Előfizetés

Koronavírus: 7-re emelkedett a halottak száma Olaszországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.24. 16:28
Gépjárműellenőrzés Zorlesco kisváros határában
Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma. Eközben a milánói tőzsde is köhögni kezdett.
Immár heten veszítették már életüket, ebből öten az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán. Mindannyian idős, más egészségügyi problémákkal is küzdő emberek voltak - közölte az Ansa olasz hírügynökség hétfőn.
A hetedik beteg, egy 80 esztendős férfi a hétfői nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg.

Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma. A fertőzötteké eközben meghaladja a 200-at, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-at Venetóban tartanak számon. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon.
A milánói tőzsde jelentős veszteséggel készül lezárni a napot. Egész Olaszországban óvintézkedések léptek életbe, elhalasztották a tüntetéseket és sztrájkokat is.

Szándékosan a tömegbe gázolt egy német autós, több tucatnyian megsérültek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.24. 16:15

Fotó: @Xy5Z89 / Twitter
Az elkövetőt a helyszínen elfogták, a hatóságok egyelőre nem politikai vagy vallási indíttatású támadásról beszélnek.
Belehajtott egy autós a tömegbe hétfőn egy farsangi felvonuláson a németországi Volkmarsenben. Legkevesebb 10, későbbi hírek szerint jóval több ember megsérült. Az autó vezetőjét a helyszínen elfogták. Az eset egy szupermarket mellett történt, a Mercedes kombit vezető sofőr egy kerítést is áttört - írja az esetről a Spiegel.de. Hozzáteszik, a sérültek között - akik számáról nincs pontos információjuk - gyerekek is vannak. Az autós nagyjából 30 métert tett meg az emberek között, egy nyilatkozó szemtanú szerint közben még gyorsítani is próbált. Egy másik szemtanú a Bildnek arról beszélt, hogy a gázolás után többen megpróbáltak rátámadni a sofőrre, a rendőröknek kellett megvédeniük a feldühödött emberek haragjától.
A gázolás szándékos volt, nincs halálos áldozat

- közölte később a helyszínen egy rendőrségi szóvivő. A több tucat sebesült közül többen súlyos állapotban vannak. A gázoló egy 29 éves férfi, környékbeli, német állampolgár, a helyszínen elfogták. Szándékosan hajtott a tömegbe. Pontos indítéka még nem ismert. Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy tette merénylet, vagyis politikai vagy vallási indíttatású bűncselekmény.
A Hessen tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk - HR) jelentése szerint a rendőrségi szóvivő helyszíni nyilatkozatával nagyjából egy időben a tartományi belügyminisztérium közölte: egyelőre nem lehet kizárni, hogy merénylet volt a tömeges gázolás.
Volkmarsen Németország nyugati részén fekszik, Kassel és Göttingen térségében. A kisvárosban nagyjából hétezren laknak. A hétfői felvonulásra 1500 embert vártak a szervezők. A gázolás a farsangi időszak legfontosabb napjaként számon tartott húshagyó kedd előtti, hétfő (Rosenmontag) alkalmából tartottak felvonuláson történt.

A koronavírus felbukkanása óta eltelt egy hónap - mutatjuk a számokat

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.02.24. 14:44
Egy piacot fertőtlenítenek a kínai Daegu városban
Fotó: AFP
Valamivel több mint egy hónapja ütötte fel a fejét Kínában a Covid-19 nevű vírus, aminek híre legalábbis mindenkit elért. A statisztikák egyszerre megnyugtatóak és aggasztóak.
Vasárnapig 79 400-an fertőződtek és 2618-an haltak meg a Covid-19 elnevezésű, a kínai Hupej tartományban található Vuhan városából egy hónapja kiindult, jelentős részt jelenleg is ott tartott vírusfertőzésben - derül ki a worldometers.info/coronavirus/ részletes nyilvántartásából. Az immár egy hónapra visszatekintő adatsor utolsó napjai egyszerre adnak okot megnyugvásra és izgalomra egyaránt. Kedvező fejleménynek ítélhető, hogy a fertőzés terjedési üteme a múlt héten 1 százalék körüli értékre szelídült. Egy százalékos terjedést feltételezve még két év múlva sem haladná túl a fertőzöttek száma a százmilliót. Vasárnap 749-en fertőződtek meg, ami 23 százalékkal alacsonyabb a szombati 978-nál és január 25-e óta a második legalacsonyabb érték, amikor - igaz, csak módszertanváltozás miatt, február 12-én - állt a napi mutató 14 ezer felett is.
Tény ugyanakkor, hogy a kedvező folyamat a február eleje óta érvényben lévő, rendkívül szigorú kínai vírusvédelmi és karanténintézkedéseknek tudható be. Nem tudni, eme állapotok fenntarthatók-e hónapokig, vagy akár évekig. Kérdés, az 1,4 milliárdos lakosságú ország társadalma és gazdasága képes-e átvészelni ezt az időszakot arra várva, hogy kifejlesszék és beadják az érintetteknek az ellenszert. Ráadásul a jelek szerint a vírus egy hónap alatt lassan kiáramlott a fertőzésgócból. A világ számos országában egyre több a fertőzött és a haláleset. Ezek között akadnak szegényebb, úgy a hatékony ellenintézkedésekben, mint a tájékoztatásban, elmaradottabb államok, ahol gyorsabban és kevésbé látványosan terjedhet a kór. Aggasztóan emelkedik ama esetek száma is, amiket nem tudnak visszakövetni Vuhanig. Vagyis egyre több fertőző ember járhat-kelhet - akár gyanútlanul is - szabadon. Úgyszintén üröm az örömben, hogy vasárnap megugrott a halottak számának növekedési üteme. Míg az elmúlt napok során, tulajdonképpen örvendetes módon, a napi növekedési ütem 10, majd 5 százalék alá szelídült, a vasárnap elhunyt rekordszámú, 158 beteg ismét 6 százalékos emelkedés az előző napi számhoz képest. Ez jelentős kiugrás a szombaton elhunyt száz emberhez képest.
A halottaknak a fertőzötteknél egyre kevésbé mérséklődő emelkedési üteméből az is egyenesen következik, hogy aggasztóan emelkedik a halálozási ráta, vagyis a fertőzöttek és a halottak aránya. Pedig az a kezdeti, 3 százalék körüli értékekről február elejére 2 százalékra mérséklődött. Ám azóta szinte folyamatos az emelkedés. Így vasárnap az érték soha nem látott magasságba, 3,3 százalékra nőtt. Ez arra utal, hogy míg a terjedést jelenleg képesek valamelyest kordában tartani, a megfertőzöttek között nem sikerül érdemben leszorítani a halottak napi, immár száz feletti számát. Ez a folyamat nyilván nem tarthat a végtelenségig. Számításunk szerint, ha mindkét emelkedési ütem változatlan maradna, május elejére 150 ezer környékén elérné a halottak száma a fertőzöttekét. Remélhetőleg az elhunytak számnövekedése lassul vissza és nem a fertőződés lódul meg ismét. A látszólag kedvezőtlen fejleményeket ugyanakkor magyarázhatja a gyógyultak emelkedő száma. A vasárnapi, összesen 25 ezres számuk a fertőzöttek immár 32 százaléka, ami egyre növekvő arány. Igaz ugyanakkor az is, hogy a gyógyultak számának emelkedési üteme csökken.
A worldometers.info/coronavirus/ kimutatása szerint az elhunytak 15 százaléka 80 év feletti, 8 százaléka 70-79 éves, és így tovább lefelé. 10-32 éves korig az arány 0,2 százalék, 0-9 éves pedig nincs az elhunytak között. A férfiak halálozási aránya kétharmaddal magasabb a nőknél, amit az oldal a kínai férfiak körében jóval elterjedtebb dohányzással is összefüggésbe hoz. A február 6-i napról készült legutóbbi, hasonló elemzésünk óta az akkor mért 28-hoz képest 24-én már a világ 36 országában észlelték a Covid-19 jelenlétét. Ez idő alatt a Kínán kívül fertőzöttek aránya 1-ről 3, a külföldön elhunytak aránya pedig 0,4-ről 1,3 százalékra nőtt. Magyarország szempontjából aggasztó, hogy Olaszország a Kína-közeli Japán és Dél-Korea után (Szingapúrt, illetve Hong Kongot megelőzve) a világ harmadik legfertőzöttebb állama 224 beteggel és öt elhunyttal. A lista tanúsága szerint Közép- és Dél-Amerika változatlanul "tiszta", de Afrikában is mindössze egy fertőzött személyt tartanak nyilván.