Előfizetés

Boldogan ráugrott a szélsőjobb a koronavírusra

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.27. 06:44

A kór terjedésért az EU-barát kormányokat hibáztatják a populisták.
Vezető nyugat-európai populistáknak arra jó a koronavírus válsága, hogy ráerősítsenek saját, bevándorlás-ellenes kampányukra és követeljék a belső határok visszaállítását a földrészen, írja a The Times. A szélsőjobbos francia, olasz, német és spanyol vezetők egyöntetűen az EU-barát vezetést teszik felelőssé a betegség terjedéséért. Szerintük a bajt meg lehetett volna állítani, ha hagyják, hogy a józan ész nevében megszigorítsák a szabad utazást, illetve kereskedelmet. Ezzel szemben a politikai fő áramlatának képviselői azt vetik a demagógok szemére, hogy azok a félelemmel házalnak, így akarnak voksokat szerezni. Franciaországban Marine Le Pen azt állította, hogy a Macron-kormány hazudik a gondok tényleges nagyságát illetően. Egyben sürgette, hogy újból ellenőrizzék a forgalmat az olasz határon. Rómában Salvini a migrációt tette felelőssé, amiért a fertőzés felütötte a fejét az országban, egyben pedig kijelentette, hogy igen szigorú szűrést kell életbe léptetni a határokon. A németeknél a szélsőséges AfD frakcióvezetője a nyitott határok dogmáját okolta járványért. A spanyol populista Vox vezére pedig úgy nyilatkozott, hogy a kormányt teljesen elvakította a határok lebontása, ezért még a minimális lépéseket sem tette meg a koronavírus betörése láttán, noha azok értelemszerűen következtek volna a józan paraszti észből.

Megvertek és kidobtak a metróból a román fociultrák egy ázsiai utast

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 22:16
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Azt hitték, hogy koronavírussal fertőzött.
Útban a csapatuk stadionja felé a Rapid Bukarest ultrái megvertek egy ázsiai fiatalt a metrón, mivel azt hitték róla, hogy koronavírussal fertőzött - írja a Transindex.ro. Az egyik szemtanú azt nyilatkozta, hogy az ultrák megverték az áldozatot, leköpték, majd az Aurel Vlaicu megállónál kidobták a metrókocsiból. Románia területén egyébként még mindig nem regisztráltak fertőzöttet. Az orvosi maszkok azonban már országszerte hiánycikknek számítanak. Annak ellenére, hogy az egészségügyi védőeszközöket forgalmazó vállalatok jelentős mértékben, 20-szorosára emelték azok árát.

Több mint 230 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadítottak ki Nigerben

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 21:54
Fotó: Shutterstock
A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt, a legfiatalabbak 10 évesek.
A nigeri rendőrség 232 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadított ki bűnözők markából egy nagyszabású akció során a nyugat-afrikai ország fővárosában, Niameyben - közölte az Interpol szerdán.
A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt - a legfiatalabbak tízéves lányok -, akiket szállókban és nyomornegyedekben kényszerítettek prostitúcióra.

A fiatalok jelentős része nigeri állampolgár.
Száznyolcvan ghánai férfit pedig az interneten meghirdetett állásokkal kecsegtették a bűnözők, amikor azonban megérkeztek Nigerbe, elvették irataikat, megfosztották őket szabadságuktól és kényszermunkára fogták őket.

Voltak olyanok is, akiket családjuktól ragadtak el és arra kényszerítettek, hogy buszmegállókban és piacokon alamizsnát kérjenek.
A rendőrség 18 feltételezett embercsempészt is őrizetbe vett. A Sarraounia fedőnevű műveletben - január végén tíz nap alatt végrehajtott sorozatos rajtaütésekben - több mint száz rendőr vett részt - ismertette a nemzetközi rendőri szervezet, amely közreműködött az akcióban.
- Észben kell tartanunk, hogy azért akartak munkát találni, hogy családjaikat támogassák, de aztán hirtelen rabszolgasorba kerültek

- mondta Stephen Kavanagh, az Interpol rendőri szolgálatának vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek. - A Sarraounia művelet különböző bűnszervezeteket és csempészútvonalakat tárt fel - közölte Barka Dankassoua nigeri rendőrfőnök. Niger forrása és egyben tranzitországa az afrikai emberkereskedelemnek az országon áthaladó nagyszámú migráns miatt. Niamey 2016-tól az Európai Unió nyomására keményen fellép az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében. Szakértők szerint mindez a kizsákmányolás fokozottabb veszélyének teszi ki a migránsokat, akik rá vannak kényszerülve, hogy titokban - embercsempészek segítségével - keljenek át az országon.