Előfizetés

Pánikba esés helyett még mindig a kézmosás a „tuti” vírusmegelőző tipp

BJ
Publikálás dátuma
2020.02.26. 15:20

Fotó: Henglein and Steets/Cultura Creative / AFP
A koronavíruson kívül a különböző ijesztgetések, „tuti” tippek is gyorsan terjednek a közösségi oldalakon, a legtöbbnek nincs vagy legalábbis ellenőrizhetetlen az igazságtartalma, a megelőzés legjobb módja még mindig a józan ész megőrzése és az alapvető higiéniai szabályok betartása.
Már Európában is terjed a koronavírus, a szomszédos országokban is betegedtek meg emberek, ez alkalmat ad az ijesztgetésre, pánikkeltésre, amire a közösségi oldalak ideális terepet biztosítanak. Pillanatok alatt mindenkihez eljutnak a különböző nagy „megmondások”, figyelmeztetések, tanácsok, „tuti” tippek, amelyeknek legtöbbször nincs vagy legalábbis ellenőrizhetetlen az igazságtartalma. A legújabb, villámgyorsan keringő körlevél egy olasz orvosnak tulajdonít megbízható (gyanús, ha ez le is van írva) forrásból származó tanácsokat. 
Bár kétségtelenül – egyelőre – nincs pontos információ az új vírus megjelenési formáiról, viselkedéséről, tüneteiről, és mivel a „rendes” influenzajárvány kellős közepén is vagyunk, nem kell pánikba esni akkor sem, ha hirtelen nem érezzük jól magunkat. Nem tudni, van-e igazság abban, hogy ha náthásak vagyunk, nincs ok az aggodalomra, mert a koronavírus száraz köhögéssel jár, tüdőgyulladást okoz, orrfolyást nem. Arról is megoszlanak még a szakértői vélemények, hogy az új vírus elpusztul-e magas hőmérsékleten vagy direkt örül neki, de a keringő okosságban megelőzésként ajánlott napozás, meleg víz vagy tea fogyasztása legalább biztosan nem árt, főleg ha utóbbit nem cukrozzuk agyon, és a borongós időben jól is esik.
Ne vegyük készpénznek a vírus ilyenformán terjedő jellemzését sem, a körlevél szerint olyan nagy méretű, hogy az arcmaszk „megfogja”, és elég, ha csak tízlépésnyi távolságot tartunk egy éppen tüsszentő embertől. Vagy nem, de a kibicnek semmi sem drága alapon valószínűleg soha nem derül ki, kitől, hogyan és mikor kapunk el bármilyen fertőzést. Az „észosztó” bejegyzés szerint a koronavírus először a torkot támadja, 5-6 napra van szüksége, amíg tüdőgyulladást okoz. Ez akár lehet igaz is, de valószínűbb, hogy szervezetfüggően alakul ki a betegség, és a lefolyása akár egyénenként eltérő is lehet.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január végi hivatalos tájékoztatása szerint a betegség tünetei – láz, köhögés, nehéz légzés, levertség – hasonlóak a megfázás vagy az influenza jeleihez. Megelőzéséhez a többi cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés kivédését is szolgáló higiéniai szabályok betartását ajánlják, így az alapos, lehetőleg alkoholos, fertőtlenítő hatású szappannal történő gyakori kézmosás, a zsebkendő használata, a nagy tömeg és lehetőleg a beteg emberek és az érintett területek kerülése segíthet elkerülni a fertőzéseket. Segíti az ellenállást az egészséges élelmiszerek: zöldségek, gyümölcsök és sok C-vitamin fogyasztásával megerősített immunrendszer, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Célszerű minél többet friss levegőn tölteni, de fontos, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzünk, lehetőleg ne fázzunk meg. Fontos a rendszeres testmozgás, de a sok pihenés és a stresszoldás is.
Az EgészségKalauz friss cikke szerint a betegség lappangási ideje 1-14 nap, a légutakat támadó koronavírus ekkor is képes továbbterjedni. A tünetek kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez, magas láz, fáradékonyság és gyengeség, légzési nehézségek, légszomj, száraz köhögés jelezheti. Az elsődleges tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva, de szövődménye lehet veseelégtelenség és halál is. A fertőzés az esetek nagyjából 75-80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tüneteket okoz, eddig az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. A halálos áldozatok a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségben, szívproblémákban, cukorbetegségben szenvedtek vagy idősebbek voltak. 
Még nincs speciálisan a koronavírus okozta fertőzésre ható gyógyszer. Mivel a megbetegedést vírus okozza, az antibiotikumok hatástalanok, sőt szedésük veszélyes is lehet, növelheti rezisztens, úgynevezett szuperkórokozók kifejlődésének esélyét is. Az orvosi kezelés a tünetek enyhítését, az életfunkciók stabilitásának megőrzését célozza.

Emberi őssejtekkel gyógyítottak meg cukorbeteg egereket

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:01
Képünk illusztráció
Fotó: FRISO GENTSCH / AFP
Még sok mindent kell kidolgozniuk a kutatóknak, hogy a módszer használható lehessen a diabétesz kezelésében.
Emberi őssejteket alakítottak át inzulintermelő sejtekké a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói, és egereken szemléltették, hogy ezeknek a sejteknek a szervezetbe juttatásával kontrollálni lehet a vércukorszintet és kilenc hónap alatt gyakorlatilag meggyógyították a diabéteszes egereket. Eredményeiket a Nature Biotechnology című lapban mutatták be.
„Az emberi őssejtek inzulintermelő bétasejtté, idegsejtté vagy szívsejtté való átalakításakor általánosan jelentkező probléma, hogy olyan más sejteket is létrehozunk, amelyekre nincs szükség. Minél több ilyen sejt keletkezik, annál kevesebb fontos sejt jön létre a terápia szempontjából” – mondta Jeffrey R. Millman, A Washington Egyetem kutatója.
Néhány éve ugyanezek a kutatók fedezték fel, hogyan lehet emberi őssejteket olyan hasnyálmirigy-sejtekké alakítani, amelyek inzulint termelnek. Ekkor egy új technika alkalmazásával Millman és csapata a bétasejt létrehozása során jóval kevesebb melléktermék-sejtet állított elő.
A technika a sejtek belsejét szervező, úgynevezett citoszkeletont, a fehérjeszálakból álló bonyolult rácsot érinti. Ez adja meg a sejt formáját és teszi lehetővé, hogy interakcióba lépjen környezetével. „Képesek voltunk több bétasejtet előállítani, és ezek a sejtek jobban is funkcionáltak az egerekben, néhányuk több mint egy éven át gyógyult maradt” – mondta Millman.
Még mindig sok mindent kell kidolgozniuk a kutatóknak ahhoz, hogy ez a módszer használható lehessen cukorbetegek kezelésében. Következő lépésként a kutatók a sejteket hosszabb időn át, nagyobb állati modelleken fogják tesztelni és azon dolgoznak, hogy automatizálják az eljárást – fejtette ki a kutató.

A világlista élmezőnyében a legjobb magyar burgerező

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 13:46

Fotó: Pexels
Magyarország nemhogy felkerült a világ burgertérképére, a legjobbak 50-es listáján is előkelő helyet fogott.
Idén is elkészítette a világ legjobb 50 hamburgerezőjének listáját a Big 7 Travel utazási magazin, amelyen a világ burgertérképén már egy ideje szereplő Bamba Marha Burger Bár a negyedik helyre került. A már több budapesti üzlettel is rendelkező burgerező korábban az európai lista 6. helyezettje, majd pedig a magyarországi burgerezők legjobbja is lett.
Az utazási magazin, mint írják, burgerlázban ég. Bár nagy élvezettel vizsgálják világszerte a turisták által is kedvelt helyi ételeket, van úgy, hogy néha „csak valami kényelmesre, például a világ egyik legjobb hamburgerére vágyunk.” Ehhez nem is kell messzire menni, szinte mindenhol, az Ausztráliában, Kanadában, az USA-ban és az Európában ehetőek ugyan stílusban, méretben, típusban és öntetekben is különbözhetnek, de a nagyszerűség közös bennük. 
A listára a korábbi évekhez hasonlóan a világ minden országából válogattak burgerezőket, a rangsor kialakításában a szerkesztők, gasztro-szakértők, -bloggerek mellett jelentős szerepe volt a magazin kétmilliós olvasótáborának is. Az értékelésnél a hamburger-lelőhelyek online értékeléseit, megjelenéseit, valamint a releváns blogok véleményét is figyelembe vették. 
A világ legjobbjának egy, az új-zélandi Aucklandban, másodikjának a kanadai Windsorban, bronzérmesének pedig az ausztráliai Adelaide-ben található burgerezőt választottak. A teljes lista itt található.
A hamburgerekről lesz szó lapunk pénteken megjelenő Fővárosi Negyed című mellékletének gasztro rovatában is.