Előfizetés

Orbán Viktor nem uszított – tárta fel az ügyészség

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.02.25. 15:59

Fotó: Béres Márton / Népszava
Elutasította a gyöngyöspatai ügyben a kormányfő ellen tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség.
Horváth Aladár úgy érezte, kötelessége jogi lépéseket kezdeményezni Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben a gyöngyöspatai ügyben tett kijelentései miatt – írtuk január közepén. A polgárjogi politikus a Legfőbb Ügyészség előtt tartott tájékoztatóján számolt be arról, hogy a Magyarországi Roma Parlament Egyesület nevében büntetésfeljelentést tesz, amiért a kormányfő az iskolai elkülönítés miatt megítélt kártalanítás apropóján „sértő, rágalmazó és gyűlöletre uszító” közlésre ragadtatta magát. Ismeretes: Orbán arról beszélt, hogy Gyöngyöspatán az „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai” nagy összeghez jutnak „mindenfajta munkavégzés nélkül”, ami „mélyen igazságtalan”. A kormány nem akarja kifizetni az érintetteknek megítélt kártérítést. Az elhangzottak Horváth Aladár szerint megalapozzák a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját: a kormányfő által elmondottak megfélemlítő erővel hatnak, mert kisebbségellenes indulatokat keltenek. A Központi Nyomozó Főügyészségtől megérkezett az elutasító határozat – tájékoztatta lapunkat Horváth Aladár. A hivatali visszaélés bűntettének tényállásán túlmenően az ügyészség – a feljelentő által hivatkozott minősítéstől eltérően – nem a becsületsértés, hanem a közösség elleni uszítás törvényi tényállásának keretein belül bírálta el a feljelentést. A közösség elleni uszítás megvalósulásához nem elegendő az ellenérzések kedvezőtlen, vagy sértő nézetek „meghökkentő, esetleg hangulatkeltő” közzététele. Olyan „feszültséget gerjesztő” magatartásra is szükség van, amely emberek nagyobb tömegében a „szenvedélyeket oly mértékben tüzeli fel”, hogy az gyűlölet kiváltására, ezzel pedig a társadalmi rend és béke megzavarásához vezet. Az ügyészség megállapítása szerint a feljelentés tárgyát képező miniszterelnöki közlések „ilyen jelleggel nem bírnak, uszítónak nem minősülnek, így a közösség elleni uszítás tekintetében sem tényállásszerűek”.

Ultimátumot adott a kormány: Bán Teodórán múlhat a színházi egyezség

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 15:56

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé - közölte kedden Gulyás Gergely.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján közölte: bár az illetékes szakmai bizottság egyhangú döntéssel támogatta a Szabad Tér Színház eddigi igazgatója, Bán Teodóra pályázatát, Benkő Nóráét viszont elutasította, Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére utóbbi jelölt megválasztását javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek. Gulyás Gergely szerint a történtek előtt megállapodás közeli helyzet alakult ki a kormány és a főváros közötti tárgyalásokon a színházak finanszírozásáról, ám most borulhat a március 1-jéig elérni tervezett megállapodás. Kitért arra, hogy a színházakról szóló, tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás alapján a főváros dönt arról, önállóan vagy az állammal közösen működteti a színházakat, vagy ezt a feladatot átengedi az államnak. "A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat semmibe veszi a szakmai bizottság álláspontját. A színházművészeti bizottságnak három politikához köthető személy, Tóth József szocialista polgármester, Hassay Zsófia fideszes fővárosi képviselő, valamint Fülöp Péter, az Emmi képviselője mellett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, valamint két Kossuth-díjas előadóművész, Márton Éva és Zsuráfszky Zoltán, illetve a munkavállalók részéről Mádi Zoltán tagja" - fejtette ki a miniszter. Elmondta, hogy Bán Teodóra általános megelégedésre vezette az elmúlt években a Szabad Tér Színházat, politikai elfogultsággal, befolyással soha nem vádolták tevékenységét.
Bán Teodóra
Fotó: Népszava

Karácsony Gergely: Minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad

Szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetését. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy az egyik pont a budapesti színházak finanszírozása lesz.  Az alábbiakban összegezte, hogy főváros milyen irányelveket képviselt a kormánnyal szemben a tárgyalásokon: 
  • Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad.
  • A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.
  • A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati –, és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is.
  • Biztosítani kell a független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják, a fővárosi művészek esetén pedig ennek a támogatásnak az elosztásáról a főváros által jelölt kuratórium dönt elvszerű módon.
  • A fővárosi Szabad-Tér Színházat - amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését.
Karácsony Gergely leszögezte, hogy megvédik a kormányzati befolyástól a színházakat. Bejegyzését azzal zárta, hogy a kialakult helyzetet a kormány kényszerítette a fővárosra, de a városvezetés abban bízik, hogy nem kell már sokáig együtt élni „ezzel az utálatos törvénnyel”.   

Karanténba szállítottak egy magyar kamionsofőrt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.25. 15:44

Fotó: Béres Márton / Népszava
Lombardiában járt a korlátozások előtt, utána nem érzte jól magát. A Tenerifén lezárt szállodában is vannak magyarok.
Senki sem tudja, mit hoz a holnap, nem zárható ki a vírus magyarországi megjelenése - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Majd az olasz koronavírus-helyzetről szólva elárulta:
egy magyar kamionsofőr azzal hívta fel a római magyar követséget, hogy a karantén bevezetése előtt Lombardiában járt, azóta hazatért, és nem érzi jól magát.

Nem volt lázas ekkor, de karanténba szállították, a Szent László Kórházba. Egy másik magyar kamionsofőr a milánói konzulátus számát hívta azzal, hogy a lombardiai karanténban rekedt. Ő jól érzi magát, elkülönítése Menczer szerint a kamionjának hála biztosított. Az olasz hatóságok közölték, az ottani fertőzöttek között magyar állampolgár nincs.
Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A tenerifei szállodában is vannak magyarok

A tiszteletbeli magyar konzul nem hivatalos forrásból úgy tudja, a Tenerifén karantén alá vont szállodában vannak magyarok - árulta el Menczer. A becsléseket nem kívánta megosztani a sajtótájékoztató közönségével, később az ATV-nek viszont azt nyilatkozta:
5 magyar van a tenerifei hotelban.

A tiszteletbeli konzul két családdal lépett kapcsolatba. Menczer arról is beszélt, elrendelték, hogy Madridból is utazzon Tenerifére egy konzul, és ha a szállodában lévő magyarok száma indokolja, a külügy még több munkatársa megy majd.
A Kínában lévő magyarok helyzete változatlan, jól vannak. A japán karanténban lévő, pozitívra tesztelt magyart kórházba szállították. Őt még egyszer tesztelik, aztán megfigyelő központba viszik - továbbra sincsenek tünetei.