Előfizetés

Hat ország alig pár nap alatt – így száguldott széjjel a vírus az olasz gócpontból

Hauser Zorka írása Népszavának
Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:47
Útlezárás az olaszországi Vo' Euganeo település határában
Fotó: MARCO SABADIN / AFP
A vírus nem tiszteli a határokat, így az olasz hatóságok hiába próbálkoznak, amíg a többi ország nem szánja el magát drasztikus lépésre.
Olaszország a koronavírus európai központjává vált az utóbbi hetekben. Az észak-olasz területeken egyre nagyobb a pánik, a fertőzöttek száma csak nő, 11 emberrel végzett a kór. Felállították Európa legnagyobb karanténját: egész városokat kerít el és felügyel a rendőrség és a katonaság Lombardia és Veneto tartományban, egyetemeket és iskolákat zárnak be, elmaradt a velencei karnevál és üresek az utcák Milánóban. Ám Azonban drasztikus belföldi intézkedések nem biztosítják a környező országok biztonságát – főként azért, mert az olasz hatóságok nem léptek időben. Egyre több országban bukkan fel olyan, a koronavírus tüneteivel kezelt beteg, aki vélhetően korábbi olasz útján fertőződött meg. Az egyik első nyugat-európai beteg egy, a svájci Ticinóban élő férfi, aki február 15.-én kaphatta el a fertőzést Milánóban. A Balkán első megerősített betege pedig egy horvát férfi, aki szintén megjárta Olaszországot. Spanyolország első koronavírus esetét (egy nőnél jelentkezett Barcelónában) szintén egy észak-olaszországi tartózkodásnak köszönheti. Sőt a spanyol üdülőparadicsom Tenerife szigeten sincsenek a nyaralók biztonságban – egy „vírus-pozitív” olasz házaspár miatt több mint 1000 vendég rekedt egy hotelben. Egy fiatal olasz pár is megerősítetten elkapta a vírust Tirolban, így Ausztria is a fertőzött országok közé tartozik. Házukat elzárták a külvilágtól – ráadásul egyikőjük egy hotelban dolgozott, a szállodát szintén kénytelenek voltak a hatóságok karantén alá vonni (itt 9 embert figyelnek meg). Franciaországban és Németországban szintén jelentettek be újabb beteget, nem nehéz kitalálni, hogy mindkét esetben olaszországi látogatás előzte meg a fertőzést. Azaz kiszámíthatatlan, miként terjed Európában a fertőzés az észak-olasz gócpontokból startolva. Olaszország a Kínán kívüli 3 globális terjedés központ egyike, közvetlenül fenyegeti Európát, a környező országok mégsem zárták le a határokat. Pedig maga az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza is szomorúan konstatálta, hogy a vírus nem tiszteli a határokat. Azért valamit próbálnak tenni az olasz hatóságok: a rendőrég nem engedi át sem az autósokat, sem a bicikliseket gyalogosokat a határokon. Olaszországból érkező vonatokat ellenőriznek, többek között egy Velencéből Németországba tartó szerelvény a Brenner-hágónál megállásra kényszerült, és csak negatív eredmények után mehetett tovább.

Görögországban is felütötte fejét a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:41
A szaloniki Ahepa kórház
Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Az első fertőzött Észak-Olaszországból hozhatta haza a kórokozót, jelenleg is megfigyelés alatt tartják.
Görögországban is megjelent az új koronavírus: az első beteg egy 38 éves görög nő, aki járt Észak-Olaszországban - mondta el Szotirisz Ciodrasz, az athéni egészségügyi minisztérium illetékese. Beszámolója szerint a nő jó állapotban van, és megfigyelés alatt tartják Szalonikiben. A hatóságok megállapítják, hogy kikkel lépett kapcsolatba, és közeli ismerőseit elkülönítik másoktól. A 11 millió lakosú Görögországot évente több mint 30 millió turista keresi fel. Az országban 13 kórházat jelöltek ki a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.
Az új koronavírus több mint 2700 emberéletet követelt, a fertőzöttek száma körülbelül 80 ezer. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a vírus gócpontjának számító kínai Hupej tartományban történt. A kórokozó eddig több mint 30 országban jelent meg. Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az Index szerint már 12 halálos áldozata van a fertőzésnek és 374 betegről tudnak. Franciaországban már két életet követelt a betegség, és nem zárható ki, hogy egy Ausztriában elhunyt olasz nő halálát is koronavírus-fertőzés okozta. A magyar hatóságok jelenleg két magyar fertőzöttről tudnak:  egy nőt Bécsben tartanak karantén alatt, és megfertőződött a Diamond Princess japán turistahajó egyik magyar  alkalmazottja is - mindkettőjük állapota stabil. 

Ismét Újdelhi a világ legszennyezettebb fővárosa

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:20

Fotó: NOEMI CASSANELLI / AFP
Bár a javulás jelei is érezhetőek, India továbbra is komoly légszennyezettségi problémával küzd.
India fővárosa 2018 után 2019-ben is világviszonylatban a legszennyezettebb levegőjű főváros. Ezenkívül Indiában van a világ 30 legszennyezettebb városa közül 21 – közölte az IQ AirVisual, légszennyezettséget vizsgáló svájci cég, amely finomszemcsés anyagok (PM2,5) koncentrációját vizsgálja a városkörnyéki területek levegőjében.
A szennyezés súlyosságát úgy határozzák meg, hogy megmérik, mennyi a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű (PM2,5, azaz 2,5 mikronos) szálló por a levegőben. Ezek a részecskék rendkívül ártalmasak, bejutnak a tüdő mélyére. A PM2,5 magas koncentrációja súlyos betegségeket, köztük rákot és szívproblémákat okozhat.
Újdelhiben 2019-ben a PM2,5 átlagos éves mennyisége egy köbméternyi levegőben 98,6 volt, több mint a duplája Pekingének, ahol az év során átlagosan 42,1 részecske volt egy köbméter levegőben. Peking a kilencedik legszennyezettebb város a világon.
Újdelhi levegőjének toxikusságát a járművek, az ipari kibocsátás, az építkezéseken keletkező por, a szemétégetőkből felszálló füst és a közeli mezőkről származó, szálló növényi maradványok okozzák. Tavaly a több mint 20 millió embernek otthont adó Újdelhi lakossága novemberben és decemberben – amikor a szennyezettség szintje a legmagasabb volt – mindössze négy napon át lélegezhetett be „mérsékelten szennyezett” vagy „elégséges” minőségű levegőt. Az év végén a hatóságok a légszennyezettség okozta krízist közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánították és kétszer is bezárták az iskolákat.
A tanulmány ugyanakkor kitér arra, hogy Indiában „széleskörű javulás” volt észlelhető 2019-ben a PM2,5 szintjében az egy évvel korábbi értékekhez képest. Ez többnyire a kedvezőbb meteorológiai körülményeknek, a kormánynak a levegő tisztításáért tett erőfeszítéseinek és a gazdasági lassulásnak köszönhető. „A fejlődés ellenére India továbbra is komoly légszennyezettségi problémával küzd” – áll a tanulmányban.