Előfizetés

"Távgyógyítók" ellen emeltek vádat Nógrádban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 19:07

Fotó: illusztráció / Shutterstock
A büntetett előéletű "médiumot" és a korábban ugyancsak elítélt társát csalással vádolja az ügyészség.
A Salgótarjáni Járási Ügyészség egy 32 éves férfi és 42 éves társa ellen emelt vádat, akik gyógyító szolgáltatást ígérve 98 ezer forintot csaltak ki egy sértettől. A 32 éves elsőrendű vádlott
gyógyító médiumként hirdette magát tavaly júliusban egy közösségi oldalon.

Egy 64 éves ember felvette velük a kapcsolatot, akinek azt ígérték, hogy meg tudják gyógyítani távol lévő lányát. A "távgyógyításért" három alkalommal kaptak pénzt, összesen 98 ezer forintot.
Az elsőrendű vádlott nem rendelkezett képzettséggel, nem szerepel az egészségügyi dolgozók nyilvántartásában, így egészségügyi - közte természetgyógyászati - tevékenység önálló végzésére nem volt jogosult, amivel társa is tisztában volt. A két büntetett előéletű vádlott ellen az ügyészség társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat.

Alaptalannak tartja a bőnyi rendőrgyilkos perújítási kérelmét az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:45

A vádhatóság szerint nincs ok az eljárás megismétlésére.
A Győri Fellebbviteli Főügyészség alaptalannak tartja a bőnyi rendőrgyilkos perújítási kérelmét, és ezzel az észrevétellel küldte el az indítványt a Győri Ítélőtáblának - derül ki az ügyészségi közleményből. Győrkös Istvánt a Szombathelyi Törvényszék másodfokon jogerős ítéletével emberölés bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját pedig 25 évben állapította meg.
A jogerős ítélet ellen az elítélt védője perújítást kezdeményezett, illetve azt, hogy rendeljenek el perújítási nyomozást. Azt kérte, hogy rendeljék el a sértett holttestének exhumálását, majd igazságügyi orvos-, fizikus-, vegyész és fegyverszakértői vélemény beszerzését, és kutassák fel a túsztárgyaló és Győrkös István között folytatott beszélgetés hangfelvételét.

Az alapeljárásban a bíróság bizonyítékként felhasznált igazságügyi orvos-, fizikus-, vegyész-, vérmorfológiai-, fegyver-; egyesített orvos- és fegyver-; egyesített orvos-, fegyver- és fizikus-; egyesített vérmorfológiai-, fegyver- és fizikusszakértői véleményeket, és meghallgatta a szakértőket. Foglalkozott a hangfelvétellel is, míg elutasította az egyesített orvos-, fegyver-, nyom-, textil-, fizikusszakértő kirendelésére és a sértett exhumálására ismételten, az első- és a másodfokú eljárásban tett védelmi bizonyítási indítványokat. 
Az ügyészség azt írta, hogy a védelem a perújítási indítványában az alapeljárásban tett korábbi bizonyítási indítványait ismételte meg, az alapeljárásban elutasított, mellőzött bizonyítási indítványok ismételt előterjesztése a bírósági gyakorlat szerint viszont nem perújítási ok.

A vád szerint Győrkös István ismert hungarista 2016. október 26-án bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával Győrkös tüzet nyitott a házkutatást tartó rendőrökre, és halálosan megsebesített egy őrnagyot.

Segítséget színlelve egy idős asszony mobiltelefonjával töltötte fel saját egyenlegét egy pécsi férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.25. 10:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kihasználta, hogy a hölgy nem értett a készülékhez.
A Pécsi Járási Ügyészség minősített csalás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki segítség látszatát keltve tévesztett meg egy idős hölgyet egy telefonszaküzletben - számolt be róla az ügyészség. A vád szerint a vádlott 2019 júniusában Pécsen egy mobilszolgáltató üzlet előtt több más személlyel együtt az üzlet nyitására várakozott. Egy 80 éves asszony is ott várt. A jelenlévők a nyitás késése miatt zúgolódtak, mire a sértett hangosan közölte, hogy ő csak azért várakozik, hogy SMS-szolgáltatását beállítsa. Mindezt meghallotta a vádlott is, aki beszélgetni kezdett a nővel. A sértett segítséget kért a férfitól telefonja beállításához, ezért át is adta a készüléket a férfinak.
A vádlott kihasználta, hogy az időskorú sértett nem ért a készülékhez, és a hölgy telefonjáról, annak számlájáról 15 ezer forinttal feltöltötte saját mobilszámának egyenlegét.

Ezután visszaadta a telefont és közölte a sértettel, hogy nem tud segíteni neki. A hölgy ekkor még nem észlelte, hogy a vádlott kárt okozott neki, ezt később rokonai vették észre. A közvetítői eljárásban a vádlott megtérítette a kárt, azonban a bűncselekmény súlyossága miatt a férfival szemben vádat emelt az ügyészség.
A vádlott cselekménye alkalmas arra, hogy megállapítsák a bűncselekmény felismerésére, vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettét.