Publikálás dátuma
2020.02.24. 14:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezalatt országszerte 140 riasztás érkezett. A legtöbbször fővárosi és Pest megyei helyszíneken várták a segítséget.
Sokfelé ad munkát a tűzoltóknak a viharos szél, hétfő délig országszerte mintegy 140 riasztásuk volt - közölt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A legtöbb hívást Budapesten és Pest megyében kapták. Jellemzően leszakadt faágak, kidőlt fák, ledőlt kémények okoztak gondot, de több épületben is károkat okozott a szél.
Budapesten több mint negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat, derült ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásából. Jellemzően útra dőlt fák, leszakadt, többmázsás faágak, megrongálódott háztetők és utcára hulló cserepek miatt kértek a tűzoltók segítségét.
A fővárosi Uzsoki kórház egyik épületére rádőlt egy fa, de senki sem sérült meg. A VIII. kerületben az Alföldi utcában egy közintézmény tetejét mintegy 100 négyzetméteren bontotta meg a szél.

A II. kerületben, a Pasaréti úton egy hatvan centiméter átmérőjű, húsz méter magas fa dőlt egy ház falának, szintén fát döntött ki a szél a Labanc úton. A tűzoltók mindkét helyszínen motoros láncfűrésszel darabolták fel a többmázsás fákat. A III. kerületi Kiskorona utcában egy öles faágat szakított le a szél, a lezuhant faág egy autót is megrongált. A XIII. kerületben a Kassák Lajos utcában egy kéményseprőlétrát sodort le a szél egy háztetőről. A XVIII. kerületben egy leszakadt vezeték miatt riasztották a budapesti tűzoltókat, míg a IX. kerületi Gubacsi úton egy harminc négyzetméteres tetőt borító bádoglemezt kellett biztonságosan rögzíteniük.
Hétfőn a néhol még erős szél estére mindenütt mérséklődik, majd éjszakától ismét megélénkül, néhol meg is erősödik

- írta előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiírták a pályázatot a budapesti „5-ös metróra”

Publikálás dátuma
2020.02.24. 14:05
Az 5-ös metró
Fotó: Népszava
A jól hangzó fantázianév a HÉV-hálózat összekapcsolását takarja. Fürjes Balázs szerint a tender is bizonyítja, hogy Budapestet nem zárják el az uniós pénzektől.
Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV-közlekedés teljes megújítása és bővítése, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) hétfőn kiírta az „úgynevezett 5-ös metró” első ütemének tervezésére szóló tender - nyilatkozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek.
Az államtitkár emlékeztetett, a kormány a fővárosi önkormányzattal egyeztetve 2018 novemberében döntött az előkészítés megkezdéséről, és arról, hogy a fejlesztést a 2021 és 2027 közötti európai uniós forrásokból valósítsák meg Budapesten és az agglomerációban. 
Fürjes becslése szerint hetente átlagosan akár egymillió utas közlekedését teheti majd gyorsabbá az északi és déli HÉV-ek vonalának Duna alatti összekapcsolása, különösen, ha korszerűsítik a járműparkot – a föld alá terelt forgalomnak köszönhetően pedig javul a fővárosi levegőminőség is.

A vonalak tervezésével párhuzamosan hamarosan kiírják az „5-ös metróhoz” tervezett új, alacsonypadlós, klimatizált vonatok beszerzési tenderét is. Ezt a MÁV és a HÉV közösen bonyolítja majd - mondta az államtitkár, aki szerint a most kiírt közbeszerzés bizonyítja: egy szó sem igaz abból, hogy Budapest ne részesülne európai uniós támogatásokból a jövőben
Fürjes Balázs
Fotó: Népszava

Rákapcsolják a HÉV-et a 3-as,4-es metrókra

A Budapesti Fejlesztési Központot vezető Vitézy Dávid elmondta: a tervezési feladat tartalmazza például a H6-os (ráckevei) és a H7-es (csepeli) HÉV teljes felújítását, megállóinak akadálymentesítését, az utastájékoztatás megújítását, az állomások környezetének rendezését, P+R parkolók létesítését, a vonalon a sebességkorlátozások megszüntetését és a sebesség emelését, valamint Csepelen vonalhosszabbítási tervek készítését az Erdősor útig.   A tervek között szerepel, hogy a H6-os és a H7-es vonalát - összefonódva - a Közvágóhíd állomástól a föld alatt, Boráros téri megállással a Kálvin térig meghosszabbítják, új átszállási kapcsolattal a 3-as és a 4-es metróra, megteremtve ezzel a közvetlen belvárosi kapcsolatot. A beruházási program része a csepeli HÉV felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány tervezése a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között, valamint a fejlesztés által érintett fontos budapesti közterek, csomópontok rendezése (Boráros tér, Közvágóhíd). A H5-ös (szentendrei) HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállókat és Békásmegyertől Szentendréig teljesen felújított vasúti pályát terveznek a sebességkorlátozások megszüntetésével, az állomások környezetének rendezésével – tette hozzá a BKF vezére.
Szerző

WHO: továbbra is nemzetközi vészhelyzet van

Publikálás dátuma
2020.02.24. 13:52
Egy lezásrt pekingi kerület határa
Fotó: Koki Kataoka / AFP/Yomiuri
Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan már évek óta nem használja a pandémia kifejezést, az új típusú koronavírus okozta járványt továbbra is nemzetközi vészhelyzetként kezelik - mondta el hétfőn a WHO egyik szóvivője.
Az utóbbi napokban felerősödött az aggodalom, hogy a koronavírus terjedése világjárvánnyá válhat, miután élesen megemelkedett az Iránban, Olaszországban és Dél-Koreában észlelt fertőzések száma. A genfi székhelyű WHO 2009-ben pandémiának minősítette a H1N1-es típusú influenzát, amely végül is enyhe lefolyásúnak bizonyult, viszont a gyógyszercégek gyorsan oltóanyagot és gyógyszereket fejlesztettek ki. Az új koronavírus esetében a WHO január 30-án nemzetközi szintű közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a közép-kínai Vuhan városból kiindult járványt. Tarik Jasarevic WHO-szóvivő elmondta: nincs olyan hivatalos kategória, amellyel pandémiára figyelmeztetnének. A szervezet már nem használja az egykori, hat szintből álló riasztási rendszert, amelyben a 6-os szint volt valaha a pandémia.
Olasz rendőrök a szintén lezárt Codogno kisváros határán
Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
A köznyelvben pandémiaként emlegetik egy olyan új kórokozó megjelenését, amely világszerte könnyen terjed az emberek között - mondta Jasarevic, hozzátéve: eddig azt tapasztalták, hogy a koronavírus több helyen felütötte a fejét, és több országban többeket megbetegített. Egyes országokból időközben azonban már nem terjed tovább a vírus, de továbbra is számolni kell annak lehetőségével, hogy a fertőzés újra megjelenik.  A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert fertőzött meg szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt.
Szerző
Témák
WHO koronavírus