Előfizetés

Jól vannak a budapesti kórházi karanténban lévő magyarok

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 18:21
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
Fotó: Béres Márton / Népszava
Mind a tizennyolcan, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett – mondta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.
Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval karanténban tartanak a Dél-pesti Centrumkórházban – mondta el az intézmény osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Szlávik János infektológus közölte: mind a tizennyolcan, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett, azonban a karantént fenntartják. A holland felségjelzésű, korábban Kambodzsa partjainál kikötő szállodahajóról hazatért három magyar ezen a héten pénteken, illetve szombaton hagyhatja el a kórházat. Az olaszországi kirándulásról hazaérkezett 11 lány, két kísérőjük és a két buszsofőr még 11 napig lesz karanténban. A főorvos elmondta, hogy a kamionsofőr, aki korábban azon az olasz területen járt, amelyet később lezártak, nincs karanténban, „orvosi kezelés alatt áll”. Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: azt a helyzetet is tudják kezelni, ha esetleg megugrana azok száma, akiknek megfigyelése kórházi karantént igényel; több embert is el tudnak helyezni az erre kijelölt helyeken. Kitért arra, hogy meg kell különböztetni a gyanús, a valószínűsített és az igazolt eseteket. Minden egyes esetet külön vizsgálnak – emelte ki –, gyanúsnak azt tekintik, akinek a láza 38 fok feletti, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a vírus közösségi terjedése adott volt, illetve olyan súlyos tüneteket mutat, ami már kórházi kezelést igényel. Jelenleg Kínára érvényes az, hogy országos járvánnyá minősítették az új koronavírus terjedését, helyi és alacsony szintű terjedésű Szingapúrban, Hongkongban, Japánban, Dél-Koreában, Iránban és Olaszországban – ismertette. Közölte, hogy a betegséggel kapcsolatos járványügyi eljárásrendet aktualizálták. Kiemelte: a háziorvosok megkapták a megfelelő tájékoztatást és hozzájuk is eljuttatták az aktualizált dokumentumot. A tisztifőorvos megismételte, hogy egészséges embernél a szájmaszk viselése felesleges, mert nem véd a vírustól. Elmondta továbbá, hogy aki járványos területen járt és betegnek érzi magát, inkább hívja fel háziorvosát, és lehetőség szerint ne menjen el a rendelőbe. Szlávik János beszámolt arról is: eddig összesen néhány tucat ember kereste fel a Dél-pesti Centrumkórházat, mert magukon a betegség jeleit észlelték. Minden esetet megvizsgálnak, de eddig senkit nem kellett kórházban tartani – mondta. 

Már otthon van a magyar nő, aki koronavírus-gyanúval feküdt a bécsi kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 18:01

Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP
Légúti fertőzéssel már otthon fekszik karanténban.
Negatív lett a teszt eredménye Miháczi Beának, aki a bécsi Ferenc József Császár Kórházban feküdt koronavírus-gyanúval. Az utazóblogger Facebook-oldalán jelentette be, hogy már otthon van, betegszállítóval vitték haza. A laborvizsgálat szerint légúti fertőzése van, de bízik abban, hogy gyógyszerekkel hamar túl lesz rajta. Otthonában van karanténban.
A magyar operatív törzs sajtótájékoztatóján is elhangzott, hogy két magyarnál diagnosztizálták a kórt, egyikük Ausztriában tartózkodik jelenleg, a másik pedig Japánban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem árulta el a beteg nevét. Az Index azt írja: több forrásból is úgy értesült, hogy Gulyás Gergely szerda délelőtt ugyanarról a nőről beszélt, akiről most kiderült, hogy nem fertőzött.   A Pénzcentrum vette észre, hogy a tájékoztató után a blogger közösségi oldalán bejelentette, hogy még várja a laborvizsgálat eredményét. Azóta viszont megkapta, és kiderült, hogy az negatív lett. Miháczi Bea két hete érkezett vissza Olaszországból, azóta magas láza van és köhögése sem szűnik, ezért került végül a karanténba.

Újabb jobbikosok hagyják ott a pártot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 17:08

Fotó: Népszava
Bogdán Szabolcs, a párt előző debreceni elnöke közölte: rajta kívül öten jelezték, hogy kilépnek a Jobbikból.
Kilépett a Jobbikból Bogdán Szabolcs, a párt előző debreceni elnöke, egykori megyei sajtófőnöke és a 2. számú választókerületi szervezője – írja a dehir.hu. Bogdán Szabolcs közleményében úgy fogalmazott: „Nehéz szívvel hoztam meg a döntést, mert az ember nem könnyen hagy maga mögött 13 évet, amit ennek a pártnak az építésével és szervezésével töltött. De már a legkisebb esélyét sem látom, hogy valaha is visszatérhetünk arra az útra, amelyet a párt alapító okirata számunkra világosan kijelölt. Én viszont a jövőben is szeretnék a barátaim, ismerőseim és határon túli nemzettestvéreim szemébe nézni, és kijelentem, hogy a Jobbik jelenlegi irányvonalával azonosulni nem tudok. A legutóbbi kongresszus óta tapasztalt folyamatok – bolsevik típusú leszámolások, a nemzeti értékelvű politizálás teljes feladása – mind abba az irányba mutatnak, hogy számomra a jelenlegi elnökséggel való együttműködés nem lehetséges. Én valaha egy bajtársi szövetségnek léptem a kötelékébe, de mára ez a kötelék megszűnt létezni, én pedig nem kívánok tovább olyan célokért dolgozni, amelyek a meggyőződésemmel ellentétesek.” Bogdán hozzátette:
rajta kívül öt debreceni tagtársa (akik korábban önkormányzati képviselőjelöltek voltak) jelezte felé, hogy hasonlóan látják a pártban kialakult helyzetet és ők is kilépnek a Jobbikból a mai napon.