Előfizetés

Már otthon van a magyar nő, aki koronavírus-gyanúval feküdt a bécsi kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 18:01

Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP
Légúti fertőzéssel már otthon fekszik karanténban.
Negatív lett a teszt eredménye Miháczi Beának, aki a bécsi Ferenc József Császár Kórházban feküdt koronavírus-gyanúval. Az utazóblogger Facebook-oldalán jelentette be, hogy már otthon van, betegszállítóval vitték haza. A laborvizsgálat szerint légúti fertőzése van, de bízik abban, hogy gyógyszerekkel hamar túl lesz rajta. Otthonában van karanténban.
A magyar operatív törzs sajtótájékoztatóján is elhangzott, hogy két magyarnál diagnosztizálták a kórt, egyikük Ausztriában tartózkodik jelenleg, a másik pedig Japánban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem árulta el a beteg nevét. Az Index azt írja: több forrásból is úgy értesült, hogy Gulyás Gergely szerda délelőtt ugyanarról a nőről beszélt, akiről most kiderült, hogy nem fertőzött.   A Pénzcentrum vette észre, hogy a tájékoztató után a blogger közösségi oldalán bejelentette, hogy még várja a laborvizsgálat eredményét. Azóta viszont megkapta, és kiderült, hogy az negatív lett. Miháczi Bea két hete érkezett vissza Olaszországból, azóta magas láza van és köhögése sem szűnik, ezért került végül a karanténba.

Újabb jobbikosok hagyják ott a pártot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 17:08

Fotó: Népszava
Bogdán Szabolcs, a párt előző debreceni elnöke közölte: rajta kívül öten jelezték, hogy kilépnek a Jobbikból.
Kilépett a Jobbikból Bogdán Szabolcs, a párt előző debreceni elnöke, egykori megyei sajtófőnöke és a 2. számú választókerületi szervezője – írja a dehir.hu. Bogdán Szabolcs közleményében úgy fogalmazott: „Nehéz szívvel hoztam meg a döntést, mert az ember nem könnyen hagy maga mögött 13 évet, amit ennek a pártnak az építésével és szervezésével töltött. De már a legkisebb esélyét sem látom, hogy valaha is visszatérhetünk arra az útra, amelyet a párt alapító okirata számunkra világosan kijelölt. Én viszont a jövőben is szeretnék a barátaim, ismerőseim és határon túli nemzettestvéreim szemébe nézni, és kijelentem, hogy a Jobbik jelenlegi irányvonalával azonosulni nem tudok. A legutóbbi kongresszus óta tapasztalt folyamatok – bolsevik típusú leszámolások, a nemzeti értékelvű politizálás teljes feladása – mind abba az irányba mutatnak, hogy számomra a jelenlegi elnökséggel való együttműködés nem lehetséges. Én valaha egy bajtársi szövetségnek léptem a kötelékébe, de mára ez a kötelék megszűnt létezni, én pedig nem kívánok tovább olyan célokért dolgozni, amelyek a meggyőződésemmel ellentétesek.” Bogdán hozzátette:
rajta kívül öt debreceni tagtársa (akik korábban önkormányzati képviselőjelöltek voltak) jelezte felé, hogy hasonlóan látják a pártban kialakult helyzetet és ők is kilépnek a Jobbikból a mai napon.

Börtönbüntetést kért az ügyészség a volt polgármesterre, aki közpénzből szerelte fel otthonát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 16:22

Fotó: Shutterstock
Bojlert, plazmatévét, turmixgépet is vett az egykori fideszes polgármester.
Letöltendő szabadságvesztés is várhat arra a Hajdú-Bihar megyei volt fideszes polgármesterre, aki közpénzből szerelte fel otthonát bojlerrel, plazmatévével, turmixgéppel és más műszaki cikkekkel – írja a Magyar Hang a birtokába jutott vádirat alapján.
Köteles István egykori álmosdi polgármestert nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével és költségvetési csalás bűntettével vádolták meg. A jegyzőnek, Cs. L.-nek pedig bűnsegédként elkövetett kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétsége miatt kell felelnie a bíróságon.

A polgármester terhére rótt cselekmények összesen öt évet ölelnek fel. A tévét, blue-ray-lejátszót, bojlert úgy szerezte be közpénzből, hogy a vásárlásról sem előtte, sem utána nem tájékoztatta a képviselő-testületet. Az ügyészség szerint a műszaki cikkeket senki sem látta, csak a számlák alapján vették leltárba. Emellett a vádirat szerint 2014-ben és 2015-ben is utasított egy hivatali dolgozót készpénzfelvételi utalvány kiállítására. Ezzel a pénzt felvette a bankban, de nem fizette be a házipénztárba. „Papíron” viszont bevételezte, majd vásárlás előleg címén kiadásként lekönyvelte. Miután kiderültek a trükkök, 2016-ban a polgármester megpróbálta „rendezni” a hiányt. Leszámlázott például számos olyan rendezvényt, amelyeket valójában sohasem tartottak meg. Köztük a Független Magyarország napját, amelynek nincs hagyománya se Álmosdon, se az országban. Ráadásul a mindössze 1600 lelkes faluban sem tudtak az eseményekről az intézményvezetők, az egyházak vezetői, vagy a képviselő-testületi tagok. Az ügyészség szerint a polgármester egy hivatali dolgozót utasított utólag plakátok készítésére, majd számlákat is kért az önkormányzat egyik beszállítójától. A vádirat alapján Köteles 2015 végén kezdeményezte, hogy a jegyző utasítsa a hivatal pénzügyi munkatársát polgármesteri jutalom átutalására. Így jutott nettó 300 ezer forint extra közpénzhez. Ez viszont jogszerűtlen volt, mivel a képviselő-testület nem tudott róla, így meg sem szavazta azt. Ráadásul a jegyzőnek ilyen utasításra nem volt felhatalmazása.
A lap úgy tudja, hogy az ügyészség letöltendő szabadságvesztést kért az egykori polgármesterre.

A település vezetője ellen 2016-ban kezdeményezett az egyébként fideszes többségű testület az ellenzékkel közösen belső vizsgálatot. A fegyelmi vizsgálatot követően végül 2017 októberében a Debreceni Törvényszék jogerősen is megszüntette Köteles István polgármesteri tisztségét. Az indoklásban az szerepelt, hogy a településvezető súlyos, szándékos, sorozatos vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel.