Karácsony Gergely: Minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad

Publikálás dátuma
2020.02.25. 14:54

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester bízik abban, hogy nem kell már sokáig együtt élni „ezzel az utálatos törvénnyel”.
Szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetését. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy az egyik pont a budapesti színházak finanszírozása lesz. Ebben pedig az az ígérete a kiindulópont, amelyet a decemberi Madách téri tüntetésen tett.
„Azt mondtam ott, megvédjük a színházainkat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban. A vállalás betartása tehát nem veszélyeztetheti a város működőképességét”

- jegyezte meg a főpolgármester. Karácsony Gergely az alábbiakban összegezte, hogy főváros milyen irányelveket képviselt a kormánnyal szemben a tárgyalásokon:
  • Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad.
  • A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.
  • A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati –, és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is.
  • Biztosítani kell a független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják, a fővárosi művészek esetén pedig ennek a támogatásnak az elosztásáról a főváros által jelölt kuratórium dönt elvszerű módon.
  • A fővárosi Szabad-Tér Színházat - amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését.
Karácsony Gergely leszögezte, hogy megvédik a kormányzati befolyástól a színházakat. Bejegyzését azzal zárta, hogy a kialakult helyzetet a kormány kényszerítette a fővárosra, de a városvezetés abban bízik, hogy nem kell már sokáig együtt élni „ezzel az utálatos törvénnyel”. Karácsony Gergely januárban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy csak olyan megállapodást fognak aláírni a finanszírozásról, ami kiszámítható és politikai alkuktól független működést biztosít a színházaknak.

Gulyás ultimátumot adott Karácsonynak

A kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé - közölte kedden Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a Fővárosi Közgyűlés szakmai bizottsága egyhangú döntéssel támogatta a Szabad Tér Színház eddigi igazgatója, Bán Teodóra pályázatát, Benkő Nóráét viszont elutasította, Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére utóbbi jelölt megválasztását javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek.

Szerző
Frissítve: 2020.02.25. 16:09

Jogerős az ORÖ elnökét vesztegetés miatt elmarasztaló ítélet

Publikálás dátuma
2020.02.25. 13:45
Balogh János az Országos Roma Önkormányzat 2018 februári közgyűlésén
Fotó: Népszava
Helybenhagyta a Balogh Jánosra, az Országos Roma Önkormányzat elnökére első fokon vesztegetés miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést a Debreceni Ítélőtábla.
Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta, az első fokon eljáró törvényszék 2019. október 24-én ítélte vesztegetés bűntette miatt egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre B. J. vádlottat. A bíróság által megállapított – a vádirattal lényegében egyező – tényállás szerint az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forintos kampánycélú támogatást kapott. A vádlott 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, a vádlott azt mondta, hogy azt nem tartják meg. Egy néhány nappal későbbi találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy annak cége állítson ki egy 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ, mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Az ORÖ elnöke a férfinak azt mondta, hogy a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki. A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített. A tavaly októberi ítélet indoklásában elhangzott, mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.
Szerző
Témák
ORÖ ítélet

A KSH szerint 9,8 millió fő alá ment Magyarország népessége

Publikálás dátuma
2020.02.25. 13:23

Fotó: Népszava
Kisebb születésszám, és jelentősen több házasságkötés jellemezte a tavalyi évet.
Tavaly a születések száma 0,7, a halálozásoké 1,1 százalékkal kevesebb volt, mint 2018-ban, ennek következtében a természetes fogyás 2 százalékkal, 838 fővel csökkent 2018-hoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2019. január-decemberben 89 200 gyermek jött világra, ami 607-tel, 0,7 százalékkal elmaradt a 2018. évi születésszámtól.

Tavaly 129 600-an haltak meg, 1,1 százalékkal, 1445-tel kevesebben, mint egy évvel korábban. Januárban, februárban és júniusban növekedett a halálozások száma. A legnagyobb mértékű, 20 százalékos emelkedés januárban történt, vélhetően az influenzajárvány miatt.  Az élve születések száma kisebb mértékben csökkent, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás a 2018-as 41 238-cal szemben 40 400 volt, ami 2 százalékos csökkenést jelent.
Kiemelték, hogy 65 300 pár kötött házasságot. Ez jelentősen, 28 százalékkal, 14 472-vel több az egy évvel korábbinál. 2019-ben kötötték a legtöbb házasságot 1990 óta.

Az adatok szerint ezer lakosra 9,1 élve születés és 13,3 halálozás jutott tavaly, mindkettő 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint 2018-ban. Mindezek következtében a természetes fogyás 4,1 ezrelékes értéke is 0,1 ezrelékponttal csökkent.  A lakónépesség becsült száma a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 2019 végén 9 millió 769 ezer fő volt.
Szerző